İzmir Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, "Türkiye'ye girişlerine izin verilmeyen ithal büyükbaş hayvanların, teslim edildikleri yediemin deposundan çıkarıldıkları" yönündeki istihbarat üzerine inceleme başlattı.
Ekipler 5 ay sürdürdükleri çalışmada, Avustralya'dan getirilen ve "gebe olmaları, ithalat şartlarına ve belgelerine uygun olmamaları" gerekçeleriyle İzmir Limanı Gümrüğünde Türkiye'ye girişlerine izin verilmeyerek el konulan Holstein cinsi bazı gebe ineklerin usulsüz olarak yurtiçine satıldığını belirledi.
İzmir'in yanı sıra Mersin, Gaziantep ve Tekirdağ Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat ekiplerinin de destek verdiği çalışma sonrasında, gebe ineklerin yediemin olarak telim edildikleri Kemalpaşa ilçesindeki büyükbaş hayvan çiftliğinden, ithalatçı firma tarafından yerlerine yaşlı ve verimsiz hayvanlar konularak ya da evrak üzerinde "öldü" gösterilerek başka illere götürüldüklerini belirledi.
Yapılan istihbarat çalışması sonrasında, Adana, Gaziantep ve Manisa'nın Salihli ilçesinde düzenlenen operasyonda, bu yolla yurda sokulduğu belirlenen 108 inek ile bu hayvanların dünyaya getirdiği 72 buzağıya el konuldu.
Operasyon kapsamında, hayvanları ithal eden A.Y. ve N.A. ile aracı firma yetkilileri, bazı memurlar ve yedieminin de yer aldığı 10 kişinin ifadelerine başvurarak, haklarında suç duyurusunda bulundu.