Anasayfa

Kur'an Kursu öğreticilerine haftada 40 saat görev

Diyanet, 2002 tarihli, 49 maddeden oluşan Kur'an Kursları yönergesini değiştirdi. Yeni yönerge 101 maddeden oluşuyor. Yönergeye göre Kur'an Kursu personelinin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiştir. Bunun 30 saati ders karşılığı göre, diğerleri ise etkinlik olacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 2012-07-23T00:10, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Aşağıda yeni yönergedeki önemli bazı maddeler yer almaktadır. Yapılan değişiklikler büyük harflerle gösterilmiştir.

BİRDEN FAZLA ÖĞRETİCİSİ OLAN KURSLARDA, 3 YILLIĞINA GÖREVLENDİRME YAPILIR

YÖNETİCİLERİN GÖREV SÜRESİ HER DEFASINDA 2 YILI GEÇMEMEK ÜZERE UZATILABİLİR

BAŞÖĞRETİCİ, UZMAN ÖĞRETİCİ, ÖĞRETİCİ UNVANI İLE TAHSİL DURUMU, HAFIZLIK VE TECRÜBE, GÖREVLENDİRMEDE TERCİH NEDENİDİR. YANİ KURSTA LİSANS MEZUNU VARKEN LİSE MEZUNU YÖNETİCİ OLARAK GÖREVLENDİRİLMEMELİDİR

Genel Hükümler

Kur'an kursunun yönetimi

Madde 4 - (1) Kursların yönetimi, müftülüğün rehberliği ve denetimi altında kurs yöneticisine aittir. Birden fazla öğreticisi olan kurslarda öğreticilerden birisi, müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile kurs yöneticisi olarak 3 yıllığına görevlendirilir ve Başkanlığa bildirilir. Yöneticilerin görev süresi, her seferinde 2 yılı geçmemek üzere müftünün teklifi ve mülkî amirin onayı ile uzatılabilir.

(2) Kur'an kursu yöneticisi (yönetici), inceleme ve denetim sonucu herhangi bir süreye tabi olmaksızın görevinden alınabilir.

(3) Baş öğretici, uzman öğretici, öğretici unvanları ile öğreticinin tahsil durumu, hafızlığı ve tecrübesi yönetici görevlendirilmesinde tercih sebebidir.

(4) Öğrencisi kadın olan kurslarda, yönetici olarak kadın öğretici görevlendirilir.

(5) Bir öğreticisi bulunan kurslardaki öğretici, aynı zamanda o kursun yöneticisidir.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ 40 SAAT OLARAK BELİRLENMİŞTİR

BUNUN 30 SAATE KADAR OLAN KISMI AYLIK VE ÜCRET KARŞILIĞI DERS GÖREVİDİR

GERİ KALANI İSE ETKİNLİK OLACAKTIR. ETKİNLİK İSE MÜFTÜ TEKLİFİ VE MÜLKİ AMİR ONAYIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Çalışma saatleri

Madde 30 - (1) Yönetici, öğretici ve diğer görevliler mesai saatleri içerisinde Kur'an kursu veya kurs dışı etkinliklerde bulunurlar.

(2) Yönetici ve öğreticiler, haftada 40 saat olmak üzere Kur'an kurslarında ve/veya diğer görevlendirildiği kurs dışı etkinliklerde bulunmak zorundadır.

(3) Kurslarda eğitim-öğretim programları; çevre şartları da dikkate alınarak, öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarına göre 07.00 ile 23.00 saatleri arasında uygulanabilir.

Öğreticilerin haftalık ders saatleri

Madde 33 - (1) Bir öğreticiye aynı sınıfta; hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda haftada 6 gün ve günde 5 saat, bunun dışındaki sınıflarda ise günde en fazla 6 saat olmak üzere haftada 30 saate kadar aylık ve ücret karşılığı ders görevi verilebilir.

(2) Öğreticilere, ilgili mevzuat çerçevesinde girme hakkı verilen haftalık ders saati sayısını geçmemek üzere farklı sınıflarda da ek ders görevi verilebilir.

Etkinlikler

Madde 35 - (1) Kur'an kurslarını tanıtmak, Kur'an öğretimini yaygınlaştırmak ve verimliliğini artırmak amacıyla dini, kültürel, eğitsel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenebilir. Kurs dışında yapılacak faaliyetler, müftünün teklifi üzerine Mülki amirin onayına bağlıdır.

MÜFTÜ ONAYIYLA KURS AİLE BİRLİĞİ KURULABİLECEK

Kurs aile birliğinin kuruluşu ve organları

Madde 48 - (1) Kurs ile öğrenci velileri ve vatandaş arasında bütünleşmeyi ve işbirliğini sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulan kurslarda tüzel kişiliği haiz olmayan kurs aile birliği oluşturulur. Birlik, müftünün onayı ile kurulmuş olur. Birlik kurulduğu kursun adını alır.

(2) Yönetici, öğretici, yetişkin öğrenci ve veliler Kurs Aile Birliği'nin tabi üyesidir. Yönetici, öğretici ve öğrencinin kendisinin; velinin ise öğrencisinin kursla ilişiği kesilince üyeliği düşer.

KURSLAR A, B, C VE D OLMAK ÜZERE 4'E AYRILDI

Kur'an kurslarının açılışı

Madde 15 - (1) A, B ve C grubu kurslar, il, ilçe, belde ve köylerde il müftülüğünün teklifi ve Başkanlığın onayıyla eğitim-öğretime açılırlar.

a) Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs yapımı ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerce girişilecek teşebbüsleri çevrenin ihtiyacını karşılayacak olan projeyi Başkanlıktan temin ederek uygulanmasını sağlarlar.

b) Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odası, teneffüs alanı, tuvalet, lavabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açılması için işlem yapmazlar.

c) Binalarda kurs açılabilmesi için en az 5 yıl süre ile binanın kullanım hakkının bina malikince Başkanlığa verilmesi şart olup A grubu kurslarda ise bu süre 10 yıldır. Ayrıca dernek, özel vakıf veya şahıslara ait binalarda tahsis belgesinde noter tasdiki aranır.

Kur'an kurslarının gruplandırılması

Madde 18 - (1) Eğitim öğretimin verimliliğini artırmak ve öğretici atamalarında göz önünde bulundurulmak üzere Kur'an kursları, A grubu, B grubu, C grubu ve D grubu olarak belirlenir. Bu tespit yapılırken binanın fiziki yapısı, öğrenci sayısı, kapasitesi, derslik sayısı ve eğitim durumu göz önünde bulundurulur.

İLK DEFA GÖREVE ATANAN KUR'AN KURSU ÖĞRETİCİSİ C GRUBU KURSA ATANACAK

Öğreticilerin kurslarda görevlendirilmesi

Madde 20 - (1) Aday Kur'an Kursu Öğreticileri veya Stajyer Kur'an Kursu Öğreticileri C Grubu Kur'an kurslarında görevlendirilir. Bu öğreticiler intibaklarını sağlamak amacıyla en az 4 hafta süre ile tecrübe sahibi öğreticilerin yanında derslere girer.

(2) A Grubu ve B Grubu Kur'an kurslarında hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda öncelikle Kur'an Kursu Baş Öğreticisi, Kur'an Kursu Uzman Öğreticisi veya hafız ve yüksekokul mezunu yada hafız öğreticilerden olmak üzere en az 3 yıl görev tecrübesi olanlar görevlendirilir. Bu kurslarda yüzünden okunan sınıflarda hafız olmayan öğreticilere de görev verilebilir. Ancak aday Kur'an kursu öğreticileri hafızlık belgesine sahip olmaları ve/veya yabancı dil bilmeleri halinde yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim-öğretim gördüğü Kur'an kurslarında görevlendirilebilirler.

(3) Hafızlık eğitimi yapılan sınıflarda görev verilen öğreticiler; öğrencilerinin 2 yıl eğitimi sonunda hafızlık tespit sınavına girdiği halde öğrenci başarısı %40'ın altına düşmesi halinde Kur'an-ı Kerimi yüzünden okuyanlar sınıfında 2 yıl görevlendirilir. Hiç başarı gösteremeyenler ise C grubu kurslarda 3 yıl görevlendirilir.

Memurlar.Net