Davutoğlu: DEAŞ mevzileri imha edildi

Başbakan Davutoğlu, 'Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir" dedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Aralık 2015 21:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: DEAŞ mevzileri imha edildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Başika bölgesindeki eğitim üssüne yapılan saldırıya ilişkin, "Maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı. Herhangi bir kaygı verici durum yok. Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Brüksel ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da katıldığı Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin bir devamı mahiyetinde, benzer görüşlere sahip ülkelerin katılımıyla gerçekleştirecekleri zirve için Brüksel'e hareket edeceğini belirtti. Davutoğlu, zirvenin ev sahipliğini Avusturya Şansölyesi Werner Faymann'ın yapacağını söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni bir ivme kazandığını aktaran Davutoğlu, hükümet programını açıklamasının hemen ardından, 11 yıl sonra ilk kez Avrupa Birliği liderleriyle bir masa etrafında ve son derece sistematik bir gündemle bir araya geldiklerini anımsattı. Bunun Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Davutoğlu, "Hem muhteva itibarıyla başlangıcıydı çünkü tek boyutlu bir toplantı olmadı. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine ivme katacak şekilde fasılların açılması, vize muafiyetinin sağlanması ve enerji, ekonomi alanlarında üst düzey diyaloğun başlatılması da dahil olmak üzere çok önemli kararlar alındı. Ayrıca illegal, yasa dışı göç ve mülteciler sorununu ele aldık" dedi.

Bu ivmenin durmadığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'ye döndükten sonra bildiğiniz gibi eylem planımızı açıkladık. Eylem planında da Avrupa Birliği reformlarını da karşılayacak özellikle 23 ve 24'üncü fasılların açılmasını temin edecek kapsamlı bir eylem planımızı kamuoyu ile paylaştık. Arkasından reform eylem grubu toplantısını gerçekleştirdik. Burada bu reformların bundan sonra hangi takvim ve süreç içerisinde işleyeceği konusunda bakanlarımızla gerekli çalışmaları yapmak üzere bir çerçeve plan orada da ele aldık. Onun hemen sonrasında 14 Aralık'ta bildiğiniz gibi yaklaşık 4 yıl aradan sonra 17'nci fasıl açıldı. Bunların hepsi kilometre taşları itibarıyla Brüksel'de yaptığımız zirvede alınan son derece önemli ve gereği yapılan faaliyetlerdi. Bugünkü ziyaretimiz bütün bu temel üzerinde" diye konuştu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel başta olmak üzere Avrupalı liderler ile çok kapsamlı telefon görüşmelerinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, "Yarın bu çerçevede 10 AB üyesi ile yani Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Lüksemburg, Yunanistan, Portekiz, Slovenya ve Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa Parlementosunun katılımlarıyla yeni bir zirvede biraraya geleceğiz" dedi.

Bu ritmi sürdürmenin önemine değinen Davutoğlu, Avrupa Birliği sürecinin ancak ve ancak son derece sistematik bir şekilde yürüyen bir yol haritasıyla başarıya ulaşabileceğini vurguladı. Belli aralıklarla yükselen, sonra düşen ve durağanlaşan bir sürecin neticeye gidilmesini imkansızlaştıracağının altını çizen Davutoğlu, "Bunun için de yarın da değerli mevkidaşlarımla bütün bu konuları ele alacağız. Ümit ederiz ki yarınki zirve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde ulaştığımız yeni düzeyi de destekleyecek unsurlarla neticelenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve İslam dünyası açısından yarının özel bir gün olduğunu kaydeden Davutoğlu, Mevlana'yı anmak için düzenlenecek Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere Konya'ya gideceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yarın Konya'ya gideceğini ve bazı açılış programlarını gerçekleştireceğini ifade eden Davutoğlu, "İnşallah yarın akşam yurt dışından gelen misafirlerimizle birlikte, Türkiye'deki değerli Mevlana severler ile Hazreti Mevlana'nın huzurunda hem Şeb-i Arus'u idrak edeceğiz hem de ülkemizin birliği beraberliği, İslam dünyasının esenliği için hep beraber duada niyazda bulunacağız" diye konuştu.

- "Bu gelişme, attığımız adımların haklılığını ortaya koydu"

Kuzey Irak'taki Başika Kampı'na yönelik saldırının ardından daha önce oradan ayrılan askerlerin kampa geri dönmesinin söz konusu olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine Davutoğlu şöyle konuştu:

"Irak ve Suriye'de öyle gelişmeler ile karşı karşıyayız ki sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinden başlıyor. Bu konjenktürde sadece sınırlarınızda alacağınız tedbirlerle, sınırlarınıza dönük tehditleri ortadan kaldırmak güçleşiyor. O bakımdan biz sınır içinde gerekli tedbirleri alırken terörle mücadele bağlamında, özellikle DEAŞ ve PKK'ya karşı sınır ötesinde alınabilecek tedbirleri de hem ulusal güvenliğimiz hem bölgesel istikrar bağlamında hep aktif şekilde değerlendirdik ve gereken adımları attık. Başika Kampı'nın mevcudiyeti, Musul'un DAEŞ'in eline geçtiği 2014 yazından bu yana bütün uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlara dayanmaktadır. Dolayısıyla boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika'da bir kamp kurma yönünde bir adım atmış değildir. Uluslararası toplumun aldığı kararlar ve Türkiye'nin güvenlik gerekçeleri bizi sınırlarımızın ötesinde de bazı tedbirler almaya sevk etmiştir. Bu son derece detaylı şekilde analiz edildikten sonra atılan bir adımdır, Silahlı Kuvvetlerimiz ve askeri yetkililerimizle birlikte.

Bugün ortaya çıkan tablo ise Genelkurmay Başkanımız açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığımız da yaptı. Başika Kampı'nın yaklaşık 4-5 kilometre yakınında Peşmerge unsurları ile DEAŞ militanları arasında bir yoğun çatışmanın başlaması sonrasında Başika Kampı'na da isabet eden mermiler ve oradaki bu çatışma ortamının etkisi sonrasında ortaya çıkan gerginlikte ve çatışma ortamında maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı."

Kaygı verici herhangi bir durumun olmadığını ifade eden Davutoğlu, "Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir. Bu olay da gösteriyor ki eğer Iraklı kardeşlerimizi eğitmek isterseniz bunun güvenlik riskleri vardır. O riskleri de eğiticiler, eğitilenler için bu riskleri giderecek tedbirler almak durumundasınız. Dolayısıyla bu gelişme bizim geçtiğimiz günlerde o bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Bunu dost ve kardeş Irak hükümeti ile paylaşacağız. Büyükelçimiz gerekli bilgilendirmeleri yapacak" dedi.

- "Silahlı Kuvvetlerimiz tam yetkiye sahiptir"

Irak'taki mevcudiyetin tamamıyla Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde ve terörle mücadele bağlamında olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gereklilikler esastır. Eğer Silahlı Kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fed'in faiz artırım kararına ilişkin, "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Brüksel ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fed'in faiz artırım kararına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Fed'in nihayet herkesin beklediği kararını açıkladığını ifade etti.

Bu durumun dünya ekonomisinin birbirine ne kadar eklemlendiğini gösterdiğini belirten Davutoğlu, Fed'in bu kararının üzerinde aylardır tartışıldığını söyledi.

Dünyadaki uluslararası kurları da etkileyebilecek şekilde, beklenti yönetimi tarzında sürecin yürütüldüğünü dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"0.25 baz artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta, hatırlarsanız cumartesi günü bir ekonomik değerlendirme toplantısı yaptık ilgili bakanlarımız, Merkez Bankası başkanımız, SPK, BDDK ve diğer ilgili kuruluşlarımızla. Şimdi biraz önce gelirken FED kararını açıkladıktan sonra Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı ile de konuyu tekrar ele aldık. Zaten cumartesi günü bu konuları kapsamlı bir şekilde gözden geçirmiştik. Merkez Bankamızın daha önce açıklamış olduğu bir yol haritası vardı. Dolayısıyla açıklanan kararda, bu anlamda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyen bir tepki de söz konusu değil.

Uluslararası piyasalarda da dikkatli bir teenni hali var. Fakat düşünüldüğü gibi bir Fed'in kararını açıklanmasıyla ortaya çıkabilecek ekonomik riskler şu ana kadar, tabii bundan sonra ne olacağını takip edeceğiz, yansımış değil. Olabilecek gelişmeler senaryoları biz cumartesi günü değerlendirmiştik. 0.25 baz artış bizim zaten en çok öngörülen ve üzerinde düşünülen senaryoydu. Merkez Bankamızın daha önce açıkladığı eylem planı, yol haritası çerçevesinde de çalışmalar sürecek. Bu anlamda, piyasalarımızın ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin olmasını gerektiren herhangi bir durum da söz konusu değildir."

Terör nedeniyle evlerini terk eden ve yollara düşen insanlara ne gibi destekler verileceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, terörle mücadelenin kapsamlı ve çok boyutlu yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Terör odaklarının temel niyetlerinin, halk ile devleti karşı karşıya getirmek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, teröristlerin halkı bizar ederek, terörize ve provoke etmeyi hedefledikleri için günlük hayatı etkileyecek şekilde, illegal ve saldırgan tutum ile yöntem benimsediklerine dikkati çekti.

Teröristlerin Diyarbakır, Sur, Cizre, Silopi, Dargeçit ve Nusaybin ve belli ilçelerde, barikatlar kurarak, mayın döşeyerek, hendekler kazarak halkı bizar edip, oradaki kamu düzenini yok etmeye çalışan bir tavır içerisinde olduklarını kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii halkından meşruiyetini almış bir hükumetin ve halkına özgürlük ve güvenlik sağlama taahhüdünde bulunmuş bir devletin, tahammül etmesi mümkün olmayan bir tablodur bu. Kayıtsız kalması mümkün olmayan bir tablodur. Dolayısıyla yine geçtiğimiz hafta yaptığımız güvenlik toplantısında ve daha sonra yaptığımız toplantıda da Bakanlar Kurulu'nda da bu tür saldırgan terör faaliyetlerine karşı güvenlik birimlerimiz tam yetkili şekilde tedbir alma konusunda talimatlandırılmıştır. Burada alınan tedbirler tamamıyla terör örgütüne karşıdır ve oradaki masum ve her birini Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir köşesinde yaşayan vatandaşıyla eşit gördüğümüz vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin, çocuklarımızın etkilenmesi için de her türlü tedbiri alırız. Teröristlere ne kadar kararlı bir şekilde mücadele edeceksek halkımıza da o kadar müşfik ve şefkatle yaklaşmak bizim sorumluluğumuzdur."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u bu konuda görevlendirdiğini bildiren Davutoğlu, Kurtulmuş'un yarın ilgili bakanlarla bir toplantı gerçekleştireceğini belirtti.

- Evlerinden ayrılan vatandaşların ihtiyaçları karşılanacak

Davutoğlu, "Özellikle 3 konuda. Yani tam bu sokağa çıkma yasağı ve yaşanan gerilimler sebebiyle evlerinden ayrılmak durumunda olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak. Yapılacak yardımları acilen bulundukları yerlerde onlar ulaştırmak ve kimsenin aç ve açıkta kalmamasını temin etmek. Bu en önemli hedefimiz. Hangi illere ve ilçelere, akrabalarının yanlarına gitmişlerse o vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarının tümü karşılanacaktır. Bizim kaymakamlarımıza, valilerimize bildirecekler, hepsi karşılanacak. Biz bu kadar mülteci kardeşimizi ağırlarken kendi vatandaşımıza en iyi şekilde sahip çıkacak güce de kudrete de şefkate de sahibiz. Kimseye, hiçbir namerde bir tek vatandaşımızı muhtaç ve mahcup etmeyiz" ifadelerini kullandı.

- Öğrencilerin tek bir saat eğitim kaybı olmayacak

Eğitimin etkilendiği yerlerde, telafi tedbirleri ve bundan sonra uygulanacak programın da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile kararlaştırılacağını bildiren Davutoğlu, "Tek bir evladımızın, bir saat dahi eğitim kaybı olmayacak şekilde yeni bir planlama yapılacak. Biz o çocukları korumak için oradayız. Biz Cizre'nin, Silopi'nin o masum çocuklarını aydınlık bir geleceğe hazırlamak için oradayız. Onların geleceğini karartıp, onları bilinmez bir meçhule, dağa, şiddete yöneltecek her türlü odak, karşısında Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetimizi bulur. Hal böyleyken o öğrencilerin her birinin eğitimi tek tek karşılanacak, her birinin derdiyle dertleneceğiz" diye konuştu.

- Esnafa yapılacak destekler ele alınacak

Sur başta olmak üzere, saldırılardan, barikatlardan, hendeklerden ve terörle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağından etkilenen esnafa yapılabilecek destekleri de ele alacaklarını ifade eden Davutoğlu, hiç bir esnafın dükkanının kapanmayacağını söyledi.

Baskılar nedeniyle kepenk kapatmak zorunda kalan esnafa seslenen Davutoğlu, "Onlar kepenkleri kapattırarak sizin ekonomik hayatınızın ve ekonominin can damarını susturmak istiyorlar, biz de sizin kepenginizin kapanmaması için hem güvenlik tedbirleri alacağız, hem de ola ki bir takım zorluklarla karşılaşmışsanız, zorlukları da aşmak için gerekli destekleri sağlayacağız. Esnafımız, öğrencilerimiz, halkımız emin olsunlar teröristlere karşı verdiğimiz mücadelede ne kadar kararlıysak, azimliysek ve tavizsizsek halkımıza ve bu terörle mücadeleden etkilenebilecek bütün vatandaşlarımıza da aynı ölçüde müşfik, aynı ölçüde onların yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber