Anasayfa

Öğrenim görürken harç kredinizi bizzat ödemenize rağmen, harç kredi borcu çıkabilir mi?

Haber Giriş : 2004-12-10T03:10, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

SORU 16- Merhaba Bugün sitenizde okuduğum soru cevap bölümüne ek olarak kendi durumumla ilgili sizden yardım istiyorum.2003 eylül ayında dumlupınar ünv. iktisat bölümünden mezun oldum.2004 temmuz ayında KYK dan ödeme planı geldi.2005 yılı aralıkta başlayan taksitlerim 2 yıl sonunda bitecekmiş.Ancak sorun şu; ödeme planında öğrenim ve katkı kredisi ikisi birden vardı.Halbuki ben sadece öğrenim kredisi almıştım.Harçımı her zaman kendim ödedim.KYK munu aradım yaşadığım şok karşısında, böyle bir borcun var olduğunu zorunlu olarak ödeyeceğimi söylediler.Fakat ben böyle bir senete ne imza attım nede bununla ilgili evrak hazırladım.Kontrol edilmesini istadim.İmzaların benzer olduğunu söylediler.Okulumu aradım .Önce öğrenci işlerini aradım.Daha sonra ısrarlarım sebebiyle saymanlıktan memurla görüştüm.Evet böyle bir durum var.Makbuzlarınızı getirin size makbuz tutarını ödeyelim dediler.Faizi değil. Bu durum nasıl ortaya çıkmaz dediğimde ise öğrenci işlerinin hatası olduğunu söylediler.4 senedir kendi okulum tarafından kandırıldım.Makbuzların yarısını buldum ama esas paranın yanında devede kulak kalır.KYK nu tekrar aradım nasıl olur diye bazı okullar böyle yapıyormuş! Ne kadar kolay değil mi?Yaklaşık 2 ay önce KYK na dilekçe gönderdim durumun araştırılıp,Sorumluların bulunması için ancak henüz beni muhatap kabul etmediler sanırım.Cevap alamadım.Okula ise hukuki yollara başvuracağımı söyledim.Çünkü makbuzların tamamını bulabilsem bile zarardayım.Sizce ne yapmalıyım?Paşa paşa ödeyecek miyim?Teşekkürler.

CEVAP 16- Gerçekten çok ilginç bir durum. Ama öncelikle şundan emin olmak gerekir.

Birincisi siz belki krediyi almadığınızı düşünüyorsunuz ama bununla ilgili bir senet imzalamadığınızı ve KYK da bulunan senetlerin size ait olmadığını yada KYK nın okulunuza yaptığı ödemeye esas olan senetlerdeki imzaların size ait olmadığından iyice emin olmanız gerekir.

Bir başka hususta sizin harç olarak ödediğiniz senetlerin elinizde mevcut olması. Elinizdeki senetleri muhafaza ediniz. Sizin okulunuza yaptığınız ödemelerin zamanı aşağı yukarı bellidir. Eğer bankadan ödeme yaptıysanız elinizdeki senetleri de bankaya götürerek kalan kayıt senetlerin bankadaki örneklerini temin edebilisiniz. Banka yetkilileri bu konuda biraz sorun çıkarabilirler ama siz ısrar eder ve tanıdık birlerini bulursanız elinizde bulunmayan senetleri mutlaka banka kayıtlarından çıkarabilirsiniz ve bilgisayar kayıtlarından size örneğini verebilirler.

Tüm bunları yaptıktan sonra yani KYK'nın okulunuza yaptığı ödemeye esas olan belgeleri sizin düzenlemediğinizi imzaların size ait olmadığını ispat edebilirseniz ve diğer senetleri de temin edebilirseniz hem KYK'yı hem de kendi okulunuzu mahkemeye verebilirsiniz. KYK'yı, size ait olmayan belge ve imzalar doğrultusunda adınıza borç doğurarak başka bir kuruma sizin adınıza ödeme yaptığı ve sizin bu kuruma karşı her hangi bir borcunuz olmadığı için dava edersiniz. Diğer taraftan okulunuzu da sizin adınıza harcınız başka bir kurum tarafından ödendiği halde ayrıca sizin yaptığınız ödemeleri kabul ettiği ve mükerrer tahsilat yaptığı için dava edebilirsiniz. Bu durumda yaptığınız ödemeleri yasal faiziyle birlikte tahsil edersiniz. Ancak burada en mantıklı olan sizin KYK yı dava ederek borçlu olmadığınızı ispat etmektir.

memurlar.net