Anasayfa

56 dernek, 35 vakıf, 15 sendika ve 3 odadan oluşan Türk Dayanışma Konseyi Kamu Yönetimi Temel Tasarısı ile ilgili olarakdeklarasyon yayınladı

Haber Giriş : 2004-01-27T13:34, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

56 dernek, 35 vakıf, 15 sendika ve 3 odadan oluşan Türk Dayanışma Konseyi Kamu Yönetimi Temel Tasarısı ile ilgili olarakdeklarasyon yayınladı

Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın ele alındığı ''Türk Dayanışma Konseyi''nin dün yapılan toplantısının ardından konu ile ilgili bir deklarasyon yayınlama kararı alındı. Deklarasyonu, 56 dernek, 35 vakıf, 15 sendika ve 3 odadan oluşan ''Türk Dayanışma Konseyi'' adına Ankara Eyüpoğlu Otel'de Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız açıkladı. Deklarasyonda, özetle şöyle denildi:

''1- Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, ülkenin temel ihtiyaçlarını çözmekten çok küresel güçlerin dünyadaki ulus devletleri şehir devletlerine dönüştürme projesine hizmet etmeyi amaçlamaktadır.

2- Tasarı ile yerelin yapabileceği tüm hizmetlerin yerel tarafından yapılmasını öngören ve yerele stratejik kararlar alma yetkisi veren bu tasarı, ülkemizin üniter yapısını temelinden sarsmaktadır.

3- Düzenleme ile federal bir devletin yapı taşları oluşturulmakta, üniter devlet yapısı ortadan kaldırılmaktadır.

4- Tasarıyla idarenin bütünlüğü ilkesi ortadan kaldırılmaktadır. Her ne kadar idari vesayeti çağrıştıran düzenlemeler varsa da bunlar gerçek anlamda ihtiyaca cevap vermekten uzaktır.

5- Ayrıca Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı ile kamu hizmetlerinin bedelinin piyasa şartlarına göre oluşturulması öngörülmektedir. Kişi başına düşen milli gelirin oldukça düşük olduğu ülkemizde kamu hizmetlerinden kar amacı güdülmemelidir. Kısacası tasarı ile 'Sosyal Devlet' ilkesinden vazgeçilmektedir.

Yolsuzluklar artar

6- Tasarı ile teftiş sisteminden denetim sistemine geçilmektedir. Denetim sistemi teftişten daha dar bir anlam ifade etmektedir. Sözde daha etkili bir kontrol mekanizması kurulacağı belirtiliyorsa da bu düzenlemeler ile yolsuzlukların önü daha çok açılacaktır.

7 - Hükümet bu tasarı ile kamuda reform adı altında Türk bürokrasisinin tasfiyesini hedeflemektedir. Böylece halen kamuda görev yapan 3 milyon kamu çalışanı sayısı 700 binlere çekilmek istenmektedir. Halbuki kamuda çalışan personel ile o ülke nüfusu arasında oran kurulduğunda Türkiye'nin batılı ülkelerin oldukça gerisinde kaldığı görülür. Yapılması gereken; kamu çalışanlarını tasfiye etmek değil, hizmet içi eğitimlerle kaliteyi yükseltmektir.

8- Bütün dünyada sivil toplum örgütleri güçlendirilirken, bu tasarı ile sendikalar yok sayılarak ölçüsünü kimin belirleyeceği belli olmayan performansa dayalı ücret sistemine geçilmekte, bu da ücret dengesizliğini artıracak önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.

Anayasa'ya aykırı

9- Üst düzey bürokratların görev süreleri hükümetin görev süresi ile sınırlandırılmakta, devlet politikalarının ve kamu hizmetlerinin devamlılığı ilkesi zedelenmektedir. Devlet memuru yerine
hükümet memuru dönemi başlatılmaktadır. Böylece her dönemde şikayet edilen siyasi kadrolaşma sorunu daha da hız kazanacaktır.

10- Tasarı bir çok noktadan Anayasa'ya aykırıdır. Bazı eksikleri olsa da 1982 Anayasası yürürlüktedir ve Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiçbir kanun Anayasaya aykırı olamaz.''

internethaber

Deklarasyonun sonunda, ''Görüldüğü gibi devletimizin üniter yapısını bozucu, Anayasa'ya aykırı, yolsuzlukları artırıcı ve kamu çalışanlarını yok edici bu tasarıya asla izin verilemez'' denildi.

memurlar.net