Anasayfa

Cumhurbaşkanı tarafından geri çevrilen 61 yaşa ilişkin Kanun Komisyondan aynen geçti

Haber Giriş : 2003-04-15T00:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42
61 yaş Komisyon'dan aynen geçti
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderdiği memurlarda zorunlu emeklilik yaşını 61'e düşüren yasa, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değişiklik yapılmadan kabul edildi.


Komisyondaki görüşmeler, yasanın Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği 1, 2, 6, 7 ve 8'inci maddeleri üzerinde yapıldı.

Makam tazminatı gerektiren görevlerde 2 yıllık çalışma şartı, 61 yaşında zorunlu emekli edilenler için aranmayacak.


EMEKLİLİK YAŞI

Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan değişikliği göre, iştirakçilerin görevleriyle ilgilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi, 61 yaşını doldurdukları tarihe indiriliyor. 61 yaşını dolduranların açıktan veya naklen tayinleri yapılamayacak. Ancak, personel kanunlarındaki yaş hadlerine ilişkin hükümler saklı tutulacak.

6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere müşterek kararname veya bakanlar kurulu kararı ile atanmış olanlardan, görevlerinin önem, sorumluluk ve niteliği itibariyle hizmetine ihtiyaç duyulup görevlerinde faydalı görülenlerden bu görevleri fiilen yürütmekte olanların yaş hadleri, Bakanlar Kurulu kararı ile 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılabilecek.

Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddini 67 olarak koruyan yasaya göre, Başbakanlık, DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarına 61 yaşını, profesörlüğe 67 yaşını doldurmuş olanlar açıktan veya naklen tayin edilemeyecekler. Ayrıca, teğmenlikten orgeneralliğe kadar olan rütbelere de mevcut yasada öngörülen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar atanamayacak.

61 yaşını dolduran memurlar, kanunun yayımı tarihini izleyen iki ay daha görevde kalacaklar. Ancak bu hüküm 61 yaşını dolduran memurların tamamına değil, 6400 ve daha üst gösterge rakamına sahip kişiler için uygulanacak.

Yeni düzenleme kapsamında zorunlu olarak emekli edilecek memurlara, ilaveten 1 maaş tutarında ikramiye ödenecek.

''ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada, yasayla genç ve eğitimli personelin önünün açılmasının amaçlandığını dile getirerek, ''Bunu yaparken de aktüeryal denge bozulmamış, aksine kişi başına 1.5 milyar tasarruf sağlanmıştır'' dedi.
Hurriyet


memurlar.net