Anasayfa

Bebek mamaları GDO'lu olamayacak

Haber Giriş : 2010-08-14T10:37, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bebek mamalarında kesinlikle GDO olmayacak. Genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretimi yasaklanacak. GDO'lu ürünler etiketlenecek. Kararlar Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan 2 yeni yönetmelikten. GDO'lu ürünlerle ilgili kararı verecek olan Biyogüvenlik Kurulu'nun çalışma esaslarını da içeren yönetmelikler 26 Eylül'de yürürlüğe girecek.

Uzun tartışmaların ardından mart ayında çıkan ve 26 Eylül'de yürürlüğe girecek olan "GDO'lu ürünlere ilişkin yasa" nasıl uygulanacak?

Uygulamaya ilişkin merakla beklenen 2 yeni yönetmelik Tarım Bakanlığı tarafından hazırlandı ve yönetmelikler Resmi Gazete'de yayınlandı.

YENİ GDO YÖNETMELİĞİ

Yönetmelik bebek mamalarında GDO kullanımını tamamen sınırlıyor. GDO ve GDO ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanıyor.

Genetiği değiştirilmiş bitki üretilemeyecek, hayvan yetiştirilemeyecek ve onay alınmaksızın piyasaya sürülemeyecek.

İçeriğinde GDO olan ya da GDO'lu bir üründen üretilmiş gıdaların etiketinde bu durum açıkça yazılacak. GDO'suz ürünlerin etiketinde de GDO içermediği belirtilebilecek.

BİYOGÜVENLİK KURULU

Diğer yönetmelik de yasanın uygulanmasını sağlayacak olan 9 kişilik Biyogüvenlik Kurulu'nun nasıl çalışacağı ile ilgili. Buna göre, Biyogüvenlik Kurulu 3 temel konuyla ilgili başvuruları değerlendirecek.

** GDO ve ürünlerinin gıda, yem ve işleme amacıyla piyasaya sürülmesi,

** Bunların deneysel amaçlı serbest bırakılması,

** Genetik yapısı değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımına ilişkin başvuruları.

Biyogüvenlik Kurulu, kararlarını verirken bağımsız olacak. Hatta 9 kurul üyesi ve kurula bağlı olarak çalışacak uzmanlar bağımsız ve tarafsızlıklarına dair Tarım Bakanlığı'na taahhütname verecek. Ancak kurul başkanı 6 ayda bir Tarım Bakanlığı'na bilgi verecek.

Kurul, kamu sağlığının korunması için açıklanması gereken bilgiler dışında başvuru sahiplerinin gizli tutulmasını istediği bilgileri açıklamayacak.

Kurul başvurular hakkında karar verirken 11 uzmandan oluşturduğu komitelerden yararlanacak. Sadece bilimsel sonuçlar değil, kamuoyundan gelen görüşlerde kurulun kararlarında etkili olacak.

Ancak komitenin verdiği karara uymak zorunda olmayacak. Komite kararına uymazsa da bunu gerekçeleriyle açıklayacak.

Biyogüvenlik Kurulu, bir başvuru hakkında olumsuz karar verirse kararın değiştirilmesi için yeni bilgi ve belgelerle itiraz edilebilecek.

Kurul üyeleri aileleri ve yakınlarıyla ilgili konulardaki toplantılara katılamayacak ve oy kullanamayacak.

Kurulun çalışmasına ilişkin yönetmelik 26 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak. Yorum Yaz | Yorumları Oku

Anadolu Ajansı