Anasayfa

Planlama Uzman Yardımcılığı Sınavındaki Yanlışlar Dizisi...

Devlet Planma Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen "DPT Planlama Uzman Yardımcılığı" sınavının kurumun prestijini zedelediği ortadadır. Sitemize her gün ayrı bir şikayet gelmektedir. 25.12.2004 tarihinde yazılı sınav birincisinin elenmesine ilişkin eleştirilere daha önce sitemizde yer vermiştik. Bugün ise kimin hatası olduğunu bilmediğimiz (DPT Personel Daire Başkanlığı olması muhtemeldir) önemli bir hususu, "sınav ilanında açıklanan kontenjanların değiştirilmesi hususunu" ele alacağız. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 2005-01-10T13:08, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

'AKP'li bir dayım olmadığı için birincilikle kazandığım DPT'yi sözlüde kaybettim' başlıklı eleştiri yazısı için tıklayın.

Aşağıdaki yorum mail yoluyla bizlere iletilmiştir.


Ben 28 Kasım tarihinde yapılan DPT Uzman yardımcılığı sınavına katılmış ama sınavı geçememiş ODTÜ mezunu bir Kimya Mühendisiyim.

Bugün ögrenmiş bulunmaktayım ki benimle birlikte sınava giren 12 kimya muhendisinden hiçbiri de kuruma girememiştir. Kurumun 2004 yılı bahar aylarında açtığı sınavda da yazılıyı sadece bir Kimya Muhendisi geçmiş ve o da sözlu sınavda elenmişti. Yani kurumun 2004 yılı başlarında ve sonlarında açıkladığı bir Kimya Muhendisi kontenjanını doldurulamamıştır.

Üstüne üstlük Kimya Mühendisliği gibi Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik ve İstatistik alanlarından da hiç kimse DPT'ye girecek kadar bilgili! ve ilgili! bulunmamıştır.

Asağıda liste halinde kurumun ilk ilanda alacağını bildirdiği uzmanlık alanlarını ve sonuçta aldığı uzman yardımcılarını yolluyorum. Toplam 29 Uzman yardımcısı alınacağı duyurulmuş ve 29 Uzman yardımcısı alınmıştır. Ancak listeden görüleceği üzere ilan edilen bazı kontenjanlar ile alınan sayılar birbirinden farklıdır. Toplam sonuç 29'dur. Ama alanlar itibariyle kaydırma yapılmıştır. Yukarıda belirttiğim alanlardan (Kimya, Çevre, Endüstri ve Bilgisayar Mühendislikleri ile Matematik ve İstatistik) hiçkimse sınavı kazanamadığı için bunlara ait kontenjan İktisatçı, İşletme, Maliye, Hukuk gibi alanlara eklenmiştir.

Burada şunu düşünüyorum. Devlet Planlama Müsteşarlığı gibi saygın bir kurum (!) mühendis kadrolarına ihtiyaç duyuyor, ilana çıkıyor ama sonuçta yeterli formasyona (!) sahip mühendis olmadığı için bu kontenjanı doldurramadığı gibi mühendis kontenjanlarını Maliye, İktisatçı gibi kadro kontenjanlarına eklemliyor. Şimdi bu bir işletmecinin ya da iktisatçının Kimya Mühendisliği ya da Bilgisayar Mühendisliği gibi kendi alanlarından tamamen farklı bir alanda da uzmanlık yapabileceğini mi gosteriyor? Böyle bir şey mümkün müdür?

Devlet Planlama Müsteşarlığı, "bu kadro olmadı bari şundan alayım nasıl diyebilir." İhtiyacı olmadığı bir alandan niçin alım yapar?

Kuruma alınan işletmeci ya da iktisatçılar mı fazlasıyla yetenekli ve zeki, yoksa Turkiye'nin bu saygın! kurumlarından birine basvuracak KPSS puan şartını sağlayan ve yeterliliklerinden şüphe duymadığım meslektaşlarım mı aptal?

Bu sonuç Turkiye'de Kimya, Endüstri, Çevre ya da Bilgisayar Mühendisi yetişmedigi anlamına mı geliyor. Öyleyse neden herkes işletme ya da iktisat okumuyor?

Sonuç itibariyle şunu sormak istiyorum; DPT'nin yaptığı sınav duyurusu bağlayıcı değil mi? Tamam belki de aradıkları mükemmellikte (!) mühendis bulamadılar ama bu durumda boş kalan kontenjanlara işletmeci ya da iktisatçı atamaya hakları var mı?

Yeni bir sınavla aradıkları kriterlerde mühendis bulmaya calışmak o kadar zor mu?

Eğer böyle kadro kaydırmaya hakları varsa bu nasıl bir saçmalıktır ve saçmalığın DPT'nin uzmanlık kurumuna gölge düşürdüğü görülmüyor mu?

Kötü niyetle yaklaşacak olursak, torpili yüksek işletmeci ve iktisatçilarin sayısının fazlalığı mı böyle bir sonucu ortaya çıkardı?

Saygilarimla, Deniz

Alan Açıklanan kontenjan Alınan Kontenjan
İktisatçı 6 10
İşletme 3 7
Maliye 2 3
İstatistik 1 0
Hukuk 4 4
Uluslararası İlişkiler 1 1
Şehir ve Bölge Planlama 4 4
Çevre Müh. 1 0
Endüstri Müh. 4 0
Kimya Müh. 1 0
Bilgisayar müh. 1 0
Matematik 1 0

Not: DPT; 2003 yılında 1, 2004 yılında ise iki kez Uzman Yardımcılığı sınavı açmıştır. (Sınav ilanlarına memurlar.net'in Arama bölümüne "DPT Planlama Uzman Yardımcılığı" yazarak ulaşabilirsiniz.

memurlar.net