Bazı kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarına ait kadro ve pozisyonlarda iptal ve ihdas yapılmasına ilişkin 2026/176 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 14 Temmuz 2026 tarihli ve 33310 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar kapsamında 6 kamu iktisadi teşebbüsünde memur kadroları ve sözleşmeli personel pozisyonlarında değişikliğe gidildi. En dikkat çeken düzenleme, TCDD Taşımacılık A.Ş. taşra teşkilatına 700 adet revizör pozisyonunun ihdas edilmesi oldu.
Hangi kurumlarda değişiklik yapıldı?
Kararla kadro ve pozisyonlarında değişiklik yapılan kamu iktisadi teşebbüsleri şunlar oldu:
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü
- Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü
- Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü
- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü
- Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü
- Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ)
Kararın (1) sayılı listesinde 399 sayılı KHK'nın eki (I) sayılı cetvele tabi memur kadroları, (2) sayılı listesinde ise (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel pozisyonları yer aldı.
TCDD Taşımacılık'a 700 revizör pozisyonu
Kararın en kapsamlı düzenlemesi TCDD Taşımacılık A.Ş.'de yapıldı. Kurumun taşra teşkilatında 150 gişe memuru ve 20 repartitör pozisyonu iptal edildi. Buna karşılık 700 adet revizör pozisyonu ihdas edildi.
Kurumun merkez teşkilatında ise 10 repartitör pozisyonu iptal edilerek yerine 10 memur pozisyonu ihdas edildi.
Memur kadroları tarafında da TCDD Taşımacılık merkez teşkilatındaki 2 ve 3'üncü dereceli toplam 5 şube müdürü kadrosu iptal edilerek yerine 1'inci dereceli 5 şube müdürü kadrosu ihdas edildi.
Revizör nedir, nasıl atanır?
Revizörlüğe ilişkin usul ve esaslar, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nde düzenleniyor. Yönetmelikte en son 11 Mart 2026 tarihli ve 33193 sayılı Resmi Gazete'de kapsamlı değişiklik yapılmıştı.
Revizör nedir, ne iş yapar?
Revizör, demiryolu işletmeciliğinde tren emniyetinin kilit teknik unvanlarından biridir. TCDD'nin Trenlerin Hazırlanması ve Trafiğine Ait Yönetmeliği'ne göre trenler, dizisindeki yolcu ve yük vagonlarının revizör veya vagon teknisyenleri tarafından tam olarak kontrol ve muayenesi, eksiklerinin giderilmesi, ısıtılması ve tam fren denemesi yapılmasına imkan verecek süre kadar önceden hazırlanır.
Aynı yönetmeliğe göre trene verilecek vagonların seyre uygunluğu konusunda istasyon ve tren personelinin şüpheye düşmesi halinde revizörün görüşüne başvurulur. Yüklenen vagonlarda fazla, dengesiz veya gabari taşkını yükleme yapılıp yapılmadığının kontrol ve muayenesi de öncelikle revizörler tarafından yapılır. Özetle revizör; vagonların teknik muayenesini yapan, fren denemelerini gerçekleştiren, arızaları tespit eden ve trenin sefere emniyetli şekilde çıkmasını onaylayan teknik personeldir.
Revizör pozisyonuna nasıl atanılır?
Revizör, TCDD Taşımacılık A.Ş. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği kapsamında teknik hizmetler grubunda, görevde yükselmeye tabi pozisyonlar arasında yer alıyor. Aynı alt grupta başteknisyen ve vagon başteknisyeni unvanları bulunuyor. Bu, revizör pozisyonlarına açıktan (KPSS ile) atama yapılmadığı; pozisyonun kurum içinden, görevde yükselme sınavında başarılı olan personel arasından doldurulduğu anlamına geliyor.
Yönetmeliğin güncel metnine göre revizör pozisyonuna atanabilmek için adayın lise ve dengi öğrenim mezunları için en az altı yıl, teknik eğitim veren yüksekokul veya fakülte mezunları için en az dört yıl hizmetinin bulunması ve vagon teknisyeni pozisyonunda en az dört yıl görev yapmış olması gerekiyor. Yani revizörlüğün kaynak unvanı vagon teknisyenliğidir; vagon teknisyenleri belirli hizmet süresini doldurduktan sonra görevde yükselme sınavıyla revizörlüğe yükselebiliyor.
Revizörlük aynı zamanda kariyer basamağının da başlangıcı konumunda. Revizör olarak görev yapan personel, ilerleyen dönemde vagon başteknisyeni, teknik şef (vagon servis şefi) ve EYS kontrolörü gibi üst pozisyonlara yükselme imkanına sahip.
700 pozisyon ne anlama geliyor?
Revizör görevde yükselmeye tabi bir pozisyon olduğundan, bu ihdasın kurumda vagon teknisyenlerini kapsayan geniş çaplı bir görevde yükselme sınavının habercisi olduğu değerlendiriliyor. Düzenleme, TCDD Taşımacılık'ın artan tren trafiği karşısında vagon muayene ve tren emniyeti kadrosunu güçlendirme yönünde bir personel planlaması yaptığını gösteriyor.
TEDAŞ'ta 215 pozisyon iptal edildi, 65 teknik pozisyon ihdas edildi
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'de değişiklik hem merkez hem taşra teşkilatını kapsadı. Merkez teşkilatında 17 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 40 tekniker, 1 sosyolog, 1 psikolog ve 1 diyetisyen olmak üzere toplam 60 pozisyon iptal edildi. Bunların yerine 15 başmühendis pozisyonu ihdas edildi.
Taşra teşkilatında ise 4 raportör, 12 memur, 15 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 81 koruma ve güvenlik görevlisi, 10 baştekniisyen, 19 teknisyen, 5 uzman tabip, 4 tabip ve 5 sosyolog olmak üzere toplam 155 pozisyon iptal edildi. Yerine 10 teknik öğretmen, 25 başmühendis ve 15 mühendis olmak üzere 50 pozisyon ihdas edildi.
EÜAŞ mühendis ağırlıklı yapıya geçiyor
Elektrik Üretim A.Ş. merkez teşkilatında 5 kimyager, 5 fizikçi ve 5 biyolog pozisyonu iptal edilerek yerine 40 başmühendis pozisyonu ihdas edildi. Taşra teşkilatında ise anbar memuru, satınalma memuru, dava takip memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, koruma ve güvenlik görevlisi ile hizmetli unvanlarından toplam 36 pozisyon iptal edildi; yerine 25 mühendis pozisyonu ihdas edildi.
TMO'ya teknik uzman ve mühendis pozisyonu
Toprak Mahsulleri Ofisi merkez teşkilatında 6 eksper pozisyonu iptal edilirken, 3 teknik uzman ve 6 mühendis olmak üzere toplam 9 pozisyon ihdas edildi.
ÇAYKUR'a fabrika müdürü kadrosu
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına, herhangi bir kadro iptali yapılmaksızın 1'inci dereceli 1 fabrika müdürü ve 3 fabrika müdür yardımcısı kadrosu ihdas edildi. Öte yandan kurumun merkez teşkilatında 1 uzman, taşra teşkilatında ise 1 uzman ve 2 memur pozisyonu iptal edildi; bunların yerine yeni pozisyon oluşturulmadı.
TÜRASAŞ'ta bölge müdür yardımcısı kadrosu ihdas edildi
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. taşra teşkilatında 2 ve 3'üncü dereceli 4 şube müdürü kadrosu ile 1 sivil savunma uzmanı kadrosu iptal edilerek yerine 1'inci dereceli 1 bölge müdür yardımcısı kadrosu ihdas edildi. Ayrıca kurumun taşra teşkilatındaki 3 şoför ve 2 koruma ve güvenlik görevlisi pozisyonu, yerine yeni pozisyon oluşturulmaksızın iptal edildi.
İşte Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme