CHP, 18 yaş için kanun teklifi vermiş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın geçen dönemde "Milletvekili seçilme yaşı 18'e insin" biçiminde kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2017 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın geçen dönemde "Milletvekili seçilme yaşı 18'e insin" biçiminde kanun teklifi verdiği ortaya çıktı.

Teklif genel seçimleri kapsadığı gibi yerel seçimlerde aday olacakların yaşını da 18'e indiriyordu

. Kanun teklifinin gerekçesinde, "On sekiz yaşında seçme hakkında sahip olan, reşit kabul ettiğimiz ve birçok yükümlülükle baş başa bıraktığımız gençlerimizin özellikle siyaset noktasında sorumluluk mevkisine ancak yirmi beş yaşında gelmesi ciddi bir adaletsizlik oluşturmaktadır. Ülkemizde gençlerimiz bir nevi yirmi beş yaşına kadar siyasi hakları bakımından kısıtlı olarak yaşamaktadır. 18 yaşını dolduran herkesin her türlü cezai, hukuki haklara sahipken seçilme hakkına ancak 25 yaşını bitirince kavuşacak olması bir çelişkidir" gibi satırlar yer alıyor.

TBMM Başkanlığı'na, CHP TBMM Grup Başkanlığı'nın 3 Şubat 2015 tarihli onayıyla verilen 1759 sayılı kanun teklifi "2839 Sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ve 2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun" da değişiklik öngörüyor. TBMM Başkanı da teklifi Anayasa Komisyonu'na havale ediyor.

Teklif başka hiçbir konuya değinmeksizin direkt olarak milletvekili, belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerine seçilme yaşını 18'e düşürmeyi hedefliyor. Teklif dört maddeden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber