Anasayfa

Yurtdışında öğrenimini tamamlayan öğretmen adayları mağdur edildi

Yurtdışında öğrenimini tamamlayan öğretmen adayları, 2013 yılında öğretmen olamayacak.

Haber Giriş : 2013-05-02T13:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Yurtdışında öğrenimini tamamlamış öğretmen adayları hakkında 2013 yılında YÖK Başkanlığı tarafından alınmış olunankarar doğrultusunda Seviye Tespit Sınavı Uygulama Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir. (Tıklayınız.)

Daha önceki yıllarda Seviye Tespit Sınavı adı altında yurtdışında eğitimini tamamlamış lisans mezunu öğretmen adayları için uygulanan ilkbahar dönemi STS sınavı bu yıl ilkbahar döneminde uygulamadan kaldırıldı ve adayların KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına girmeleri gerektiği ile ilgili 28.01.2013 tarihinde alınan karar adaylara duyuruldu.

İlkbahar döneminde bu sınava giren adaylar, daha önceki yıllarda bu sınavdan başarılı oldukları takdirde ilgili alanda öğretmenlik yapabilmeleri için YÖK tarafından denklikleri düzenlenerek aynı yıl içerisinde Temmuz ayındaki KPSS sınavına müracaat etmeleri sağlanıyordu ve atamaları gerçekleşebiliyor idi.

16.04.2013 tarihinde ÖSYM tarafından yayınlanan duyuru ile STS sınavının 6 Temmuzda yani KPSS sınavı ile aynı gün gerçekleştirileceği ve bu sınavın Ankara'da yapılacağı, aynı yıl içerisinde her iki sınava birden müracaat edemeyecekleri duyurularak KPSS sınavına girme hakları ellerinden alındı. (Tıklayınız.)

Hiçbir gerekçesi ve mantığı olmayan bu düzenleme ile Yurtdışında öğrenim görmüş birçok öğretmen adayı mağdur bırakıldı.

Bu hususta yapılmış olan büyük haksızlığın giderilmesi ve adayların KPSS'ye müracaat haklarının geri verilmesi için YÖK ve ÖSYM ile yapılan görüşmelerde hiçbir sonuç doğmamıştır.

Bu görüşmeler doğrultusunda ÖSYM'nin ve YÖK'ün cevapları birbirine benzer nitelikte oldu.

ÖSYM ile yapılan görüşmelerde yetkili kişiler bu karar doğrultusunda ellerinden birşey gelmeyeceğini ve bu kararı YÖK'ün almış olduğunu kendilerinin yardımcı olamayacaklarını bildirdiler.

Bu cevaba karşılık YÖK ile yapmış olduğumuz bir diğer görüşmede ise alınan kararın ÖSYM tarafından yanlış uygulanmış olduğunu belirterek bu durumun tek sorumlusunun ÖSYM olduğunu ifade etmekteler.

Hiçbir gerekçe sunmadan alınan bu karar doğrultusunda mağduriyetin bir başka boyutu ise bu yıl yurtdışında öğrenimini tamamlayacak olan öğretmen adayları bu yıl Temmuz ayında sınava giremeyecekleri için 2014 yılında STS'ye müracaat edecekler ve eğer bu sınavdan başarılı olabilirler ise 2015 yılında KPSS'ye müracaat edebilecekler.

Yani, daha önce adayların lehine olan durum yeni düzenleme ile aleyhlerine çevrilmiş oldu.

Memurlar.Net - Özel