Usulsüz Memur Alımı Örtbas mı Ediliyor?

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, geçtiğimiz yıl, KPSS ile memur alımı yaptı. Mevzuata göre bir komisyon kurulması ve yerleşen kişilerin KPSS tercih kılavuzunda yer alan belgeleri kuruma ibrazı gerekmekteydi. TAEK Başkanı bir komisyon kurmadı. İşlemleri yürütmek üzere bir kaç memur görevlendirdi. Bu memurlar, belgeleri temin edemeyen kişilerin de atamasını TAEK Başkanına sundu ve belgesi olmayan kişiler atandı. İddialar üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruturma açtı, ama soruşturma sonucunda "olayda kötü niyet aranmaması gerektiği? yönünde rapor hazırlandı. İşte bir KPSS skandalının detayları....

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAEK'te hukuk müşaviri 'kimyager'... 16 Ocak 2006

TAEK'e Usulsüz Eleman Alınması:

18/3/2002 tarih 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen ?Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik?in: 

  1. 15. maddesinde ?Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarına, daha önce kendilerine ÖSYM'ce gönderilmiş olan KPSS Sınav Sonuç Belgesi'yle başvururlar. Adaylar, kabul için kendilerinden istenen tüm belgeleri de, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına eksiksiz olarak vermek zorundadırlar.?
 
  1. 20. maddesinde  ?Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, açıktan atama yapacakları (B) grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koşullarının belirlenmesi amacıyla; yüksek öğretim kurumları ile yüksek öğretim üst kuruluşları, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına; mahalli idareler İçişleri Bakanlığına; bunların dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşları Devlet Personel Başkanlığı(DPB)'na başvurur. İçişleri Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı aldıkları başvuruları; unvan, sayı, sınıf ve derecesi ile aranan koşullar yönünden inceleyerek görüşlerini, bu kuruluşlara ait kadroların tümünü kapsayacak şekilde manyetik ortamda DPB'ye bildirir.Yerleştirme işlemine alınabilmesi için, bu kadrolara ilişkin bilgi ve aranan koşulların, sınavın yapılacağı tarihten 4 ay önce DPB'ye doğru ve eksiksiz olarak bildirilmiş olması şarttır. DPB bu bildirimleri, Nitelik-Kod Kılavuzu'nda yer alan hususlara uygunluk yönünden inceleyerek sonucu, sınavın yapılacağı tarihten 3 ay önce ÖSYM'ye manyetik ortamda bildirir. ÖSYM, bu kadrolarla ilgili olarak gerektiğinde kurumlarla son mutabakatı sağlar. Kamu kurum ve kuruluşları, DPB tarafından onaylanan Nitelik-Kod Kılavuzu'nda belirtilenler dışında ayrıca özel nitelik belirleyemez.?
  1. 22. maddesinde ?KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra ÖSYM tarafından, yerleştirme işlemi için, bir Tercih Kılavuzu ve Tercih Formu hazırlanır ve adaylara ulaşması sağlanır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, usulüne uygun olarak açıktan atama izni alınmış ve koşulları belirlenmiş (B) grubu boş kadrolarının sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir.  Adaylar, atanmak istedikleri kadroları, Tercih Formu'na yazarak kodlarlar ve Kılavuz'da belirlenen yolla teslim ederler. Tercihlerin alınması sırasında adaylardan kadroların koşullarına ilişkin herhangi bir belge istenmez.?
  1. 23. maddesinde ?Adaylar, ÖSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait  geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan  en yüksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından   diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise  sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır.?
  1. 25. maddesinde ?Adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, Tercih Kılavuzu'nda yazılı olan belgeler ve KPSS Sınav Sonuç Belgesi ile birlikte atanmak üzere süresi içinde başvururlar. Kamu kurum ve kuruluşları, atamaya yetkili amirin onayı ile beş kişiden oluşan bir sınav değerlendirme komisyonu kurar. Bu komisyon, atanmak üzere bildirilen adayları, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarının yapılmasını teklif  eder. ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmaz.?
  1. 27. maddesinde ?İlgili kamu  kurum ve kuruluşları, atama sonucu göreve başlatılanları ve niteliği uymadığı gerekçesi ile ataması yapılamayan adayları, ayrı listeler halinde, manyetik ortamda 15 gün içinde DPB ve ÖSYM'ye bildirmek zorundadır.?

Denilmektedir. 

   Kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için Başvuru(Madde-15), Atama Yapılacak Kadroların Belirlenmesi (Madde-20), Tercihlerin Alınması (Madde-22), Yerleştirme (Madde-23), Adayların Başvurmaları ve Atanmaları(Madde-25) ve Bildirim Yükümlülüğü (Madde-27) ile ilgili yapılacak uygulamalar, adı geçen yönetmeliğin yukarıda belirtilen ilgili maddelerinde son derece açık ve net olarak verilmektedir.  

   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının, suç duyurumuzla ilgili olarak hazırladığı raporun ?TAEK'e usulsüz eleman alınması? kısmında, özetle ?atamaların usulsüz olarak yapıldığının kabul edildiği, özellikle bahis konusu yönetmeliğin 25. maddesinin uygulanmayarak bir sınav değerlendirme komisyonunun kurulmadığı, bunun alt kademelerde bulunan memurların tecrübesizliğinden kaynaklandığı, atamaya tek yetkili olan TAEK Başkanının ise işlerinin yoğunluğu nedeniyle bu atamaları incelemeden onayladığı ve bu nedenle de olayda kötü niyet aranmaması gerektiği? belirtilmektedir. 

   Kanun, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasından ilgili yöneticiler sorumludur. Yöneticiler, uygulamak zorunda oldukları yasal düzenlemelerin sorumluluklarından, ?ben bunu bilmiyordum, haberim yoktu, tecrübesizdim, işlerim çok yoğundu inceleyemedim, uyguladım ama kötü bir niyetim yoktu gibi? gerekçelerle kaçınamazlar. Aksine, yöneticilerin asli görevi yasal düzenlemelerin uygulanmasını sağlamaktır. 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK)'nda da tüm yasal düzenlemelerin uygulamasından birinci derecedeki sorumlu yönetici, TAEK Başkanıdır. TAEK Başkanı, TAEK'ten en üst düzeyde sorumlu bir yönetici olarak bu sorumluluktan, işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek kaçınamaz. Ülkemizdeki işsizlik oranının yüksekliği, iş bulma zorluğu, işe alımlarda önceki yıllarda yaşanmış usulsüzlükler ve buna bağlı olarak kamuda işe alımlarda usulsüzlüklerin önüne geçmek için yukarıda bahsi geçen yönetmeliğin hazırlanmış olması, özellikle bu konudaki yönetici sorumluluğunu daha da arttırmaktadır. Öte yandan, TAEK'na açıktan atanacaklar için KPSS sonucu dışındaki aranan tüm nitelikleri yukarıda anılan yönetmelik gereği Kurum idaresi belirlemişken, iş başvurusu sırasında adaylardan bu belgelerin istenmemesi tecrübesizlikten kaynaklanan basit bir hataymış gibi açıklanamaz. Bu olay birkaç alt düzey memurun tecrübesizliğinden kaynaklanmış olsa bile, TAEK Başkanı öncelikle yukarıda bahsi geçen yönetmeliğin 25. maddesini uygulamayıp bir sınav değerlendirme komisyonu kurmayarak ve böylesine önemli bir konuyu birkaç memurun insiyatifine bırakarak görevini ihmal ve kötüye kullanmıştır. Öte yandan, bir Kurum idaresinin kendi koyduğu kurallardan haberdar olmaması tecrübesizlik dahil hiçbir gerekçeyle açıklanamaz. Teftiş raporunda bu hatalı işlemin iptali işlemlerinin başlatıldığı ifade edilmişse de, iptal işleminin başlatılma tarihi hakkında hiçbir bilgi verilmemiştir. Bahse konu usulsüzlük sonucu TAEK'te işe başlatılan personel hala görevlerine devam etmekte, haksız yere maaş almakta ve bu şekilde devlet zarara uğratılmaktadır. 

Teftiş raporunda yer alan ?Ayrıca yapılan hatanın farkına varılması sonrasında, Kurumda gerekli soruşturmanın yapılarak sorumluluğu tespit edilen personele disiplin işleminin tatbik edildiği? şeklinde yer alan ifadeler kesinlikle doğru değildir. Usulsüzlükten birinci derecede sorumlu olması gereken TAEK Başkanı Okay ÇAKIROĞLU dahil, konuyla ilgili hiçbir personel disiplin soruşturması geçirmemiştir.  Şu ana kadar, olayla ilgili olarak disiplin cezası almış tek bir personel dahi yoktur. Ayrıca, birkaç memur için böyle bir disiplin cezası uygulanmış olsa dahi, bu durum TAEK Başkanı Okay ÇAKIROĞLU'nun konumundan kaynaklanan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.  

Teftiş raporunda yer alan ??.lisan bilgisi olarak, teknik personel için KPDS-C, idari personel için KPDS-B seviyesinde başarılı olma şartı arandığı,? ifadesi de doğru bir ifade değildir. Aslında yabancı dil bilgisi ile ilgili olarak aranan kriterler, teknik personel için KPDS-B iken idari personel için ise KPDS-C olması gerekmektedir . 

Hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanılmadan hazırlanmış teftiş raporunun bu bölümünde özellikle disiplin soruşturması ve yabancı dil bilgisi ile ilgili olarak gerçeği yansıtmayan ifadeler kullanılmasının nedeni anlaşılamamıştır. Anlaşılamayan bir başka konu ise, Başvuru(Madde-15), Atama Yapılacak Kadroların Belirlenmesi (Madde-20), Tercihlerin Alınması (Madde-22), Yerleştirme (Madde-23), Adayların Başvurmaları ve Atanmaları(Madde-25) ve Bildirim Yükümlülüğü (Madde-27) ile ilgili yapılacak uygulamalar bu denli açık ve net olmasına rağmen, teftiş kurulu raporunda ?Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 20. ve devam eden maddelerinde;adayların ÖSYM Başkanlığına müracaatları sırasında atanacakları görevin şartlarına ilişkin her hangi bir belge ibraz mükellefiyetinin bulunmadığı, beyan esasının geçerli olduğu....? şeklindeki bir ifadeye yer verilmesidir. Yönetmeliğin ilgili maddeleri dikkatlice incelendiğinde, bu değerlendirmenin hangi maddeye dayandırıldığı da anlaşılamamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber