Anasayfa

Bu kursu bitiren işsiz kalmıyor

Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Marmaris'te de gerçekleştirilen cankurtaranlık kurslarına yoğun ilgi var

Haber Giriş : 2014-09-11T14:48, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen cankurtaran kurslarına katılanların kısa sürede iş bulduğu belirtildi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği tarafından Marmaris'te bronz ve gümüş cankurtaran kursları düzenlendi. Marmaris Belediyesi Yüzme Eğitim Merkezi'ndeki kurslara biri kadın 25 kişi katıldı.

Kurslar hakkında gazetecilere bilgi veren Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtaran Eğitmeni Hayrettin Hayri Tokmakçı, bronz cankurtaranlık kursuna katılanların havuzda, gümüşe katılanların ise sahillerde cankurtaranlık yapabildiğini söyledi.

Marmaris'te üçüncü kez gerçekleştirilen kurslara ilginin yoğun olduğunu ifade eden Tokmakçı, "Yönetmelik ve talimatnameler gereğince ticari amaçlı işletilen havuz ve sahillerin hepsinde cankurtaran bulundurma zorunluluğu var. Cankurtaranların eğitimleri Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu tarafından Uluslararası Cankurtarma Federasyonunun belirlediği kurallar ışığında veriliyor" dedi. .

Bronz cankurtaran eğitiminin 3 gün sürdüğü bilgisini veren Tokmakçı, bu kurslara katılmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş, yüzme biliyor ve en az ilkokul mezunu olmasının yeterli olduğunu kaydetti.

- Cankurtaran açığı var

Kurslara katılımın yoğun düzeyde olmasına rağmen Türkiye'de cankurtaran açığının üst seviyede olduğuna dikkati çeken Tokmakçı, "Sezonun sonuna yaklaşmış olmamıza rağmen birçok işletmeden cankurtaran talebi geliyor. Özellikle üniversitelerin açılmasıyla birlikte cankurtaran sıkıntısı daha da arttı. İşi olmayan arkadaşlara çağrı yapıyorum, lütfen gelip kurslarımıza katılın" diye konuştu.

Tokmakçı, cankurtaranların en az bin 200 - bin 300 lira maaş aldıklarını ve turizm sezonunun 6-7 ay olduğu düşünüldüğünde bunun iyi bir iş imkanı olduğunu dile getirdi.

-Kursa katılanlar hemen iş buluyor

Kursa katılanların hepsinin iş bulduğunu anlatan Tokmakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sene eğitim verdiğimiz arkadaşların yüzde 100'ünü işe yerleştirdik. Farklı illerden sürekli kurs talepleri geliyor. Örneğin Manisa'da deniz olmamasına rağmen, oradaki bir çok kişiye cankurtaran eğitimlerini verdik."

Kursa katılan tek kadın olan Seda Üçel ise cankurtaranlığın çok önemli bir meslek olduğunu söyledi. Üçel, iş olanakları açısından da çok kıymetli olan cankurtaranlığı, küçüklüğünden beri yüzmeyi sevdiği için tercih ettiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı