Anasayfa

Eski AK Parti Milletvekili Ertan Aydın tutuklandı

Fon soruşturmasında ev hapsi kararına itiraz edilen eski AK Parti milletvekili Ertan Aydın ile Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer tutuklandı.

Haber Giriş : 2026-10-26T00:23, Son Güncelleme 2026-10-26T00:26

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturmasında 25 Ekim 2026'da iki yeni tutuklama kararı verildi. Eski AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, hakkında verilen ev hapsi kararına savcılığın itiraz etmesinin ardından yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. Aynı gün gözaltına alınan Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer de tutuklanmasına karar verilen isimler arasında yer aldı.

Ertan Aydın neden yeniden gözaltına alındı?

Soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan Aydın, 24 Ekim 2026'da tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. Hakimlik, tutuklama talebini kabul etmeyerek Aydın hakkında "konutu terk etmeme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetmişti.

Savcılık bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme, Aydın hakkında yakalama kararı çıkardı. Ankara'da polis ekiplerince gözaltına alınan Aydın, İstanbul'a getirilerek Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda hakimliğe çıkarıldı ve tutuklandı.

Ertan Aydın hakkında hangi iddialar var?

Prof. Dr. Ertan Aydın, AK Parti'den Ankara milletvekilliği yaptı ve uzun yıllar Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını üstlendi. Araştırma ve kampanya şirketinin kurucusu olan Aydın, AK Parti'nin seçim kampanyalarında da görev aldı.

Aydın, 22 Ekim 2026'da Işıklar Enerji ve Yapı Holding, Vişne Madencilik, Odine Solutions Teknoloji ve Tera Finansal Yatırımlar Holding paylarındaki işlemlere yönelik operasyonda gözaltına alındı. Bu operasyon, SPK'nın ilettiği raporlar üzerine başlatılmıştı. Aynı gün gözaltına alınanlar arasında KUYAŞ Yatırım Holding sahibi Abdullah Dal ve Tera Holding yetkilisi Seda Tarım da bulunuyordu.

Basına yansıyan bilgilere göre Aydın hakkında "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" iddialarıyla işlem yapılıyor. Aydın'ın soruşturmadaki konumu, soruşturmanın merkezindeki Tera Yatırım Menkul Değerler'deki yönetim kurulu üyeliğine dayanıyor. Aydın, 13 Ocak 2025'te başladığı bu görevden 23 Haziran 2025'te istifa etmişti.

Aydın ise suçlamaları reddediyor. Görev süresince soruşturmaya konu kapalı fonlardan haberdar olmadığını ve herhangi bir belgeye imza atmadığını söylüyor. Bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak Vişne Madencilik'teki işlemlerden neden sorumlu tutulduğunu sorgulayan Aydın, bazı sorunları fark edince şirketten ayrıldığını savunuyor.

Ertan Aydın kimdir?

Prof. Dr. Ertan Aydın, AK Parti'den Ankara milletvekilliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanlık görevinde bulundu. Araştırma ve kampanya şirketinin kurucusu olan Aydın, AK Parti'nin seçim kampanyalarında da görev aldı.

Aydın'ın adı, ekim ayının başında Tera Yatırım'ın yönetim kurulunda yer aldığının ortaya çıkmasıyla soruşturmada gündeme gelmişti. Aydın, yaptığı açıklamada şirketin yönetim kurulunda bulunduğunu ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu doğrulamıştı. Görev süresince herhangi bir belgeye imza atmadığını, bazı sorunları fark ederek şirketten ayrıldığını savunmuştu.

Gürol Sami Özer hakkında hangi karar verildi?

Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer, 25 Ekim 2026 akşamı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Emniyet ve savcılıktaki ifade işlemleri tamamlanan Özer, tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Hakimlik, savcılığın talebi doğrultusunda Özer'in tutuklanmasına karar verdi. Gözaltı ve tutuklama gerekçelerine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Soruşturmada daha önce Türkiye Sigorta'nın eski Genel Müdürü Taha Çakmak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli tutuklanmıştı.

Türkiye Sigorta'ya yönelik iddialar neler?

Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer, 25 Ekim 2026 akşamı gözaltına alındı. Emniyet ve savcılıktaki ifade işlemleri tamamlanan Özer, tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Hakimlik, savcılığın talebi doğrultusunda Özer'in tutuklanmasına karar verdi.

Soruşturmada Türkiye Sigorta'nın Tera Yatırım fonlarındaki para giriş ve çıkışları inceleniyor. İddiaya göre fonlarda yüksek işlem hacmiyle usulsüz kar elde edildi ve Tera Grup üzerinden şahsi alım satımlar yapıldı. Türkiye Sigorta'nın fona yatırım yapması karşılığında elden usulsüz para alındığı da iddialar arasında yer alıyor.

Bu iddialar kapsamında Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik'in eski Genel Müdürü Taha Çakmak, 24 Ekim 2026'da tutuklanmıştı. Aynı gün gözaltındaki 22 şüpheliden 15'i tutuklanmış, soruşturmadaki tutuklu sayısı 114'e çıkmıştı. Tutuklananlar arasında Altınbaş Holding yöneticilerinden İnan Altınbaş da vardı.

Fon soruşturması hangi aşamada?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen fonlara ilişkin işlemleri inceliyor. Soruşturma kapsamında çok sayıda portföy yönetim şirketi yöneticisi tutuklandı, bazı şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu.

Fon soruşturması, 26 Ekim 2026 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin de öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Toplantıda Adalet Bakanı Akın Gürlek'in adli süreç hakkında kabine üyelerine bilgi vermesi bekleniyor.

Anadolu Ajansı