Üst kuruldaki uzman ve murakıpların maaşı düşecek mi?

Hükümet, AYM'nin iptal kararı üzerine, üst kurullardaki uzman ve murakıp maaşlarını yeniden düzenliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üst kuruldaki uzman ve murakıpların maaşı düşecek mi?

Bilindiği üzere, 375 sayılı KHK'da yapılan düzenleme gereğince, 15.1.2012 tarihinden sonra üst kurullara atanan personelin maaşlarının 666 sayılı KHK eki cetvellerde yer alan Tazminat ve Ücret göstergelerine göre hesaplanması gerekiyordu.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK ile yapılan düzenlemelerin TBMM'den çıkarılan yetki kanununun kapsamında olmadığına karar vermiş ve 375'e eklenen murakıp, uzman ibarelerini iptal etmişti.

İptal kararları için Meclise bir süre tanınmamıştır. Yani iptal kararları, Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girmiştir.

AYM'den, üst kurul personelinin maaşları için önemli karar (murakıp)

Üst kuruldaki uzman yardımcısı da 375'e göre maaş almayacak

Bu gelişmeler üzerine, hükümet bozulan ücret yapısının tesisi için torba kanuna bir madde eklemiştir. Bu madde şu şekildedir:

"27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine "ve başkan yardımcısı" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline," ibaresi, "bakanlık genel müdürü," ibaresinden sonra gelmek üzere "murakıp ve uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanlarına" ibaresi eklenecektir"

Peki bu madde aynen yasalaşırsa ne olur? AYM kararı sonrasında ücretleri artan uzman ve murakıpların maaşı yeniden düşecek midir?

666 sayılı KHK yürürlüğe girdiğinde, KHK'nın yürürlük tarihi itibariyle çalışanların haklarını korumak için, geçici maddeyle düzenleme yapılmıştı.

Ancak, Meclise sevk edilmiş olan Torba kanun metninde, yukarıda yer verilen maddeye ilave olarak geçici bir hüküm yer almamaktadır. Eğer geçici bir düzenlemenin TBMM'de torba tasarıya eklenmemesi halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle uzman ve murakıp olan personele torba kanundaki yeni hükmün uygulanması gerekecektir. Yani geçici bir madde olmaması halinde, 15.1.2012 tarihinden itibaren üst kurullara atanan personelin maaşları yeniden 666 eki cetvellerdeki ücret ve tazminat göstergeleri üzerinden hesaplanması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber