Anasayfa

Otomotiv mühendislerinin KPSS tercihleri

Otomotiv mühendisleri, makine mühendisliği kadrolarına tercih edebilir mi?

Haber Giriş : 2014-06-29T20:37, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

2014/1 KPSS tercihleri devam ediyor. Otomotiv mühendisliği mezunlarına verilen denklik ile bu adaylara makine mühendisliği kontenjanlarına tercih hakkı doğdu.

Kısa bilgi

KPSS adayları tercih yaparken kural olarak kendi bölümlerinden terci yaparlar. Ancak YÖK Başkanlığı tarafından verilen denklikler sonucunda ismi farklı olan iki veya daha fazla bölümün birbirine eşdeğer olduğuna karar verebilir. Bu durumda o bölümler tercih kodlarında birleştirilerek aynı kod içinde yer alır.

Ancak Türkiye'de bölüm ismi aynı olsa dahi üniversiteden üniversiteye bölüm içerikleri ve denklikler değişmektedir. Bu durumda bir bölüm, bir üniversitedeki farklı isimli bölüm ile denk değil iken başka bir üniversitedeki bölüm ile denk olabilmektedir. Bu gibi hallerde adayların YÖK'ten denklik belgesi almaları gerekmektedir.

Kılavuzdaki ifade

"Otomotiv mühendisliği lisans programından mezun olup, YÖK'ten Makine Mühendisliği programına denklik kararı alan adayların, 4639 nitelik kodundan tercihte bulunabilmeleri için ÖSYM sistemine kendilerini Makine Mühendisliği lisans programından mezun olarak tanıtmaları gerekmektedir."

Öncelikle denklik kararı alınmalı

Kılavuzda da belirtildiği üzere Otomotiv Müh. adayların, makine müh. Kadrolarına tercih yapabilmesi için öncelikle YÖK'ten denklik kararı alıp, ÖSYM üzerinden kendilerini makine mühendisi olarak tanıtmaları gerekiyor.

Bölüm bilgisi nasıl değiştirilir?

Adaylar, 2 Temmuz saat 16.00'ya kadar ÖSYM koordinatörlüklerine başvurarak bölüm bilgisi güncelleyebilirler. Adayın yanında mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı bir örneğinin olması gereklidir. Bu işlem için 3.00 TL verilecektir.

Değişiklik için şahsen başvuru gereklidir. Posta ve kargo ile yapılan başvurular geçersizdir.

Memurlar.Net - Özel