Anasayfa

Paketteki isim değişiklikleri Genel Kurul'da

Demokratikleşme Paketindeki isim değişiklikleri TBMM Genel Kurulu'nda

Haber Giriş : 2013-10-30T20:22, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

-CHP Grup Başkanvekili İnce:

-"İsmin Tillo, Dersim, Hacı Bektaş Veli olması önemli değil. Siz iktidarınız boyunca bir Tunceliliyi, Genel Müdür, Müsteşar, okul müdürü, polis yaptınız mı?"

-MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu:

-"Türk milleti olarak Anadolu coğrafyasında kalmak istiyorsak, bir takım ögelerimizi muhafaza etmek zorundayız"

-BDP''li Sakık:

-"Ana dilde eğitim olmazsa vallahi iç barış da olmaz"

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Nevşehir Üniversitesi'nin adının Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Siirt'in Aydınlar ilçesinin adının Tillo olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

BDP Grubu adına söz alan Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Parlamentoya milletvekilleri türbanlı gelecekse, yargıda, kolluk kuvvetlerinde niye türbanlı olmasın?" diye sordu.

"24. Dönem milletvekilleri durumdan vazife çıkararak başörtüsüyle buraya gelmemeliler. 25. Dönem'de bu mücadelede bedel ödeyenler buraya gelmeli. Yüreği yetenler bunu yapsın" ifadesini kullanan Sakık, şunları kaydetti:

"Samimi olsaydınız 1940'lardan sonra ve 1980'den sonra değişikliğe uğrayan bütün isimleri değiştirirdiniz.Tillo gerçeğini kabul ediyorsanız ana dilde eğitimi de kabul etmek zorundasınız. Bu yasada Dersim yok. Ana dilde eğitim olmazsa vallahi iç barış da olmaz. Kürtler 90 yıldır cebelleşiyor, mücadele ediyorsa, kendini ana diliyle ifade etmek içindir. Bizim dilimiz sizin ülkenizi niye bölsün?"

Antla ilgili Danıştay'a başvurulmasını eleştiren Sakık, "Antla ilgili gidip dava açmak, faşizimdir, ırkçılıktır. Yıllarca bunu Kürt çocuklarına uygulayan bütün anlayış ayrımcı ve tekçidir" dedi.

Bu sırada kendisine laf atan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile Sakık arasında "ırkçılık ve faşizm" suçlamalarıyla birlikte tartışma yaşandı.

Sakık, "Bütün herkes sizin ne olduğunuzu biliyor. Bize kimse demokrasi dersi vermesin" diye konuştu.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Sakık'a itiraz etti.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, şunları söyledi:

"Hukuk yoluna başvurmak ırkçılıkmış meğer. Sayın Sakık'ın derin hukuk bilgisi sayesinde öğrenmiş olduk. İsmin Tillo, Dersim, Hacı Bektaş Veli olması önemli değil. Siz iktidarınız boyunca bir Tunceliliyi, Genel Müdür, Müsteşar, okul müdürü, polis yaptınız mı? Bunların hiç birini yapmayacaksın sonra al sana bir tane isim vereceksin.

11 yıldır bu Meclis'te zaman zaman sinirle sonradan üzüldüğümüz birtakım sözler söyledik ama ben hiç (Sonradan bu ülkeyi vatan edinenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz. Balkanlardan, Kafkaslardan haddinizi bileceksiniz) demedim. Bu sözler gerçekten bir ırkçılık değil mi?"

Bu sırada hükümet sırasından kalkan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın laf atması üzerine İnce, "Suat arkamdan konuşma, geç karşıma öyle konuş" karşılığını verdi.

Yeniden söz alan BDP'li Sakık, "Bu ant, benim sembolüm değil, kimin andıysa alsın başına çalsın" dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, Sakık'ın konuşmasındaki "Kürdistan" ifadesinin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

Sakık, "O zaman Kürdistan ifadesini Mustafa Kemal'in tutanaklarından çıkaracaksınız" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, isim değişiklikleriyle ilgili BDP'nin de kanun teklifinin bulunduğunu, ancak komisyona çağrılmadıklarını, teklifin geri çekilmesini ve yeniden ele alınmasını istedi.

-"Baskı kuruyor"

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Nevşehir Üniversitesi'ne Hacı Bektaş Veli isminin verilmesinin geç ama olumlu bir adım olduğunu kaydetti.

2002'de YÖK'ü kaldırmayı acil eylem planına alan AK Parti Hükümeti'nin YÖK'ü ele geçirdiğini savunan Baydar, AK Parti'nin, özerk olması gereken üniversitelere karışıp, baskı kurduğunu öne sürdü.

Baydar, "ODTÜ'ye mahkeme sonucunu bile beklenmeden yapılan müdahaleyi bir kez daha kınıyorum. ODTÜ'yü kontrol etmek için saatlerce havada tuttuğunuz helikopteri, içinden çıkılmaz hale getirdiğiniz Ankara trafiği için kullanın" dedi.

Baydar, Tillo isminin değiştirilmesine ilişkin teklifin ayrı olarak Milli Eğitim Komisyonu yerine İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesinin daha doğru olacağını dile getirdi.

-"Balkanlar'da Türkçe isim kalmadı"

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, bugün Balkanlar'da Türkçe yer isimlerinin bir tanesinin bile kalmadığını söyledi.

"Siz Anadolu'da yer isimlerini değiştireceğiz derken yeniden ya Rumca ya da Ermenice isim getireceksiniz. Dolayısıyla bunun Türkçesi veya Kürtçesi diye bir şey mümkün değildir" diyen Halaçoğlu, bir komisyonla bu konuların ele alınabileceğini kaydetti.

Dersim'in Kürtçeyle hiç alakası olmadığını, Farsça olduğunu dile getiren Halaçoğlu, "Tillo, Kürtçe midir? Kesinlikle değil. Süryanice, yüksek ruh anlamına gelir, yüksek tepe anlamına gelir. Daha eskide höyük anlamındadır, Sümerce'den gelir. Türk milleti olarak Anadolu coğrafyasında kalmak istiyorsak, bir takım ögelerimizi muhafaza etmek zorundayız. Tillo ismi veriliyor, tamamdır ama hangi bölgede hangi isimleri değiştireceksiniz, bunun farkında olmamız lazım" dedi.

Söz alan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Sizin buraya gelip yıllardır bilim olarak ortaya koyduğunuz tekçi tezleri, pozitif bilim olarak sunma hakkınız yok" diye konuştu.

Kendisinin Zaza olduğunu ifade eden Baluken, Dersim'in Zazaca'da "Gümüş kapı" anlamına geldiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı