Anasayfa

MİT terör örgütüyle irtibat kurabilecek

MİT kanununda değişiklik yapan kanun teklifinin ilk 4 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Haber Giriş : 2014-04-16T07:22, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Kabul edilen maddelere göre, "Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen görevleri yerine getirmek", "Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak" ve "İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" MİT'in görevleri arasında yer alacak. Tekliften "her türlü görev" ibaresi çıkarılarak, muhalefetin MİT'in yurtdışı operasyon dahil hükümetin istediği her görevi yapacağı eleştirilerinin önü kesildi.

İmralı'ya yasal zemin

MİT mensupları görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek. Böylece Oslo ve İmralı görüşmelerine yasal dayanak oluşturulmuş olacak.

Bu maddede yer alan "görüşmeler yaptırabilecek" ibaresi, verilen önergenin kabulüyle metne eklendi. Böylece BDP ile gazetecilerin de İmralı ile görüşmelerine yasal zemin oluşturuldu.

Milliyet