Ortaöğretim kayıtlarının elektronik ortamda yapılmasına dair genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 21:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.OGM.0.09.01.01.379 / 7807 18.07.2007
Konu : Sınavsız Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Elektronik Ortamda Öğrenci Kaydı

GENELGE
2007 / 62

2007-2008 öğretim yılında büyükşehir statüsündeki 16 ilde, sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının 9'uncu sınıflarına yeni öğrenci kayıtları, e-kayıt projesi çerçevesinde elektronik ortamda yapılacaktır.

Bu uygulamada öğrencilerin, velilerinin ikamet adreslerine en yakın ortaöğretim kurumlarına (Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı genel liseler, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liseleri, çok programlı liseler, meslekî ve teknik eğitim merkezleri) yerleştirilmesi esas alınmıştır.

Böylece ortaöğretim kurumlarının eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi, okul kayıt bölgesinin ve öğrenci kontenjan tespitlerinin daha sağlıklı yapılması, veli ve öğrencilerin kendi semtlerindeki okulları benimsemesi, ulaşımda zaman tasarrufunun sağlanması, öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere daha fazla zaman ayrılması amaçlanmıştır.

Elektronik ortamda yapılacak kayıt başvurularına ilişkin olarak, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri, veli ve öğrenciler, Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanacak ?e-kayıt modülü? üzerinden bilgi giriş işlemleri, kayıt-kabul şartları, program/alan/dal tanıtımları gibi hususları takip edebileceklerdir.

Buna göre kayıt işlemleri ile ilgili olarak;
1- Uygulama büyükşehir statüsündeki 16 ilin metropol ilçeleri ile sınırlı tutulacaktır.
2- İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 41'inci maddesi de dikkate alınarak ?Öğrenci Yerleştirme Komisyonları? kurulacaktır.
3- E-kayıttan sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında; ilçe millî eğitim şube müdürleri ve ortaöğretim kurumu müdürleri ile bilgilendirme toplantıları yapılarak, başvuru ve kayıtlarda uygulanacak esaslar açıklanacaktır.
4- Öğrenci Yerleştirme Komisyonları, okulların kayıt bölgeleri ile öğrenci kontenjanlarını, ilgili okul müdürleri ile koordineli olarak belirleyerek ortaöğretim kurumu müdürlüklerine duyurusunu yapacaklardır.
5- Okullar, http://e-okul.meb.gov.tr adresinden, komisyonca belirlenen kontenjanlarını programa kaydedeceklerdir.
6- İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri, her türlü basın yayın organları aracılığıyla ilgili Genel Müdürlüklerin web sayfalarındaki bilgilerden de yararlanarak sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında uygulanan program/alan/dallar ile e-kayıtın tanıtımını sağlayarak kamuoyunu bilgilendireceklerdir. Ayrıca okul tanıtım bilgileri il/ilçe ve okulların web sayfalarında yayımlanacak ve okullarda velilerin görebilecekleri yerlere asılacaktır.
7- Aday kayıtları; genel lise ve meslek lisesi müdürlüklerince 01-31 Ağustos 2007 tarihleri arasında yapılacaktır. Aday kaydı yapılırken;
a) Okul müdürlükleri, kendilerine başvuran öğrencilerin ikamet durumlarını T.C. numarası ile http://tuik.gov.tr adresini esas alarak tespit edeceklerdir.
b) Genel Liselere aday kayıt işlemleri genel lise müdürlüklerince, meslek lisesi aday kayıt işlemleri meslek lisesi müdürlüklerince yapılacaktır.
c) Genel liselere aday kayıtlarında bölge ve ikametgah adresi esas alınacaktır. Genel liseye kayıt olacak adayın ikameti, Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca belirlenmiş olan okulun bölgesi sınırları içerisinde ise kaydı yapılacaktır.
d) Meslek liselerine kayıtlarda bölge sınırlaması olmaksızın 10 okul tercihi yapılacaktır.
e) Adaylar hem genel liseye hem meslek lisesine kayıt yaptıramayacaklardır.

8- Aday başvuruları, ayrılan kontenjandan fazla olması durumunda;
a) Meslek liselerine yerleştirme işlemleri, ilköğretim diploma notu, eşitlik halinde tercih önceliği, yine de eşitlik halinde yaşı küçük olana öncelik verilmek suretiyle yapılacaktır.
b) Genel liselerde ise, ilköğretim diploma notu ve yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilmek suretiyle aday kaydı yapılacak diğer öğrenciler, Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca, öğrencinin ikametine en yakın okullara dengeli bir biçimde dağıtımı yapılarak yerleştirilmeleri sağlanacaktır.
c) (a) ve (b) şıklarında belirtilen hususların uygulanmasından sonra da herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarına yönlendirilerek gerektiğinde bu okullarda ikili öğretim planlanacaktır.
9- İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonları, internet sayfalarında okul müdürlüklerinin ve velilerin bilgi almak üzere ulaşabilecekleri kişileri ve irtibat telefonlarını ilan edeceklerdir.
10- Aday kayıtları tamamlandıktan sonra okullar ve Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca gerekli kontroller yapılarak, kayıt listeleri komisyonlarca onaylanacak ve en geç 05 Eylül 2007 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir.
11- İlan edilen listelere göre kesin kayıt işlemleri ilgili okul müdürlüklerince 06-14 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılacaktır.
12- ?2007 Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı? esasları ile yatılı ilköğretim bölge okulu mezunlarından söz konusu ortaöğretim kurumlarını yatılı olarak kazanan/yerleştirilen öğrencilerin kayıtlarında e-kayıt başvurusu şartı aranmayacaktır.
13- İller arası naklen gelen öğrencilerin yerleştirme işlemleri Öğrenci Yerleştirme Komisyonları aracılığı ile yapılacaktır.
14- Kardeşlerin aynı okulda birleştirilmesi ve çalışan anne-babanın işyerinin bulunduğu alanın dahil olduğu okula öğrencisini kayıt yaptırma talepleri, kontenjanın dolmaması halinde Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarında değerlendirilecektir.

Bilgilerinizi ve yukarıda belirtilen hususların uygulanmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi, öğrenci velilerimizden kayıt sırasında hiçbir surette zorla bağış ve gereksiz belge istenilmemesi konularında gereğini önemle rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Milli Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber