PKK, çekilmek için Öcalan'a açıklama yaptıracak

Köşeye sıkışan Kandil'in HDP ve DBP'li heyete verdiği "Silahları bırakmaya hazırız" mesajının ardından harekete geçen Demirtaş muhafazakar aydınlarla bir araya geldi "Çözüm için, yardımcı olun" teklifi yaptı. Almanya'da ise "Silahlar sussun, Meclis'te çözelim" dedi.

Haber Giriş : 14 Nisan 2016 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PKK, çekilmek için Öcalan'a açıklama yaptıracak

HİLAL ÖZTÜRK-Karar Gazetesi

PKK bir yandan devletin etkili ve kararlı operasyonlarıyla verdiği ağır kayıplar, diğer yandan bölge halkının sırtını dönmesiyle girdiği çıkmazdan kurtulmanın yollarını arıyor. Zor duruma giren Kandil'in strateji değişikliği HDP'li milletvekillerinin de aralarında olduğu bir heyetin Nisan ayı başında Kandil'e gitmesiyle ortaya çıktı. Karar'ın duyurduğu gizli ziyarette Kandil yönetimi HDP'lilere "Biran önce silah bırakmak istiyoruz, Öcalan devreye girsin" mesajı verdi. Bu görüşmeden kısa bir süre sonraKCK Avrupa Sorumlusu DEP eski Milletvekili Zübeyir Aydar"ABD, Türkiye ile aramızda arabulucu olsun" açıklaması yaptı.

SİYASET MESAJLARI ARTTI

HPD Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yöneticileri ise Kandil'den gelen mesaj doğrultusunda "silahlar sussun, siyasetle çözelim" mesajı vermeye başladı. Demirtaş, HDP'li vekillerle birlikte, muhafazakar gazeteci ve yazarlarla Taksim'de basına kapalı toplantı yaparak destek istedi.

PKK SİLAH BIRAKSIN

Zaman Gazetesi eski yazarı Ali Bulaç, Yazar Levent Gültekin, Yazar Cihangir İslam ve Yazar Ümit Aktaş'ın da aralarında olduğu 40 kişinin katıldığı toplantıda Demirtaş, yeniden çözüm masasına dönülmesi için neler yapılabileceğini sordu. Toplantıya katılanlardan Ali Bulaç Karar'a görüşmede konuşulanları şöyle anlattı: "PKK'nın terör eylemlerine derhal son vermesi gerektiğini, terör saldırıları sürdükçe masaya dönülmesinin mümkün olmadığını ifade ettik. Devletin kamu güvenliğini sağlama görevini yerine getirdiğini söyledik. HDP'nin tek şansının PKK şiddetinden terörden kendini ayırması olduğunu vurguladık."

Demirtaş bu toplantı sonrası gittiği Almanya'da da Kandil'in mesajı doğrultusunda açıklamalar yaptı. Demirtaş Deutsche Welle'ye verdiği röportajda çözümün siyasi zeminde aranması gerektiğini söyledi.

ÇÖZÜM MASASI KURULSUN

Demirtaş şöyle konuştu: "Her gün eylemler, askeri operasyonlar, PKK'nin bombalamaları, saldırıları oldukça barışı siyasi zeminde konuşabilmek çok mümkün değil. Silahlar susmalı, çözüm, müzakere masasına dönülmeli, hükümetle değil parlamentoyla, çözüm adına atılması gereken adımlar konuşularak, İmralı'da, Kandil'de ikna süreçleriyle, tartışmayla bir silahsızlanma, çözüm süreci rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

GÖRÜŞMELER BAŞLASIN İMRALI'YA HEYET GİTSİN

Operasyonlarla zor duruma düşen Kandil'in Ankara'ya HDP üzerinden mesaj gönderdiği öğrenildi. HDP'lilerin hükümete "Öcalan'la görüşmeler yeniden başlasın. İmralı'ya gidecek heyeti de siz belirleyin" teklifi yaptığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber