Anasayfa

AB uyum yasalarını çıkarırken bir yandan da yasaları uygulayacak hakim ve savcıların eğitimine önem veren hükümet, Adalet Akademileri kuruyor

Haber Giriş : 2003-06-28T12:46, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

AB uyum yasalarını çıkarırken bir yandan da yasaları uygulayacak hakim ve savcıların eğitimine önem veren hükümet, Adalet Akademileri kuruyor

Hükümet, gelişen dünya karşısında yetersiz kalan Türk hukuk sisteminde devrim sayılacak bir yeniliğe imza atıyor. Bir yandan Avrupa Birliği uyum yasaları çıkarılırken, bir yandan da yasaları uygulayacak hakim ve savcıların eğitimini amaçlayan Adalet Akademileri kuruluyor.

TBMM komisyonlarında bulunan Adalet Akademileri Kanun Tasarısı, önümüzdeki günlerde yasalayacak. Türk hukuk sistemine önemli katkılar sağlaması beklenen Akademi'nin merkezi Ankara olacak. Akademide; adli, idari ve askeri hakim ve savcıları, noterler ile adalet hizmetlerine yardımcı personeli, talep halinde avukatları meslek öncesi ve meslek içi eğitime alacak. Çeşitli hukuk dallarında kurslar açacak olan akademi, uzmanlık programları ile bilgi verecek.

Milli Güvenlik ve Harp Akademileri'nde uygulanan sistemle çalışacak olan Adalet Akademisi, kuruluş yapısı itibarıyla Adalet Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olacak, ancak, özerk bir yapıda yönetilecek, bütçesi ve personeli ayrı olacak.

Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerde uygulanan Adalet Akademisi sistemi hukuk alanına önemli yenilikler getiriyor. Başkan ve Genel Sekreter tarafından yönetilecek akademide atamalar Genel Kurulun gösterdiği adaylar arasından Adalet Bakanı tarafından yapılacak. 173 personelden oluşacak akademide, gerekirse sözleşmeli uzman personel çalıştırabilecek. Tasarının yasalaşmasının ardından, Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi kurulacak. Akademide, meslek öncesi iki yıl eğitim alacak olan hakim ve savcı adayları arasından sınavda başarılı olanlar görevlerine atanacak. Askeri hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimleri kendi özel kanun hükümlerine göre yapılacak.

DEVRİM NİTELİĞİNDE
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Adalet Akademileri kurulmasının devrim niteliği taşıdığını, akademinin hakim ve savcıları değişen dünya ve olaylara göre eğiterek, Türk hukuk sisteminin önünü açacağını söyledi. Toptan, şöyle dedi "Bizim ülkemizde sıkıntı, AB uyum yasalarının uygulanmamasından kaynaklanıyor. Türkiye'nin en önemli sorunu uygulama. Yasaların iyi uygulanması için köklü bir adalet reformuna ve uygulayıcıların eğitilmesine ihtiyaç var. Uygulayıcılar iyi eğitilirse aksaklık olmaz. Akademi, bilimsel araştırmalarıyla adalete yeni bir vizyon kazandıracaktır."
Sabah

memurlar.net