Anasayfa

Kamu Etik Yasası'nın Meclis'e sevkedilecek hale getirildi. Yasa Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, bakanlar, yargı mensupları ve TSK mensuplarına uygulanmayacak.

Haber Giriş : 2003-11-07T06:59, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42
Kamu Etik Yasası'nın Meclis'e sevkedilecek hale getirildi. Yasa Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, bakanlar, yargı mensupları ve TSK mensuplarına uygulanmayacak.

Uzun zamandır hazırlıkları sürdürülen Kamu Etik Yasası'nın Meclis'e sevkedilecek hale getirildiği öğrenildi. Kamu Etik Yasası'nın Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, Bakanlar, yargı mensupları ve TSK mensuplarına uygulanmayacağı belirtiliyor. Hükümet tarafından oluşturulan yasaya göre mal beyanı da değişecek.

Kamu Etik Yasası'nda, kamu görevlilerinin görevlerini hangi kurallara bağlı kalarak yürütecekleri sıralandı. Buna göre, kamu görevlileri görevlerini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, kanunlara ve evrensel hukuk kurallarına bağlı olarak göreve bağlılık, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, objektiflik, güvenilirlik, tarafsızlık, saydamlık, hesap verme sorumluluğu, karar ve işlemlerde etkinlik ve kamu yararına uygunluk çerçevesinde yürütecek.

Seçim kampanyalarına katılamayacaklar

Tasarının yasalaşması ile kamu görevlileri dil, din, inanç, düşünce, ırk, cinsiyet ve uyruk ayrımı yapamayacak; hiç kimseye fırsat eşitliğini engelleyici davranışlarda ve kötü muamelede bulunamayacak, herhangi bir siyasi partinin veya siyasi görüşün, kişinin, şirketin, teşebbüsün, odanın, birliğin, derneğin veya vakfın yararını veya zararını hedef alan davranışlarda da bulunamayacak.

Doğrudan veya dolaylı olarak, kamu görevlileri bir seçim kampanyasında, birinin seçilmesini sağlamak veya engellemek amacıyla görev yaptığı kurumun kaynaklarını kullanamayacak, kullanılmasına yetki veremeyecek, görev ve yetkilerini kendileri veya başkaları lehine doğrudan veya dolaylı olarak maddi veya sosyal yarar sağlamak amacıyla kullanamayacak ve bu amaçla aracılık da yapamayacaklar.

Kamu görevlileri görevleriyle bağdaşmayan herhangi bir iş ya da görev alamayacakları gibi herhangi bir finansal, ticari veya benzeri başka bir menfaat sağlayamayacaklar, bunlardan kaynaklanan ödemeleri kabul edemeyecekler, kullandıkları kamu kaynaklarını ve kamu mallarını görevleriyle ilgili olmayan faaliyetler için kullanamayacaklar.

Açıklama yapılamayacak

Yetkilerini aşarak çalıştıkları kurumları bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunamayacak olan kamu görevlileri, alınacak tedbirlerin elde edilmek istenilen amaç ile orantılı olmasını sağlamak ve sunulan hizmetin amacıyla uygun olmayacak şekilde, kısıtlama ve yükümlülük getirmekten kaçınmak zorunda olacaklar.

Kamu görevlileri, ulusal güvenlik ve kamu yararı açısından gizlilik içeren bilgiler dışındaki bilgi ve belgeleri ilgili mevzuatın öngördüğü usuller ve yetkileri çerçevesinde, vatandaşların yazılı talepleri üzerine sağlamak ve iletilen bilgilerin açık ve anlaşılır olmasına özen göstermekle yükümlü olacaklar.

Öğrendikleri resmi veya gizli nitelikteki bilgileri, doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik, siyasal veya sosyal nitelikte bir menfaat elde etmek için kullanamayacak olan kamu görevlileri, görevlerini yerine getirirken hizmetten faydalananlara karşı saygılı ve nezaketli davranmakla yükümlü oldukları gibi yazışmalara, telefonlara, e-postalara cevap verirken hizmetten faydalananlara yardımcı olmakla ve konudan sorumlu değilse ilgili görevliye yönlendirmekle de yükümlü kılınıyorlar.

yenişafak

memurlar.net