Anasayfa

Guatr tedavisinde yeni yöntem

Haber Giriş : 2012-09-21T16:50, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ında görülen troid nodülleri artık radyofrekans ile tedavi ediliyor. Cerrahi tedaviye alternatif olarak uygulanan radyofrekans tedavisi hastaya birçok kolaylık sağlıyor.

Fatih Üniversitesi Sema Sağlık Uygulama Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Etlik, son yıllarda troid nodüllerinde cerrahi tedaviye alternatif olarak Radyofrekans tedavisinin başarı ile kullanılmaya başlandığını söyledi. Halk arasında çok sık görülen troid nodüllerinin çoğunun iyi huylu olmasına ve herhangi bir tedavi gerektirmediğini ancak bazı nodüllerin sayı ve boyutlarının artmasına bağlı olarak nefes borusuna bası, kozmetik problemler gibi sorunlar ortaya çıkardığını belirten Doç. Dr. Etlik, radyofrekans ile tedavinin avantajlarını anlattı.

Doç. Dr. Etlik, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Zehirli guatr olarak da bilinen, hormon salınımı yapan nodüllerde, boyuta bakılmaksızın tedavi gerekliliği vardır. Cerrahi tedavi temel yöntem olmakla beraber her hasta için uygun değildir. Diğer yandan cerrahi tedavide sıklıkla troid bezinin tamamı çıkarıldığı için hasta bundan sonraki hayatında devamlı troid hormonu almak zorundadır. Ayrıca cerrahi tedavide ses sinirinin hasar görme ve komşu bezlerin yanlışlıkla alınma ihtimali gibi riskler bulunmaktadır.

Troid nodüllerinin Radyofrekans yöntemi ile tedavisinde 1 ay sonra yüzde 30-50, 6 ay sonra ise yüzde 50-80 arasında volüm azalması gerçekleşmektedir. Literatürde yayınlanan makalelerde radyofrekans tedavisi ile nodüllerin yüzde 90 ında en az yüzde 50 oranında volüm azalması gerçekleştiği hatta yüzde 28 oranında nodülün tamamen kaybolduğu bildirilmektedir. Radyofrekans ablasyon işlemi lokal anestezi ile ultrasonografi rehberliği kullanılarak ve hastane yatışı gerekmeden yapılabilmektedir. Troid nodüllerinde radyofrekans tedavisi, cerrahi tedaviyi kabul etmeyen veya cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda, zehirli guatr olarak bilinen hormon salan nodül varlığında, kozmetik probleme yol açacak kadar çok ve büyük boyutlu nodül varlığında ve nefes borusuna baskı yapan nodüllerin tedavisinde uygulanabilir.

Radyofrekans tedavisine ait bazı komplikasyonlar olabilmektedir. Bunlar iğne giriş yerinde kanama, yanma, geçisi ses değişikliği, ateş, troid fonksiyonlarında artma ya da azalma şeklinde sıralanabilir. Ancak bunların hepsi kısa sürede, herhangi bir sekel bırakmadan ve özel bir tedavi gerektirmeden geçmektedir.

Troid nodüllerinde radyofrekans tedavisi ameliyata ait komplikasyonları içermeyen, ayaktan hasta grubuna uygulanabilen cerrahi tedaviye alternatif etkili bir yöntemdir."

Cihan Haber Ajansı