Dizel araç kullanırken bu kurallara dikkat

Unutmamak gerekir ki dizel araçlar kullanıcısını seçer, yanlış kullanımlarda hem motor ömrü kısalır hem de yüksek meblağlı bakım ve onarım masrafları çıkarabilir. Lakin düzgün ve kurallara uygun kullanıldığında çok uzun yıllar güvenle, zevkle ve sorunsuzca kullanabileceğiniz bir motor çeşitidir. Benzinli araçlara göre torku yüksektir ve düşük devirlerde bile gücü belli eder.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Aralık 2015 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dizel araç kullanırken bu kurallara dikkat

ARAÇ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Günümüzde hepimiz araç kullanan, trafiğin içinde bulunan insanlarız. Çoğumuz kullandığımız aracın özelliklerini ve gereklerini bilmeden, kullanım şartlarına uymadan kullanıyoruz. Ne dizel aracı dizel gibi ne de benzinli aracı benzinli gibi kullanıyoruz. Aslında dizel ve benzinli araçların kullanımında küçük farklar vardır ve uyulması aracımızın daha uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Ayrıca otomatik vitesli araçların da kullanımında düz vites araçlara göre ufak nüans farkları vardır. Bu konuyu üç başlık halinde yazı dizisi olarak yayınlayacağız. Araçlarımızı kullanırken genel kullanım hatalarımız var, peki nedir bu kurallar ve hatalarımız?

DİZEL ARAÇ KULLANIM KURALLARI

Unutmamak gerekir ki dizel araçlar kullanıcısını seçer, yanlış kullanımlarda hem motor ömrü kısalır hem de yüksek meblağlı bakım ve onarım masrafları çıkarabilir. Lakin düzgün ve kurallara uygun kullanıldığında çok uzun yıllar güvenle, zevkle ve sorunsuzca kullanabileceğiniz bir motor çeşitidir. Benzinli araçlara göre torku yüksektir ve düşük devirlerde bile gücü belli eder.

1-En büyük hatamızı aracımızı uzun yolda kullanırken yaparız. Özellikle uzun yol koşullarında kullanırken dikkat edilmesi gereken ilk husus mola verdiğimizde hemen aracımızı stop etmemektir . Sebebi şudur; motor yüksek devirlerde düzenli olarak çalışırken sistemdeki ve turbomuzdaki yağlama ona göre olur ve bir anda yağlama kesilir ise yüksek hızla dönen turbomuz kilitlenebilir veya zarar görebilir. Yapılması gereken tek şey aracımızı mola verdiğimizde hemen stop etmemektir . 1-1.5 dk bırakın rölantide çalışsın ve turbo dahil tüm sistem tekrar kendisini yağlasın ve sonra aracınızı stop ediniz.

2-Yakıtınızı kesinlikle bilindik büyük firmalardan ve kaliteli yakıt alınız. Şehirlerarası yollardan bilinmeyen, denetlenmeyen istasyonlardan yakıt almamaya özen gösteriniz. Kaçak ve kalitesiz yakıt belki aracınızın hassas enjektör sistemine büyük zarar verebilir.

3-Dizel aracınızın vites geçişlerini 1800-2800 d/dk arasında yapmaya özen gösteriniz. 1800 d/dknın altına düşmeden vitesi küçültünüz ve 2800 d/dk'nın üstüne çok çıkmadan vitesi büyütünüz. Ortalama seyir halinde düz yolda dizel bir binek aracın 2200-2500 d/dk olması hem konfor hem de yakıt ekonomisi açısından yeterli olacaktır.(bu belirtilen devirler yolun durumuna yokuş veya rampa inişi olmasına göre farklılık gösterebilir.)

4-Aracınızı çok düşük devirlerde kullanmayınız ve hızlanması için düşük devirlerde zorlamayınız, hemen vites düşürmeniz morotu ve yürür sistemi rahatlatacaktır. Aracınız kendisini çok daha rahat toparlayacaktır. Dizel araçların tork kuvvetinin benzinli araçlardan kuvvetli olması ve çabuk toparlaması sizleri yanıltmasın. Aracınızı düşük viteste çok gaz vererek bağırtmayınız, derhal vites büyütünüz.

5-Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.

6-Aracınızı ne kadar sakin kullanır iseniz o kadar motor yıpranması azalır ve yürür sistem sağlığı korunmuş olur.

7-Dizel araçların turbo sistemine en çok zarar veren havadaki toz ve partiküllerdir. Hava filtremizin orijinal veya kaliteli olması aracımızın sağlığı için çok önemlidir. Havadaki küçük tozlar yüksek devir sırasında turbomuzun pervanesine çok büyük zarar verir ve parçalanmasına neden olur.

8-Motor ve yürürü sistem bakımlarını aksatmadan düzenli olarak yaptırılması, yağın her daim yeni ve temiz olması yoğun basınç ve hararet şartlarında çalışan dizel motorumuz için çok önemlidir.

9-Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır. Özellikle kış şartlarında bu husus çok daha ehemmiyet kazanmaktadır.

10-Dizel araçlar daha yüksek hararet ve basınç altında çalıştığı için yolculuk esnasında arada bir hararet göstergesini takip etmemiz gerekir. Farkında olmadan yükselen hararet aracımıza onarılması güç ve bi o kadar pahalı masraflar açabilir.

Dizel araçlarımızı bu şartlara uygun olarak kullanırsak çok daha verimli ve uzun yıllar sorunsuzca bizlere hizmet edecektir.

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber