Eğitim-Bir-Sen, okullardaki psikososyal destek süreçlerinin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla İbn Haldun Üniversitesi iş birliğinde rehber öğretmenlere yönelik eğitim programı düzenledi.
Sendikadan yapılan açıklamaya göre, "Rehber Öğretmenler İçin Psikoterapi Ekolleri" adıyla düzenlenen program, Eğitim-Bir-Sen üyesi rehber öğretmenlerin katılımına açık olacak.
EBS Akademi üzerinden çevrim içi gerçekleştirilecek eğitimlerde, rehber öğretmenlerin güncel ve bilimsel temelli psikoterapi yaklaşımlarına ilişkin bilgi birikimlerinin artırılması ve okul ortamında kullanabilecekleri mesleki becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor
Eğitim-Bir-Sen, 22 Nisan 2026'da Ankara'da düzenlediği "Eğitim Ekosisteminde Şiddet: Kurumlar Arası Koordinasyon ve Sorumluluklar" başlıklı çalıştayın ardından hazırlanan raporda, eğitim kurumlarındaki psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekmişti.
Bu kapsamda hayata geçirilen eğitim programıyla koruyucu ve önleyici rehberlik hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi, öğrencilerin psikolojik iyi oluşlarının desteklenmesi ve güvenli okul ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Program kapsamında rehber öğretmenlerin akran zorbalığı, okulda şiddet, öfke kontrolü güçlükleri, travmatik yaşantılar, sınav kaygısı, aile içi sorunlar, devamsızlık, dijital bağımlılık, riskli davranışlar ve uyum problemleri gibi alanlarda riskleri erken fark etme ve doğru değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca öğretmenlerin, ihtiyaç duyan öğrencileri ilgili kurumlara doğru ve etkili biçimde yönlendirebilmelerine katkı sağlanması planlanıyor.
Dört farklı psikoterapi yaklaşımı ele alınacak
İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda yürütülecek programda, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi (EMDR), Şema Terapi ile Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) olmak üzere dört farklı yaklaşımın temel ilkeleri anlatılacak.
BDT eğitimi, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Eruyar tarafından verilecek. Eğitimde, kişinin duygu ve davranışlarının yaşadığı olayların yanı sıra bu olayları yorumlama biçimiyle ilişkisini temel alan yaklaşım üzerinde durulacak.
EMDR yaklaşımının temel ilkelerini içeren eğitim ise İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Uysal tarafından gerçekleştirilecek.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Kaya Göktepe'nin vereceği Şema Terapi eğitiminde, öğrencilerin düşünce, duygu ve davranış örüntülerinin erken fark edilmesi ile zorlayıcı davranışların altında yatan ihtiyaçların değerlendirilmesine yönelik konular ele alınacak.
Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) eğitimi ise İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Turan Karatepe tarafından verilecek. Eğitimde, öğrencilerin zorlayıcı içsel ve dışsal koşullarla başa çıkmalarını desteklemeye yönelik yaklaşımın temel ilkeleri aktarılacak.
Eğitimler EBS Akademi üzerinden yapılacak
11 Ağustos 2026'da başlayan program, EBS Akademi üzerinden çevrim içi yürütülecek.
Eğitim-Bir-Sen üyelerinin ücretsiz katılabileceği programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, e-Devlet onaylı sertifika almaya hak kazanacak.