Anasayfa

Yerel yönetimlere daha fazla yetki veren Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı, yerel yönetimlerin başında bulunan belediye başkanları tarafından olumlu karşılandı.

Haber Giriş : 2003-11-06T08:46, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Yerel yönetimlere daha fazla yetki veren Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı, yerel yönetimlerin başında bulunan belediye başkanları tarafından olumlu karşılandı.

Tasarıyla ilgili tereddütlerini de dile getiren belediye başkanları, yasanın içinin doldurulması ve ayaklarının yere sağlam basması gerektiğini söylediler.

Aytaç Durak: Özal yapamamıştı
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yasa tasarısının biran önce hayata geçirilmesini umut ettiklerini söyledi. Aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı'nı da yürüten Aytaç Durak, yıllardır beklenen çalışmanın bu hükümete nasip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yaklaşık 20 yıldır her siyasi parti iktidara gelmeden önce yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılacağını vaad etti. Ancak iktidar olduktan sonra tersini yaptılar. Verdikleri sözleri tutmadılar. Ankara büyüdü, hantallaştı, hizmet akışı yavaşladı. Rahmetli Turgut Özal 450 kişilik mecliste 292 kişilik çoğunluğu bulmuştu. 300'ü bulamadığı için Anayasayı değişteremedi.”

Kıyıklık: “Yetki karmaşası var”
Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, yasa tasarısının bir çerçeve tasarısı olduğu belirterek, “Asıl olan bunun içinin doldurulmasıdır. Belediye Gelir Kanunu çıkarılınca asıl gövde ortaya çıkacaktır. Belediyeler kendi yağıyla kavrulmaktan acizdir. Öncelikle bunların çözülmesi gerekir” dedi. Hükümetin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını ifade eden Kıyıklık, “Bu çalışma yerel yönetimler ve kamu yönetiminin anasayası gibidir. Ancak Sayın Mehmet Ali Şahin'in açıklamalarından biz, hangi yetkiler İl Özel İdareleri'ne hangilerinin belediyelere devredileceğini anlayamadık” diye konuştu.

Çapan: “Bütçe sıkıntısı sürüyor”
Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da hükümetin güzel çalışmalar yaptığını söyledi. Çapan, “İyi gelişmeler var. Ancak bu çalışma yerel yönetimlerin beklentilerine tam anlamıyla cevap veremiyor” dedi. Çapan, asıl sıkıntılarının bütçe darlığı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yerel yönetimlerin bütçeleri arttırılmadığı sürece bu tür kanunların uygulanmasında da zorluklar yaşanır. 25 yıldır borç alıp maaş ödüyoruz.”

Sarıgül: “Bizim fikrimizi de alsınlar”
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de hükümetin yaptığı çalışmanın uzun zamandır bekleyen bir konu olduğunu söyledi. Sarıgül yeni kanunun Ankara'nın yükünü alacak önemli bir değişim projesi olduğunu anlatarak, “Bürokrasinin tıkanan kanalları açılmış olacak. O nedenle hükümetin bu yöndeki çalışmalarının çok yararlı görüyoruz ve olumlu karşılıyoruz. Umarım hükümet konuyu belediye başkanlarıyla fikir alışverişinde bulunarak uygulamaya koyar. Çünkü kararı alan hükümet, uygulayan ise belediye başkanları olacaktır” şeklinde konuştu.

Erol Kaya: “Devrim gibi tasarı”
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, hükümetin uygulamaya koymaya çalıştığı yasa tasarısının, aslında Avrupa Birliği yolunda bir “Uyum Paketi” olarak algılanması gerektiğini söyledi. Kaya, aynı vaatleri seçimden önce CHP'nin yaptığını belirterek, “Aklın yolu birdir. Demek ki hükümet doğruyu yapıyor. Bu kanunun kısa sürede uygulamaya konulacağına inanıyoruz” dedi.

türkiye

memurlar.net