Ombudsman, dostane çözüm önerecek

Kamu Denetçiliği Kurumunun, şikayet incelemelerinde, taraflara dostane çözüm önerisinde bulunulmasına dair yönetmelik değişikliği yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mart 2017 00:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ombudsman, dostane çözüm önerecek

2 Mart 2017 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29995

YÖNETMELİK

Kamu Denetçiliği Kurumundan:
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 28/3/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 27 - (1) İnceleme ve araştırma devam ederken Kurum tarafları dostane çözüme davet edebilir. Gizliliğe yönelik gerekli görülen tedbirler Kurum tarafından alınır.
(2) Kurum, şikayete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi halinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandırır."

ESKİ MADDE

Madde 27 - (1) Karar verilmeden önce şikayete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi halinde Kurum inceleme ve araştırmasını sonlandırır.

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinde yer alan "ret kararı" ibaresinden sonra gelmek üzere ", dostane çözüm kararı" ibaresi eklenmiştir.

ESKİ MADDE

Madde 31 - (1) Kurum, şikayet başvurusuna ilişkin inceleme ve araştırma sonucunda tavsiye kararı, ret kararı veya karar verilmesine yer olmadığına dair karar verir.

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğe 33 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 33/A maddesi eklenmiştir.
"Dostane çözüm kararı
MADDE 33/A
- (1) Şikayet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi halinde dostane çözüm kararı verilir."

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "Şikayetçinin" ibaresinden sonra gelmek üzere "33/A maddesinde belirtilen haller dışında" ibaresi eklenmiş ve aynı fıkranın (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ MADDE

Madde 34 - (1) Kurum;
a) Şikayetçinin başvurusundan vazgeçmesi,
b) Şikayetçi gerçek kişi ise ölümü veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğinin sona ermesi,
c) Şikayet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi,
ç) İnceleme ve araştırma devam ederken şikayet konusu hakkında dava açılması,
üzerine inceleme ve araştırmasını sonlandırması halinde karar verilmesine yer olmadığına dair karar verir.

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Kurumun" ibaresinden sonra gelmek üzere "dostane çözüm kararı veya" ibaresi eklenmiştir.

ESKİ MADDE

Madde 38 - (1) Şikayet başvurusunun Kurum tarafından reddedilmesi halinde, durmuş olan dava açma süresi gerekçeli ret kararının ilgiliye tebliğinden itibaren kaldığı yerden işlemeye başlar.
(2) Şikayet başvurusunun Kurum tarafından yerinde görülerek kabul edilmesi halinde; ilgili merci Kurumun tavsiyesi üzerine otuz gün içinde herhangi bir işlem tesis etmez veya eylemde bulunmaz ise durmuş olan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlar.
(3) Kurumun karar verilmesine yer olmadığına dair karar vermesi halinde durmuş olan dava açma süresi kararın ilgiliye tebliğinden itibaren kaldığı yerden işlemeye başlar.
(4) Kurumun, inceleme ve araştırmasını, şikayet başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde sonuçlandıramaması halinde bu durum gerekçesiyle birlikte şikayetçiye tebliğ edilir. Durmuş olan dava açma süresi tebliğden itibaren kaldığı yerden işlemeye başlar.


MADDE 6 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 7 - Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu Başdenetçisi yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber