Anasayfa

LYS'ye girmeye hak kazanan adaylar dikkat!

Başarılı bir kariyer ve mutlu bir hayat için doğru meslek seçimi büyük önem taşıyor.

Haber Giriş : 2014-04-21T08:01, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

BURAK KILANÇ

Başarılı bir kariyer ve mutlu bir hayat için doğru meslek seçimi büyük önem taşıyor. LYS'ye yaklaştığımız bu günlerde meslek seçmenin püf noktaları da sık sık gündeme geliyor. Pek çok okulda meslek ve kariyer konusunda etkinlikler düzenleniyor, uzmanlar ve meslek temsilcileri öğrenciler ile buluşuyor. Biz de bu hafta hangi alana yatkın öğrencilerin hangi mesleği seçmesi gerektiği konusuna ışık tutan ülkemizde yapılmış en geniş kapsamlı çalışmalardan birinin sonuçlarını paylaşıyoruz.

ÜNİVERSİTE HOCALARINA SORULDU

Söz konusu çalışma 2009'da ÖSYM ve YÖK tarafından yürütüldü ve üniversitelerdeki lisans bölümlerinde görevli tüm öğretim üyelerine, hocası oldukları bölümde başarılı bir öğrencilik yaşamı ve mezuniyet sonrasında başarılı bir kariyer için öğrencilerin hangi alana ne kadar ilgi duymaları ve başarı göstermeleri gerektiği soruldu. Öğretim üyelerinin görüşleri bölümler tarafından toplandı, fakülteler tarafından düzenlenerek YÖK'e bildirildi.

ÖĞRENCİ PROFİLİ PUAN TÜRÜ

Verilerin analizi sonunda 12 farklı tip öğrenci profili tespit edildi (Tip A, B, C, .... L). Daha sonra bu 12 öğrenci profili ile çalışmaya yanıt veren üniversite hocalarının bölümleri eşleştirilerek hangi öğrenci profilinin hangi mesleğe/bölüme uygun olduğu belirlendi. (Bu sayfadaki tablolar) Son aşamada öğrenci profillerine puan isimleri verildi: Tip A : MF-1, Tip B : MF-2, Tip C : MF-3, Tip-D : MF-4, Tip E : TM-1, Tip F : TM-2, Tip G : TM-3, Tip H : TS-1, Tip İ : TS-2, Tip J : DİL-1, Tip K : DİL-2 ve Tip L : DİL -3.

Üniversite sınavına hazırlanan tüm adayların, ailelerinin, rehber ve branş öğretmenlerinin YGS-LYS sistemine bu gözle bakması, oyunun kurallarını bu perspektiften yorumlamaları, değerlendirmeleri ve anlatmaları dileğiyle...-

LYS'YE GİRMEYE HAK KAZANAN ADAYLAR DİKKAT!

Haziranda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular bugün başladı. 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında 23 Mart 2014'te yapılan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre; YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına başvurabilecek. LYS'lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS'lere başvuru yapmak isteyenlerin, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekecek. Başvuru süresi uzatılmayacak. LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmayacak. 2014 ÖSYS Kılavuzu, LYS'ler de dahil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. Adayların, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Akşam