Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialar üzerine inceleme başlattı. İncelemeyi, Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu yürütecek.
Baykal'ın, “Hükümetten, Başbakan'dan tık yok” eleştirisini yönelttiği açıklamadan 2 saat sonra basın toplantısı düzenleyen Atalay, söz konusu eylemlerde bulunanların “kurumların” içinde de olabileceğini, ancak güvenlik birimlerini suçlayıcı genel bir ifadeyi kabul etmediğini söyledi.
Atalay: Dinlemeyi cezayı biz ağırlaştırdık
‘Zan altında bırakan ifade'
Yasadışı dinlemenin cezalarının AKP hükümeti tarafından ağırlaştırıldığını vurgulayan Atalay şöyle devam etti:
“Şunu tekrar açıkça ifade ediyorum: Kim yaparsa yapsın, bu kurumların içinde de olabilir, bunu yapan bulunsun, cezalandırılsın ve cezalandırılmalıdır. Biz de bunun peşindeyiz, peşinde olacağız. Ama tabii daha olay belli değil, araştırılmamış. Buna rağmen Baykal çok ileri ifadelerle ‘güvenlik birimleri bunu yapmıştır ve basına vermiştir' ifadesini kesinlikle reddediyoruz. Yani bu çok töhmet altında bırakan, zan altında bırakan bir ifadedir ve bunu da siyasi etikle bağdaştıramıyoruz. Yarın böyle bir şey olmadığı ortaya çıkarsa bu ileri ifadeler ne olacak?”
Atalay, dinlemelerin devlet içinde cemaat bağlantılı bir şebeke tarafından yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine de şöyle dedi: “İddiaları ortaya atanların konuyu yargıya ya da bakanlığa iletmesi gerekir. Eğer öyle bir şey varsa, yanlış yapanlar varsa üzerine gidelim, ama olay bu kadar basit değil. Hemen tutup, ortaya delil koymadan, gerekçe koymadan ileri suçlamalar doğru değil.”
Emniyet: Dinlemeyle ilgimiz yok
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Merkez Valisi Ali Serindağ ile partideki makam odasında yaptığı yüz yüze görüşmenin kayıtlarının kamuoyuna yansımasıyla yeniden alevlenen “ortam dinleme” tartışmasının hedefi olan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), iddiayla bir ilgilerinin olmadığını belirtti.
Baykal'ın iddiasını Milliyet'e değerlendiren üst düzey bir emniyet yetkilisi, emniyet birimleri içinde telefon dinlemesi yapan iki birimden biri olan İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nın, konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı bilgilendirdiğini kaydetti. Ortam dinlemesi işleminin telefon dinlemesine göre daha kolay ve rahat olduğunu belirten yetkili, Sav'ın parti içindeki konumunun da değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
AKP'li Fırat'tan çıkış
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği yolundaki iddia konusunda ilginç bir çıkış yaptı
Fırat, dün akşamüzeri düzenlediği basın toplantısında, yasadışı yoldan yapılan
dinlemeyle elde edilen kayıtları CHP'yi eleştirmek için kullandı. Fırat şöyle
konuştu:
“Hukuktan yana bir parti olarak hiç kimseyi dinleme, izleme gibi gayri hukuki
işlemin ihtiyacını hissetmedik. Nedense birileri bir türlü halkı ikna edememenin
sıkıntısıyla çeşitli ajitasyonlara başvurmaktan geri kalmıyor. Acaba bu iddia
1940'lı yıllardaki, valiler ile CHP ilişkisinin bir benzerini 2008'de yaşatan
CHP'nin, çirkin görüşmenin halk gözünden uzaklaştırılması, bunu kamufle etmek
niyetiyle mi ortaya atılmaktadır? Bir siyasi partinin genel sekreterinin bir
valiyle, il başkanı arasında geçebilecek konuşmanın böylesine suç oluşturan,
yasalarımıza göre bürokrasi ile CHP arasındaki ilişkilerin ne düzeyde olduğunu
gösteren böylesine çirkin bir konuşmanın saklanmasına yönelik bir karşı atak
olduğu kanısı bende yer etti.” Fırat, Sav ile görüşen valiyle ilgili yasal işlem
yapılması gerektiğini de söyledi.
‘Derin devlet ilişkisi onlarda'
Baykal'ın, “AKP derin devletini oluşturuyor?” suçlamasının hatırlatılması üzerine
Fırat, “Bizim pek onlarla ilgimiz olmadığını bilirsiniz, ama kimin o ilişkiler
içinde olduğu ortada” dedi.