Anayasa'da “Temel Hak ve Hürriyetler” bölümüne ilişkin Ak Parti önerilerinde 8 milletvekilinin tutuklanmasına dayanak olan ve devlet bütünlüğü ile laik cumhuriyete karşı işlenen suçları düzenleyen 14. maddeye yer verilmedi
ÖNDER YILMAZ Ankara
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na “Temel Hak ve Hürriyetler” bölümüne ilişkin önerilerini sunan Ak Parti, sürpriz bir değişikliğe imza atıyor.
Ak Parti, 8 milletvekilinin tutuklanmasına dayanak olan ve devlet bütünlüğü ile laik cumhuriyete karşı işlenen suçları düzenleyen “Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması” başlıklı meşhur 14. maddeye önerileri arasında yer vermedi. Yeni Anayasa Ak Parti'nin bu önerisi doğrultusunda yasalaşırsa, tutuklu bulunan milletvekilleri hakkındaki davalar dokunulmazlık kapsamına girecek ve milletvekilleri tahliye edilecek.
83'e taşımazsa tahliye
Ak Parti, ileride dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddenin görüşülürken, 14. maddede geçen şerhleri 83'e taşımazsa yeni anayasa yürürlüğe girdiği gün, milletvekilleri hakkında devam eden davalar dokunulmazlık kapsamına girecek. Yeni anayasa yürürlüğe girdiği tarihde hala tutuklu milletvekili varsa tahliye edilecek.
Kamuda türbana vize
Ak Parti, ayrıca, Anayasa'nın 70. maddesinde yer alan “Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı” yeniden düzenleyerek, kamuda türbanın yolunu açıyor. 70. Madde'de geçen “hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” hükmü, kamu hizmetlerinde türbanın önünü tıkayan düzenleme olarak biliniyor. Ak Parti, önerisinde, “hizmete alınmada liyakat dışında hiçbir şart aranmaz” diyerek türban takan kadınların kamuda görev almalarının yolunu açmış olacak. CHP ise mevcut anayasadaki hükmü aynın koruyarak türbana vize vermedi.
Çiçek: İnsan içine çıkamaz hale geldik
Çalışmalarına 10 Temmuz'da ara veren Uzlaşma Komisyonu, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Çiçek, komisyonun çalışmalarında çok geciktiği için sitemde bulunurken, “Yeni anayasa yapacağız diye aylarca Anadolu'yu ayağa kaldırdık, ama yazım konusunda bir ilerleme sağlayamadık. Bulunduğumuz noktaya bakın, ayıp. Artık insan içine çıkamaz hale geldik” dedi
‘Kamuda türban'a CHP vize vermedi
CHP, yeni anayasanın “Temel Hak ve Özgürlükler” bölümüne ilişkin önerilerini TBMM Başkanlığı'na sundu
ÖNDER YILMAZ Ankara
Yeni anayasada yer alacak “vatandaşlık” tanımı önerisini, bu tanımın anayasanın başlangıç bölümü ve cumhuriyetin temel nitelikleri ile birlikte tartışılması gerektiği gerekçesiyle erteleyerek, Meclis'e sunmadı. CHP'nin TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu, “Temel Hak ve Özgürlükler”e ilişkin 54 önerisi arasında çarpıcı düzenlemeler yer aldı. CHP, “Din, Vicdan ve İnanç Özgürlüğü” maddesine ilişkin önerisinde, son günlerde tartışma konusu olan “Alevi” ile “ateist” haklarını anayasal güvenceye aldı.
CHP'nin anayasadaki, “Eğitim Hakkı” maddesine ilişkin önerisi ise oldukça ilginç. Mevcut anayasadaki “eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda” yapılacağı hükmü, CHP'nin yeni anayasa önerisinde yer almadı.
CHP'nin önerisinde, eğitim ve öğretimin, “laiklik ilkesi doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esasları çerçevesinde” yapılması öngörüldü. CHP, kamuda türban konusunda ise mevcut anayasa hükümlerini korudu. Her vatandaşın kamu hizmetine girme hakkı olduğunu vurgulayan CHP; mevcut anayasadaki “kamu hizmetine alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” ifadesini olduğu gibi önerisine taşıdı