Anasayfa

Başbakan SGK'yı çocuk sayısında ikna edebilecek mi?

Haber Giriş : 2013-09-30T08:23, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Sayın Başbakan her fırsatta en az üç çocuk ısrarını dile getirerek nüfus artışının ülke geleceğinde ne kadar önemli olduğunu anlamayan kafalara sokmaya çalışmaktadır. Ancak, Başbakan'ın üç çocuk ısrarına rağmen SGK iki çocuktan fazlasını dikkate almam diyor.

Rahmetli Sabahattin Zaim hoca Çalışma Ekonomisi kitabında nüfus artışının bir ülke için ne kadar önemli olduğunu vurgularken birçok iktisatçı tarafından alaya alınmaktaydı. Sabahattin Hoca; 'Çoğalın, ben ümmetimin çokluğuyla övüneceğim.' hadisini temel alarak diyordu ki: 'Nüfusu azaltarak ülke kalkınmasının gerçekleşeceğini düşünmek gaflettir. Farz edin ki; Türkiye'nin nüfusu bir tek kişiye düştü. Şayet bu kimse yan gelip yatıyorsa kalkınma nasıl mümkün olur?' Bu sözleri ve yaklaşımıyla, rahmetli Zaim, kalkınma meselesinde çözümün insan sayısında değil verimlilikte yattığını vurgulamıştı. Aradan geçen yaklaşık uzun yıllar sonra bugün, kendisinin ne kadar haklı olduğunu idrak ediyoruz. Ancak, bu ülkede yıllarca nüfus planlamasının resmi söylem haline getirildiğini ve propagandasının yapıldığını da üzülerek belirtmek zorundayız. Genç nüfusun ülke geleceğinde ne kadar önemli olduğu, Avrupa'nın yaşlanan nüfus çıkmazında debelendiğini gördükçe daha da pekişmektedir.

Ancak, Başbakan'ın üç ve daha fazla çocuk ısrarına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatın aksine iki çocuk üzerinden işlem yapıyor olmasını büyük bir çelişki olarak düşünüyoruz. Konuyu detaylarıyla aşağıda izah edeceğiz.

Memur çocuğu işçi çocuğundan daha mı önemli?

Soru garip gelebilir ama memurun hem eşi hem de çocukları mevzuat karşısında işçilerinkinden daha önemli ve avantajlıdır. Nasıl olduğunu izah edelim.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202'nci maddesine göre; Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2.134, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72'nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenmektedir. Ayrıca, aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenmekte ve borç için haczedilmemektedir.

Memurların aile ve çocuk yardımı ödeneğinin parasal tutarı;

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayın.

Yeni Şafak