Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte araçlarımızın da kış bakım zamanı geldi. Kış bakımı araçlarımızın olmazsa olmazlardandır. Kar yağdığı zaman araçların büyük bir çoğunluğu kar altında eksi derecelerde haftalarca bekleyebilir. Bu da aracımıza ihtiyacımız olduğunda tekrar rahat çalışmamasına ve aklınıza gelebilecek en ağır masraflara neden olabilir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Kasım 2015 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi

.

ARACINIZA YENİ ANTİFRİZ VE TAMAMEN SAF SU EKLEYİN

İlk olarak aracımızın soğutma sıvılarının gözden geçirilmesi eğer sistemde sızıntı var ise tamir edilmesi gerekmektedir. Aracımızın içinde bulunan donmalara karşı kullanılan kimyasal antifriz yoğunluğu itina ile ölçülmelidir. 3 seneden fazla zamandır aracımızın antifrizine dokunulmamış ise aracın içindeki bütün suyu boşaltmalı ve yeni antifriz ve saf su ile tamamen doldurulmalı, motorun tüm soğutma sistemindeki kalan hava tamamen alınmalıdır. Saf su kullanmanın amacı içinde hiçbir tortu ve kireç bulunmamasıdır. Saf su kışın hem kolay ısınır aracın çalışma sıcaklığına çabuk ulaşmasına yardım eder hem kolay soğur motoru daha iyi korur. Kaliteli antifrizler motor ve soğutma ve ısıtma tertibatı içinde oluşabilecek korozyona da mani olacaktır.

Şebeke suyu kullanmak bazen tehlikeli olur özellikle aracımız yeni ise daha bir önem kazanır. Şebeke suyu şehrin bulunduğu yere ve suyun özelliğine göre aşırı kireçli olabiliyor, bu kireç zamanla aracımızın motor içi su kanallarına yerleşir ki bu çok tehlikelidir. Aracımızın kolay soğumasına mani olur ve özellikle sıcak yaz günlerinde sürekli hararet sorununa neden olur. Hararet de aracımızın motorunun en büyük düşmanıdır. Hararet yapan araçlar büyük ihtimal ilk silindir kapak contasını yakar veya daha kötüsü pistonların üzerindeki segmanların kırılmasına veya kaynayıp kilitlenmesine de neden olabilir, bu hasarların tamiri oldukça külfetlidir. Kireç aracımızın hortumlarına ve en kötüsü motor ve kalorifer radyatörüne yerleşir ve radyatör içindeki kılcal kanalları tıkayabilir. Tıkalı radyatörlerin açılması hem zordur hem net sonuç vermeyebilir, böyle bir durumda en doğrusu radyatörleri yenilemek olacaktır.

İçinde antifriz olmayan araçların motorları kışın eksi derecelerde donar ve içindeki suyun da donmasıyla birlikte buzun genişlemesi nedeni ile motor bloğunu, termostatını çatlatır hortumlarını radyatörlerinin patlamasına neden olur ve tamiratı imkansız hasarlara ve arızalara neden olur. Onarımı da oldukça maliyetli ve çetrefillidir.

MOTOR YAĞI DEĞİŞİMİ VE SEVİYESİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Kış bakımı zamanında aracınızın yağ değişim zamanı gelmiş veya yaklaşmış ise filtreleri ile birlikte değiştirmekten kaçınmayınız. Değişim daha önce yapılmış ve zamanı var ise seviyesinin ve durumunun gözden geçirilmesi yeterlidir. Kesinlikle aracınıza markasını bilmediğiniz yağları ve kimyasal sıvıları kullanmayınız. Aracınızın özelliklerini ve ihtiyaçlarını katalog değerlerine göre karşılayan bilindik ve kaliteli markaları kullanmaya özen gösteriniz. Uygun olmayan motor yağları motorun zarar görmesine neden olacaktır ve çevremizde örneği çoktur.

Kış zamanı aracımızın içindeki yağ yaz günlerinde olduğundan daha koyu kıvamlı olabilir. Bu da ilk çalıştırmadaki yağlamanın araç için biraz daha zor olacağının göstergesidir. Aracınızı soğuk günlerde çalıştırır çalıştırmaz çok gaz vermeyin ve aracın yağlanması için 30-60 sn kadar rolantide çalışmasına müsaade ediniz. Kışın özellikle turbolu ve dizel motorlara aşırı devir ve gaz vermeyiniz. Eski tip karburatörlü araçlarda aracın benzinde bırakılması bir sonraki ilk çalıştırmada kolaylık sağlayacaktır.

CAM SUYU VE SİLECEKLER

Kışa girerken ve kış günlerinde aracımızın içerisinde cam suyunu her zaman tam ve dolu tutunuz, içerisine çevremizde her yerden rahatlıkla temin edebileceğimiz özel antifrizli cam sularından bulundurunuz ve %100 bu antifrizli sudan kullanınız. Cam suyuna musluk suyu katmayınız, eğer içinde kalan musluk suyu var ise tamamen boşaldığından emin olana kadar su hortumlarının içine antifrizli su gelene kadar suyu cama doğru sıkarak tahliyesini sağlayınız.

Cam silecek süpürgelerinin her sene değişmesi aracınızın yağmur ve kar yağışlı zamanlarda daha net ve temiz bir cam temizliği yapacağından görüşünüz hep temiz olacaktır. Pahalı parçalar değildir ve kendiniz de rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Havanın eksi değerlere ulaştığı zamanlarda ve kar yağarken sileceklerinizi kaldırınız, aksi taktirde cama yapışarak temizleme yüzeyi zarar görür ve camı tam olarak temizleyemez. Bu da camın üzerinde ıslak bir tabaka bırakmasına ve görüşün tamamen kapanmasına neden olur. Başlıca kaza nedenlerinden birisidir.

KIŞ LASTİKLERİ TAKILMASI

Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi kış lastikleri aracımızın olmazsa olmazlarındandır. Hava sıcaklığı 7 C* nin altına düşmeye başladığında yazlık lastiklerin sertleşerek özelliğini kaybetmesi nedeni ile yol tutuş sağlayamaz hele kar yağdığında ve buz şartlarında yola tutunamaz kayarak tehlike arz eder. Kış lastiği 7 C* nin altında çalışmaya başlayacağı için daha iyi kavrama ve hareket kabiliyeti sağlar. Özel dişli ve aralıklı desenleri ile kar ve buzda aracımızın hareketini kolaylıkla sağlar ve fren güvenliğini temin eder. Eğer kış lastiğimiz 5 seneden fazla kullanılmış ise değiştirmekte fayda vardır. Kış lastiklerinin araca takılması ile birlikte jant düzeltilmesi ve rot-balans ayarı yapılması çok önemlidir.

FREN TERTİBATININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Kışa girerken aracımızın fren tertibatının gözden geçirilmesi çok önemlidir, disklerde oluşabilecek eğiklikler, aşınmalar, dalga ve kanal oluşması ve fren balatalarının tükenmiş olması kış şartlarında aracın dengesiz frenlemesine neden olacağı için aracın sebepsiz kaymasına, yol tutuşunun bozulmasına ve göz göre göre kazalara neden olur.

AYDINLATMA VE SİNYALİZASYON SİSTEMİNİN MUAYENESİ

Aracımızın aydınlatma ve sinyalizasyon sistemi kışın yağış ve sis durumlarında hayati önem taşırlar. Bu tertibatları kendimiz gözden geçirebilir patlamış ampul ve sigortaların değişimini kendimiz de yapabiliriz. Eğer buna imkanımız yok ise bir oto elektirikçi yardımı ile değişim sağlayabiliriz.

AKÜ' NÜN MUAYENESİ VE ÖLÇÜMÜ

Soğuk havalarda kullanılmayan, bekleyen aracın ilk zayıflayacak donanımı aküdür. Kışa girmeden serviste veya oto-elektirikçide akünün ölçülmesi, arızalı veya eski ise yenisi ile değişilmesi olmadık sürprizlerin önüne geçecektir.

ARACIMIZDA BULUNMASI GEREKEN AVADANLIK VE EKİPMANLAR

Kışın araçlarımızda avadanlık yanında çekme halatı, takoz, zincir veya patinaj engelleyici başka ekipmanlar bulundurmak çok önemlidir.

UZUN YOLA ÇIKILMASI GEREKİYORSA

Aracın yakıt depolarının her daim olabildiğince dolu tutulması, yedek lastiğin sağlam ve hava seviyesinin tam olması, aracımızda battaniye ve atıştırmalık enerji verici yiyeceklerinve içeceklerin bulundurulması başımıza gelebilecek kötü durumlar için birer kurtarıcı olacaktır.

Bu sıralamış olduğumuz konuların çoğu aracın kontrolü ve muayenesi ile ilgili olduğundan çok fazla külfetli ve masraf gerektiren konular değildir. Aracımızı servise bıraktığımızda düzenli yapılan sıradan işlerdir. Bizlere düşen sadece bu başlıkların yapıldığına emin olmak ve kontrolünü sağlamaktır. Sağlık ve esenlikler dilerim.

Oto-danışman-ekspert

Serdar Eren KOÇ

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı?Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız?Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz?İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığıAraç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliğiKış lastiği ve önemi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber