Anasayfa

Komiser Yardımcılığı Sınav Soruları İnternete Sızdırıldı mı?

Komiser yardımcılığı sınavı 14 Eylül'de yapıldı. Ancak memurlar.net'in Emniyet Hizmetleri Sınıfı kategorisinde konuya ilişkin açılan başlıkta başlayan tartışma, bugün DHA ajansı tarafından haberleştirilmiştir. Memurlar.net forumunda bazı üyeler tarafından gündeme getirilen bu iddiaya göre, bir aday sınavdan bir saat önce 3 sorunun cevabının ne olduğunu forumlarda sormuş ve yanıt bulmaya başlamıştır. Peki bu iddia ne kadar doğru? Devamı için başlığa tıklayınız.

Emniyet: Sınav soruları çalınmadı

Haber Giriş : 2008-09-21T18:19, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=408519 adresi nde 100. sayfadan itibaren gündeme getirilen iddiaya göre ‘Falcon34' rumuzlu kullanıcı, Sınav günü saat 08.56'da “3 test sorusunun" yanıtı istemiştir. Ancak kategori düzleminde 08:56 olarak görünen saat, detayda 14:46 olarak görünmektedir. 3 sorunun cevabının istediği forumu incelediğimizde şu detay ile karşılaşılmaktadır. Kategoride yer alan tüm saatler ile başlığa tıklanınca açılan detay sayfadaki saat arasında, "6 saat farkı" bulunmaktadır. Bu da bizi kullanılan sistemin ne olduğunu incelemeye sevk etmektedir.

Soruların cevabının istediği forum vBulletin ile yazılmıştır. Hazır bir yazılımdır. Saat ayarı olmak üzere bir çok ayarın site admini tarafından yapılması gerekmektedir. Site yöneticisi, kendisine sunulan uygun zaman diliminden, eğer Türkiye ile uyumlu olmayan bir zaman dilimini seçerse, saat farkı oluşacaktır. Zaten söz konusu forumda "Bütün Zaman Ayarları WEZ olarak düzenlenmiştir" notu bulunmaktadır.

Buna göre bizim yapmış olduğumuz incelemeye göre,

1- Sorun sadece site yazılımından kaynaklanmaktadır. Aslında kategori ana sayfasında görünen saat, "6 saatlik" bir gecikme içermektedir. Tüm başlıklarda "6 saat farkı" bulunmaktadır.

2- Soruları ele geçiren bir adayın, 10:00'da başlayacak bir sınav için saat 8:56'da internette cevap bulmaya çalışmak istemesi akla ve mantığa da uygun değildir.

3- Aslında bu husus yani 6 saatlik detay farkı, bazı memurlar.net ziyaretçileri tarafından, ilgili başlıkta net olarak açıklanmıştır.

4- Bir WEB sunucusu kurulurken ilk yapılması gereken işlemlerden birisi sunucunun saat lokasyonunun Türkiye'ye göre ayarlanmasıdır. Eğer web sunucusunun bu ayarlaması yapılmaz ise webmasterin, sahibi olduğu web sayfasında üretilen her sayfa için yazılıma kod yazması gerekmektedirki, (örneğin 6 saat veya 8 saat geri alınması ve eklenmesi) Türkiye'de kullanılan gerçek saat sitede ziyaretçilere gösterilebilsin.

Söz konusu bu örneğimizde ise şu husus çok önemlidir. Bir çok web sitesi, özellikle de hazır kodlarla yazılan (vBulletin gibi forum siteleri) web siteleri, özel bir web sunucusu alamamaktadır. Zira bunun maliyeti yüksektir. Bunun yerine bu hizmeti veren bir şirketten hizmet satın alınmaktadır. Soruların yazıldığı iddia edilen websitesinin ping bilgilerine göre IP adresi 66.197.151.213'dir. Bu IP ABD merkezlidir. Buna göre site, ABD'de merkezli bir şirketin web sunucusundan, hizmet alınarak yayımlanmaktadır. Bu sunucu kiralandığı için, sunucunun saat ayarının Türkiye'ye göre yapılması mümkün değildir. Buna göre webmasterin, üretin her sayfa için (kategori ana sayfası, detay sayfası, üye sayfası vb. sayfalar) saat ayarlamasını yapan kod değişikliğini yapmış olması gerekmektedir. Bu olayda ise kategori sayfası ile detay sayfası arasındaki saat farkı bu değişikliğin üretilen her sayfada yapılmadığını göstermektedir.

Özetle gündeme gelen iddialar, sadece söz konusu forum sayfasının yazılımcısından kaynaklanan bir sorun olup, eğer kategori ana sayfası için de saat ayarlaması halinde, soruların saat 14:46'da sorulduğu görülecektir.

İddiaların power point sunumu için tıklayınız.

Memurlar.Net