AYM, 7 bireysel başvuruyu sonuçlandırdı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2016 10:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, 7 bireysel başvuruyu sonuçlandırdı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 7 dosyada bireysel başvuruları sonuçlandırdı

3 Mart 2016 Perşembe Günü Saat 09:30'da Yapılan

Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçları

GENEL KURUL

Sıra

No

Başvuru

No

Başvuru Konusu

Sonuç

1.

2013/9381

Başvuru, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasıyla (HAGB) sonuçlanan davada adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiası hakkındadır.

KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA

2.

2013/2582

Başvuru, vejetaryen olan bir hükümlünün protein ihtiyacının cezaevi koşullarında karşılanmamasının işkence ve kötü muamele yasağını, vejetaryen olup olmadığının tespiti için devlet hastanesine gönderilmesinin din ve vicdan hürriyeti ile ayrımcılık yasağını ihlal ettiği iddiaları hakkındadır.

Kısmen kabul edilebilir olduğuna,

Maddi ve Manevi Varlığın Korunması Hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE

3.

2013/7860

Başvuru, yükseköğrenimden çıkarma disiplin cezasına ilişkin işlem ile bu işleme karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddedilmesi nedeniyle eğitim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Eğitim Hakkının İHLAL EDİLMEDİĞİNE

4.

2013/7002

Başvuru, 24/10/1997 tarihinde Karapınar-Ereğli karayolunda karşı yönden gelen tanker ile çarpışan otobüste aralarında başvurucuların yakınlarının da bulunduğu 49 yolcunun yanarak vefat ettiği kaza sonrasında maddi ve manevi zararlarının tazmini amacıyla açılan davalarda, hatalı üretim nedeniyle üretici firmanın sorumluluğunun tespiti gerekirken davaların reddedilmesi ve yapımında hata bulunan otobüslerin piyasaya sürülmesine devletin izin vermesi nedeniyle yaşam hakkının, söz konusu davaların makul süre sınırını aşarak 11 ila 15 yıllık sürelerde tamamlanması nedeniyle de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.

Erteleme

5.

2013/5653

Başvuru, bir gazetenin internet haber arşivinde erişilebilir durumda olan haber ve yayınlar ve ilgili içeriğin yayından kaldırılması yönündeki talebin reddedilmesinin şeref ve itibarın korunması hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Maddi ve Manevi Varlığın Korunması Hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE

6.

2013/3262

Başvuru; başvurucunun gayriresmi olarak evli bulunduğu kişi hakkında hakaret, tehdit, cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçlarından yaptığı şikayet üzerine kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Erteleme

7.

2013/9704

Başvuru, e-posta yazışmaları dikkate alınarak astsubay sözleşmesinin yenilenmemesi işlemi nedeniyle özel hayatın gizliliği ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.

Haberleşme hürriyetinin ve özel hayatın gizliliği hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber