Şehit olan darbe şüphelisi Uzman Çavuş'a takipsizlik

15 Temmuz'da Şırnak'tan Ankara'ya komandoları götürmeye çalışan darbeciler hakkındaki iddianame tamamlandı. Dosyada, cuntacılar tarafından Başkent'te götürülmek istenen ve 67 gün tutuklu kaldıktan sonra görevi başında PKK bombasıyla şehit olan Uzman Çavuş Tuncay Arslan için takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı

Haber Giriş : 18 Mart 2017 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehit olan darbe şüphelisi Uzman Çavuş'a takipsizlik

KENAN BUTAKIN

FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da, Şırnak'taki Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'ndan yaklaşık 400 asker Ankara'ya doğru yola çıktı. Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın talimatıyla yola çıkan askerler, Şerafettin Elçi Havaalanı'na giderken de sayıları bini bulan vatandaş ve emniyet güçleri tarafından Cizre'de durduruldu. Askerleri almak için Ankara Etimesgut Hava Alay komutanlığından kalkan birer C-130, C-160 ve A400M nakliye uçaklarının Şırnak'a inişleri de engellendi. Tugaya geri dönen askerler ise sabah saatlerinde hem emniyet güçleri hem de darbe karşıtı askerler tarafından gözaltına alındı. Şırnak Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmada hazırlanan iddianame de önceki gün Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede 385 şüpheli A ve B grubu diye ikiye ayrılırken, A'da üst düzey subaylar ve B'de de teğmen, astsubay, uzman çavuş ve uzman onbaşı gibi alt rütbede olan askerler yer aldı. Darbe girişiminin yaşandığı gece de, darbeci subayların, B grubundaki alt rütbeli çok sayıda askerin telefonlarını zorla topladığı ve darbeden haberleri olmamalarını amaçladıkları belirtildi. İddianamedeki en dikkat çeken isimlerden biri de 67 gün tutuklu kaldıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest kalan ve görevine dönen 25 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Tuncay Arslan oldu. Arslan, 24 Kasım'da Şırnak'ta arama faaliyeti sırasında PKK'lıların önceden yola tuzakladığı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit oldu. İddianamede, Arslan için kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi. Arslan'ın 26 Kasım'da Antalya Kotkuteli'ndeki cenaze törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katılmıştı. Çorumlu olan Arslan, bekar ve ailesinin 3 çocuğundan en büyüğüydü. Savcılık tarafından iddianamede, "Bir askeri personelin tahliye olduktan sonra şehit olması" ifadesi de yer aldı.

Savcılık tarafından yapılan tespitlerde de, 15 Temmuz'da Ankara Etimesgut Hava Alay komutanlığından Şerafettin Havalimanı'nın açık bırakılması talimatının gittiği kaydedildi. Talimatta da saat 22:00 ile 24:00 arasında uçuş faaliyetinin yapılacağının iletildiği belirtildi. Cizre'de durdurulan ve havaalanına ulaşamayan darbeciler ve askerlerin yer aldığı konvoydakiler ile emniyet güçleri arasındaki konuşmalar da iddianamede yer aldı. Konvoyu kesen Baş Polis Memuru Selim Vuran ile bir kobra araç şoförü arasındaki konuşmada, araç şoförü 'Bu şerefsizlerin geçişlerine izin vermeyin havaalanına gidiyorlar bunlar vatan haini kesinlikle geçmelerine izin vermeyin, gelirken aracı devirmeyi düşündüm' dedi. Konvoyda bulunan bir darbeci asker de, polis memuru Ömer Fidanboy'a "Beş dakikaya uçağı buraya getirip vurdurturum hemen yolu açın." sözleryle dikkat çekti.

'ÜÇ GÜN EYLEM YOK TALİMATI GELDİ'

İddianamede, terör örgütü PKK'nın içerisinde çeşitli eylemlere katılıp örgütün belli bir döneminde saha sorumluluğu yapan bir teröristin itiraflarına da yer verildi. Teslim olan teröristin ifadesinde örgüt yöneticilerinden telsiz aracılığı ile geçilen bilgilendirme ve talimatta 15 Temmuz ve devam eden 3 gün süre ile hiçbir eylem yapılmaması talimatının kendilerine iletildiğini kaydetti. Yapılan tespitte de bunun, "Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK ile yine eli kanlı silahlı terör örgütü olup darbe girişiminde bulunan FETÖ ile aralarındaki organik bağı da tam olarak anlatmaktadır" denildi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Şehidimiz hem kahraman hem darbe şüphelisi Darbeciler şehit askeri de kandırmışlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber