Anasayfa

Eş ve Sağlık Özrü İle İlgili Karar Ne Anlama Geliyor?

MEB, eş durumu davasında ilk davayı kaybettibaşlığıyla yayımladığımız haberde de belirtildiği gibi 2009 Yılı Öğretmenlerin Özür Grubu Yer değiştirmelerine ilişkin kılavuzla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine Eğitim-Sen tarafından açılan davaya istinaden verilen ilk kararda, bazı hükümler hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Karar, açıktan veya kurumlar arası yeniden atama biçimiyle MEB'e öğretmen olarak atananların sağlık ve eş durumu atamaları bağlamında oldukça önemlidir.

Yine Eşleri Ayıracak…Zorunluya Tabiiler Dikkat!

Haber Giriş : 2009-06-23T07:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Yürütmesi durdurulan ibare aynen şöyle;

"6. ÖZÜR DURUMU ÇEŞİTLERİ
Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylığı kaldırılanlar ile göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan açıktan ve kurumlar arası atama biçimiyle atanan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler özür durumlarından dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
NOT: İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak yer değiştirenler, aynı yer değiştirme döneminde özür durumundan tekrar yer değiştirmek için başvuru yapamayacaklardır."

Mahkeme kararı ise şu şekildedir:

“Açıklanan nedenlerle, dava konusu kılavuzun 2.1 maddesi ve 6. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “… göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan” ibaresinin, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle öğretmenliğe atananların öğrenim özrü yönünden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmemiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 6. maddenin 1. fıkrasına yer alan “… göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan” ibaresinin, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle öğretmenliğe atananların sağlık ve eş durumu özrü yönünden 2577 sayılı Kanunun anılan maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, 14.4.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

Bu durumda Sağlık ve Eş Durumuna Bağlı olarak Özür grubu yer değiştirme isteyecek öğretmen;
- İlk kez atanan öğretmen ise adaylığı kaldırılmış olmalıdır.
- MEB'de ilk kez göreve başlayan Sözleşmeli öğretmen ise yine en az bir yıl görev yapmış olmalıdırlar.

Açıktan atama yoluyla MEB'de göreve başlayan öğretmenlerin ise bir yıllarını doldurmasalar da Sağlık ve Eş Durumuna bağlı olarak yerdeğişikliği isteyebileceklerdir.

Açıktan atama; Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılanlardan tekrar atanmak isteyenler ile yüksek öğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlardan asil öğretmen olarak atananları kapsamaktadır.

- Kurumlar arası yeniden atama yoluyla MEB'de göreve başlayan öğretmenlerin ise bir yıllarını doldurmasalar da Sağlık ve Eş Durumuna bağlı olarak yer değişikliği isteyebileceklerdir.

Kurumlar arası yeniden atama: Kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırılmış olanlardan halen kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı veya diğer hizmet sınıflarında görevli olanlardan yeniden öğretmenliğe atananları kapsamaktadır.

Tüm bu şartlarda olup öğrenim durumundan yer değiştirmek isteyenlerle ilgili olarak ise mahkeme yürütmenin durdurulmasının reddine karar vermiştir. Yürütmeyi durdurma kararları işlevsel olarak iptal kararları gibidir ve uygulanmak zorundadır. Fakat davanın sonuçlanmadığını görüşülmeye devam edileceğini, bu karara itiraz yolunun hem MEB hem de Eğitim Sen açısından mümkün olduğunu hatırlatmak gerekir.

Kararın yorumlaması ile ilgili olarak karşılaşılan durumu açıklamak amacıyla yazılan bu yazının daha çok detaylandırılabilmesi için mahkeme kararının tamamının yayımlanması ve gerekçelerinin ortaya çıkmasında yarar görülmektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Memurlar.Net