Anasayfa

Akaryakıt fiyatı neden düşmüyor?

Haber Giriş : 2008-10-11T07:41, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Petrol fiyatları son 3 ayda yüzde 40 geriledi. Ancak bu gerileme otomatik fiyatlandırmaya yansımıyor.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, petrol fiyatlarının son 3 ayda yüzde 40 oranında düştüğünü belirterek, mazot fiyatının da aynı oranda düşürülmesini istedi. Kiraz, yaptığı yazılı açıklamada, ham petrolün varil fiyatının son 3 ayda yaklaşık yüzde 40 azaldığını ve 147 dolardan 90 doların altına düştüğünü ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak akaryakıt pompa çıkış fiyatlarının da yüzde 40 düşmesi gerektiğini öne süren Kiraz, şunları kaydetti: "Petrol fiyatları yükseldiğinde artış oranları haftalık pompa satış fiyatlarına yansırken, fiyatlar düştüğünde neden yansıtılmıyor? Fiyatlar aynı, ÖTV ve KDV aynı. O halde yüzde 40, yani 60 dolarlık fark neden tedarikçi, anabayi ve bayilere bırakılıyor?

Dünyada en pahalı yakıtı Türkiye kullanıyor. Çiftçimiz de dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Bu durumda diğer ülke çiftçileriyle nasıl rekabet edebilirler? Fiyatların yüzde 40 düşürülmesi gerekirken aynı kalması, çiftçiye mazot girdisinde artı maliyet olarak yansıyor. Bu haksızlık ortadan kaldırılmalıdır. Akaryakıt fiyatlarının, özellikle çiftçimiz için mazot fiyatının hemen normal değerine indirilmesini, yani yüzde 40 daha düşürülmesini istiyoruz. Türk çiftçisi, mazotun litresini 3 YTL yerine 2,5 YTL'ye kullanmalı."

DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

Petrol fiyatları dünyadaki finansal kriz ve resesyon beklentileri nedeniyle geriliyior. Petrolün varil fiyatı bugün de 83 doların altına gerileyerek son bir yılın en düşük rakamına ulaştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle acil toplanma kararı alan OPEC, 18 Kasım'da Viyana'da acil bir toplantı yaparak finansal mali krizin sektöre etkilerini ele alacak.

Yurtdışı uzmanlar Haziran'dan bu yana yaklaşık yüzde 45 oranında

Anadolu Ajansı