Anasayfa

1 günlük müfettişliği yok ama Teftiş Başkanı iddiası

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda geçtiğimiz yıl oluşturulan Bilişim Koordinasyon Kurulu ve bu Kurul’un Başkanı üst düzey bürokrat Erdal Celal Sumaytaoğlu ile ilgili TBMM’ye kapsamlı bir soru önergesi verildi.

Haber Giriş : 2014-06-05T12:13, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58



Milli Gazete'nin haberine göre; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere, TBMM Başkanlığına verilen soru önergesindeki sorular dikkat çekiyor. Manisa Milletvekili Erkan Akçay tarafından verilen soru önergesinde,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı olan Erdal Celal Sumaytaoğlu'nun bu görevine yönetmeliklerde yapılan değişiklikle geldiği ve bu yönetmelik değişikliğinin de bu kişi tarafından hazırlandığı yönündeki iddialara yer verildi. Akçay, "yönetmelik değişikliğinden sonra bu yönetmeliği hazırladığı iddia edilen Erdal Celal Sumaytaoğlu 04.08.2012 tarihinde Rehberlik ve Teftiş Başkanı olarak atanmıştır" dedi.

1 Günlük Dahi Müfettişliği Yok

Her sorunun teker teker cevaplandırılmak üzere Bakan Eker'e üst düzey bürokratla ilgili olarak 15 tane soru soran Akçay, 1 günlük müfettişliği dahi bulanmayan Sumaytaoğlu'nun Bakanlığın denetim biriminin başına getirilmesinin sebebinin açıklanmasını istedi. 2009 yılında yapılan Kene İlacı Yolsuzluğuna ilişkin düzenlenen müfettiş raporu ile Atatürk Orman Çiftliği İdare bölümünde bulunan Petrol Ofisi benzinlik ihalesine ilişkin düzenlenen müfettiş raporlarını hatırlatan Akçay, "Bu raporlarda müfettişlerce Erdal Celal Sumaytaoğlu hakkında ne gibi tekliflerde bulunulmuştur? Çok sayıda müfettiş raporuna konu olan, ancak 1 günlük müfettişliği olmayan Erdal Celal Sumaytaoğlu'nun Bakanlığın denetim biriminin başına getirilmesinin sebebi nedir?" dedi.

Hakkında açılmış ceza davası var mı?

2009 yılında Türkiye Jokey Kulübü üzerinden yapılan kene ilacı yolsuzluğuna ilişkin düzenlenen raporlar kapsamında Erdal Celal Sumaytaoğlu hakkında açılan ceza davasının olup olmadığının açıklanmasını isteyen Akçay, "Kesinleşen cezası var mıdır, var ise ne kadar ceza almıştır?" ifadelerine yer verdi. Bakan Eker'e, Sumaytaoğlu'nun göreve başlar başlamaz kendisinden önce iki genel müdür ve bir Teftiş Kurulu Başkanının oturduğu makam odasını tamamen yıktırıp 150 bin lira harcayarak yeniden yaptırıp yaptırmadığı yönünde bir soru yönelten Akçay, "Bakanlıkta tüm üst düzey bürokratların odalarına ultra lüks banyo yaptırılmakta mıdır?" dedi.

180 Bin Liralık Makama Biniyor

Diğer yandan Eker'e Erdal Celal Sumaytaoğlu'na piyasa değeri 180 bin lira üzerinde olan 2013 model 34 RUV 45 sivil plakalı siyah renkli Audi A6 makam aracının tahsis edilmesinin sebebini soran Akçay, şunları kaydetti: "Bu araç için aylık ne kadar kira ödenmektedir? Yakıt hariç 4 bin 500 TL kira ödendiği doğru mudur? 1.5 yıl içinde toplam kaç km yol yapmıştır? 50 bin km'nin üzerinde yol yaptığı doğru mudur? Bu aracı hafta sonları, izinlerde ve akşamları özel işlerinde kendisinin kullanılması için makamınızca olur verilmiş midir?"

Eker, 1 milyar liralık tatlı karı kime verecek?

Sadece Bilgisayar Ve Malzeme Alımı İçin Kurul Kuruldu

Bilişim Koordinasyon Kurulu ile ilgili de soru yönelten Manisa Milletvekili Erkan Akçay, bu konuda da şu sorunun cevaplandırılmasını istedi: "5018 sayılı kanunda üst yönetici ve harcama yetkileri belirlenmişken Bakanlık merkezinde sadece bilgisayar ve malzemelerin alımı konusunda bir kurul hangi amaçla kurulmuştur? Bunun kanuni dayanağı nedir? Üst yönetici olarak müsteşar bu kurulda neden yer almamıştır? Bakanlıkta hem teftiş kurulu başkanı olarak denetim biriminin hem de birinci hukuk müşaviri olarak danışma biriminin başında bulunan Erdal Celal Sumaytaoğlu ihalelerin ve alımların yapıldığı bu kurulun başına neden getirilmiştir?"

Milli Gazete