Anasayfa

Çevre Yolu Açıldı: 15 Dakikalık Yol 4 Dakikaya Düştü

Göynük Çevre Yolu açıldı, 15 dakikalık yol sadece 4 dakikaya düştü! Hem zamandan hem yakıttan büyük tasarruf sağlanacak.

Haber Giriş : 2025-05-25T17:45, Son Güncelleme 2025-05-25T19:20

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu projesinin trafiği rahatlatacağını belirtti. Geçmişte hizmete açılan Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-Akyazı arasındaki yoğunluğun azaldığını vurgulayan Uraloğlu, şimdi de Akyazı-Ankara arasındaki kesimi yani Orta Anadolu Otoyolu'nu inşa etmeyi planladıklarını açıkladı. Göynük Çevre Yolu açılışında konuşan Uraloğlu, kara yolu yatırımlarının sadece ulaşım değil, şehirlerin, ekonomilerin ve kültürlerin can damarı olduğunu ifade etti.

Yol Medeniyettir Vizyonu ve Yatırımlar

Bakanlık olarak "yol medeniyettir" vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Uraloğlu, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağının 29 bin 742 kilometreye ulaştığını, otoyol ağının ise 1.714 kilometreden 3.796 kilometreye çıktığını söyledi. 77 il güvenli ve konforlu yollarla birbirine bağlandı. Bugün bu ağ, toplam yol ağının %43'ünü oluştururken, trafiğin %83'üne hizmet veriyor.

Araç Sayısı ve Trafik Güvenliği

  • 2002'de 8,5 milyon olan araç sayısı bugün 32 milyona çıktı.
  • Ortalama seyahat hızı saatte 40 kilometreden 90 kilometreye yükseldi.
  • Taşıt hareketliliği %195 arttı.
  • Kara yolu kazalarındaki can kayıpları %77 azaldı.
  • "Her hayat değerlidir" ilkesiyle sıfır can kaybı hedefleniyor.

Göynük Çevre Yolu ve Katkıları

Göynük'ün İstanbul ve Ankara arasında alternatif geçiş noktası olduğunu belirten Uraloğlu, gelişen kümes hayvancılığı ve turizme dayalı günübirlik ziyaretlerin yoğunluğuna dikkat çekti. Bu yoğunluğun şehir merkezinde trafik sıkışıklığına yol açtığını, bu nedenle 6,7 kilometre uzunluğundaki Göynük Çevre Yolu'nun hayata geçirildiğini söyledi.

Proje ile ilçenin tarihi dokusu korunurken, bayram ve tatil günlerinde yaşanan trafik yoğunluğu azaltıldı. Şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilen güzergahın, çevre yoluyla sadece 4 dakikada katedileceğini belirten Uraloğlu, bu sayede yılda 13,2 milyon lira tasarruf sağlanacağını ve karbon emisyonunun 131 ton azaltılacağını ifade etti.

Önemli Kara Yolu Projeleri ve Devam Eden Çalışmalar

  • Bolu Dağı Tüneli
  • Gerede-Yeniçağa-Bolu Yolu
  • Gerede-Çerkeş Yolu
  • Bolu Güney Çevre Yolu
  • Büyüksu Köprüsü

Halihazırda devam eden 10 kara yolu projesi bulunuyor. Bolu'da, 7 milyar 251 milyon lira proje bedeliyle Gümüşova-Yeniçağa üstyapı onarımı, Bolu-Mudurnu, Bolu-Seben-Kıbrıscık ve Kahramankazan-Kızılcahamam-Gerede yolları gibi projeler sürdürülüyor.

Orta Anadolu Otoyolu Projesi Detayları

Ankara-İstanbul arasında ulaşım sağlayan mevcut otoyolun yıl boyunca yoğun şekilde kullanıldığını, nüfus artışı ve turizm ile ticaret faaliyetlerindeki artış nedeniyle seyahat talebinin sürekli arttığını belirten Uraloğlu, özellikle Ankara ve Karadeniz istikametinden gelen trafiğin birleştiği İstanbul-Gerede kesiminde ciddi trafik yoğunluğu oluştuğunu söyledi.

Geçmişte hizmete açılan Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-Akyazı arasındaki yoğunluğun rahatlatıldığını, şimdi ise Akyazı-Ankara arasında kalan kesimin yani Orta Anadolu Otoyolu'nun inşa edilmesinin planlandığını açıkladı.

Teknik Özellikler ve Hedefler

  • Orta Anadolu Otoyolu'nun 225 kilometresi ana gövde, 51 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplamda 276 kilometre uzunluğunda olacak.
  • Toplamda 6 şerit olarak planlanıyor.
  • Ankara-İstanbul Otoyolu'nun Akyazı Kavşağı'na bağlantısı sağlanacak.
  • Kuzey Marmara Otoyolu'nun Ankara-Niğde Otoyolu'na daha hızlı bağlantısı tesis edilecek.
  • Ayrıca afet ve acil durumlar için ikinci bir alternatif yol oluşturulacak.
  • Kış aylarında karla mücadele sırasında trafik yoğunluğundan kaynaklanan verimsizlik azaltılacak.

Bolu'nun Gelecekteki Önemi ve Yeni Projeler

Yeni otoyol ile ulaşım ağında Bolu'nun öneminin azalacağı düşüncesine değinen Uraloğlu, Bolu Dağı'ndan geçen yolu güneye kaydırıp Bolu'yu baypas etmediklerini vurguladı. Önümüzdeki 10 yılda Bolu Dağı'ndan geçen trafiğin artık geçemeyeceğini, oranın dolacağını ve trafik hızının iyice düşeceğini belirtti.

Bunun yerine Bolu'nun güneyinden, güneydeki tüm ilçeleri de bağlayarak yeni bir otoyol projesi planladıklarını ve bu projeyi de önümüzdeki on yıllık süreçte hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


Anadolu Ajansı