Anasayfa

İŞKUR, 2023 yılı hedeflerini açıkladı

"2023 yılında istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5'e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15'lere indirmeyi hedefliyoruz"

Haber Giriş : 2013-11-13T14:17, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

- "İŞKUR, bireyin işini, aşını ve eşini bulmadaki rolüyle sosyal bir sorumluluğu yerine getirmekte, bireysel ve toplumsal huzurun sağlanmasına da katkı sunmakta"

- İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı:

- "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin Fas'ta düzenlenen 25. yıl kutlamalarında büyük bir başarıya imza atarak, 2015'te yapılacak Dünya Kongresi'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılmasını sağlamış bulunmaktayız"

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, işsizlikle mücadele konusunda yapmaları gereken daha çok şeyin olduğunu belirterek, "2023 yılında istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5'e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15'lere indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İŞKUR'un 7. Genel Kurulu Hilton Otel'de düzenlendi. Etkinliğe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez, AK Parti Ordu Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İŞKUR Genel Müdür Nusret Yazıcı, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve diğer ilgililer katıldı.

-"100 puan alamayan gence kız verilirken zorlanılıyor"

Bakan Yardımcısı Etyemez, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, İŞKUR'un bu görevleri irdelendiğinde, esasında hepsinin iki temel amaca hizmet ettiğini belirterek, bunlardan ilkinin istihdamı korumak ve arttırmak, ikincisinin ise işsizliği azaltmak olduğunu söyledi.

İşsizlik sorunu, bireyin aile içindeki konumunu, sosyal hayattaki yerini ve geleceğe dair umutlarını doğrudan etkileyen bir sorun olduğunu ifade eden Etyemez, şöyle konuştu:

"Kız istemeye gidilirken bile karşılaşılan iki sor vardır: Birincisi 'oğlunuz askerliğini yaptı mı', ikincisi ise 'oğlunuz ne iş yapar' sorusudur. Her iki soru da 50 puan değerindedir ve 100 puan almayan gence kız verilirken zorlandığını görüyoruz. Bu sınavı hemen hemen herkes yaşamıştır. Bu açıdan bakıldığında İŞKUR, bireyin işini, aşını ve eşini bulmadaki rolüyle sosyal bir sorumluluğu yerine getirmekte, bireysel ve toplumsal huzurun sağlanmasına da katkı sunmaktadır. Neticede İŞKUR, iş bulmada doğrudan eş bulmada ise dolaylı bir fonksiyona sahip."

-"Küresel işsiz sayısı 197 milyona ulaştı"

Etyemez, İŞKUR'un değişen ve daha etkin hale gelen kurumsal yapısıyla, yüklenmiş olduğu toplumsal misyonu başarıyla yerine getirdiğini ifade ederek, 2002'den 2011'e kadar 218 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı veren İŞKUR'un son iki yılda 1 milyon 900 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verdiğini bildirdi.

İşsizliğin Türkiye kadar dünyanın da bir sorunu olduğunu anlatan Etyemez, küresel işsiz sayısının 197 milyona ulaştığını ve önümüzdeki 5 yıl içinde de 210 milyon kişiye çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

-"6 milyar 450 milyon lira işsizlik parası ödendi"

İŞKUR'un aktif işgücü programlarının yanında pasif işgücü programlarını da yürüttüğüne dikkati çeken Etyemez, şöyle devam etti:

"İşsizlik Sigortası Fonu'nun hayata geçtiği günden bu yana toplam 3 milyon 110 bin kişiye 6 milyar 450 milyon lira işsizlik parası ödendi. Özellikle küresel kriz döneminde aktif hale getirdiğimiz kısa çalışma ödeneğinden bugüne kadar 227 bin kişi faydalanmış ve bu kişilerin kriz döneminde işlerini kaybetmelerinin önüne geçilmiştir."

Etyemez, işsizlikle mücadelenin siyaset üstü bir konu olduğunu, bu konuda herkesin inisiyatif alması ve projeler üretmesi gerektiğini vurgulayarak, "İşsizlikle mücadele konusunda yapmamız gereken daha çok şey var. 2023 yılında istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5'e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15'lere indirmeyi hedefliyoruz. Kadınların iş gücüne katılımını yüzde 30'lardan alıp yüzde 40'ların üzerine çıkartmamız gerekiyor. Çünkü Batı'da bu oran yüzde 60'ların üzerinde" diye konuştu.

-"Aktif İşgücü Hizmetleri Mevzuatı yürürlükte"

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı da küreselleşme sürecinin iş gücü piyasalarının ekonomik ve teknolojik gelişmelere olan duyarlılığı artırdığını belirterek, buna bağlı olarak işgücü talebinin, gelişen teknoloji ve yeni üretim biçimleriyle gün geçtikçe değiştiğini ve daha da karmaşık bir hale geldiğini söyledi.

Bu durumun işsizliği tüm platformlarda tartışılan temel bir sorun haline getirdiğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Sorunun çözümüne yönelik arayışlar, kamu istihdam kurumlarının sorumluluklarını ve bu kurumlardan beklentileri artırmıştır. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirmek, piyasanın talep ettiği mesleklerde iş gücü temin etmek, eğitim hayatından istihdama geçiş sürecini kolaylaştırmak, istihdamında güçlük çekilen grupları özel programlar yoluyla iş gücü piyasasına kazandırmak, üzerinde önemle durduğumuz konulardan."

Bu yıl uygulamaya koydukları yeni düzenlemelerle mesleki eğitim kurslarının etkinliğini ve niteliğini yükseltirken, kursiyerlerin daha uzun süre istihdamda kalmalarına yönelik de ciddi tedbirler aldıklarını bildiren Yazıcı,"Bu çerçevede iş gücü arz ve talebini en etkin şekilde eşleştirmek ve işveren taleplerine en uygun iş gücünü yetiştirmek için, uluslararası normları da esas alan yeni bir anlayışla Aktif İşgücü Hizmetleri Mevzuatı hazırlanarak yürürlüğe konuldu" dedi.

-"Özel sektörde 596 bin kişi işe yerleştirildi"

Yazıcı, işsizlerin mesleğini iş yerinde öğrenmelerine ve pratik kazanmalarına imkan sağlayan "İşbaşı Eğitim Programı"nı son iki yıl içerisinde yaygınlaştırdıklarını aktararak, aldıkları tedbirlerle 2011'de 16 bin civarında kişinin yararlandığı bu programlardan bu yılın ocak-ekim döneminde yaklaşık 57 bin kişinin yararlanmasını sağladıklarını söyledi.

Aktif İşgücü Piyasası Programları'ndan, 2007'de 22 bin kişinin, bu yılın 10 ayılık döneminde de 288 bin kişinin yararlandığını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kurumumuz 2007 yılında özel sektörde 111 bin kişiyi işe yerleştirmişken, 2013 yılının ilk 10 ayında 596 bin kişi işe yerleşmiştir. Türkiye tarihinin en kapsamlı İşgücü Piyasası Talep Araştırması, 2013 yılında İŞKUR tarafından yapılmıştır. Türkiye genelinde 10 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran 100 bin özel sektör işyerleri ziyaret edilerek işgücü piyasasının gereksinim ve talepleri ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, İşgücü piyasasına ilişkin bilgileri toplayan temel aktörlerin istatistiklerini derleyecek ve yayımlayacak olan 'İşgücü Piyasası Bilgi Sistemini' oluşturma çalışmalarına ayrıca devam etmekteyiz."

-"48 üniversitede İŞKUR irtibat noktası oluşturuldu"

İŞKUR'un hizmet ağını işgücü piyasasının nispeten daha eğitimli kesimlerine yönelik genişlettiğini ve amaçlarının genç işgücünün doğru yönlendirmesi olduğunu belirten

Yazıcı, "Bu doğrultuda, üniversite gençlerine ulaşmak ve Kurumsal hizmetlerimizi tanıtarak işgücü piyasasına daha bilinçli adım atmalarını sağlamak amacıyla şimdilik 48 üniversitede İŞKUR irtibat noktaları oluşturulmuştur. Bu sayı her geçen gün artmaktadır" dedi.

İstihdam alanında dünyadaki gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ettiklerine ve İŞKUR'un 2003'de üye olduğu Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nde 2012'den beri yönetimde bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin Fas'ta düzenlenen 25. yıl kutlamalarında büyük bir başarıya imza atarak, 2015'te yapılacak Dünya Kongresi'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılmasını sağlamış bulunmaktayız."

Anadolu Ajansı