Anasayfa

Binalara 'estetik' neşter

'Medeniyet şehirleri' vizyonunda dev adım... Çevre Bakanlığı kolları sıvadı, binaların dış cepheleri estetik doku korunarak iyileştirilecek. Çanak anten, tabela kirliliği tarihe karışacak.

Haber Giriş : 2014-09-17T08:59, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

HAKKI KURBAN

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın altını çizdiği 'medeniyet şehirleri' tasavvuru için yeni adımlar atacak. Hazırlanan 'Görüntü Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği' belediyelerle işbirliği halinde yürütülecek.

RENK, ŞEKİL, BOYUT KRİTERİ:

- Her türlü reklam ve tanıtım aracı, şehrin estetik ve mimari dokusunu bozmayacak. Konum, renk, şekil ve boyutlar, yetkili idarelerce belirlenecek.

- Belediye ve il yönetimleri, ruhsat

verirken, mutlaka 'görüntü kirliliği' kriterini de göz önünde bulunduracak.

YÖRE MİMARİSİ GÖZETİLECEK:

- Reklam araçlarında, yörenin mimari dokusuna uygun malzemeler kullanılacak. n Konutlarda çatılara hiçbir şekilde tanıtım aracı konulamayacak.

CEPHELERE 'BİR ÖRNEK' GİYDİRME:

- Binalarda görünüm kirliliği yaratan uygulamalar giderilecek. n Ana caddedeki yapılarda ahenk amacıyla bina dış cepheleri aynı şekilde giydirilecek.

ÇATILARA MERKEZİ ANTEN:

- Bina dışlarındaki çanak anten, klima gibi unsurların görüntü kirliliği oluşturması önlenecek. n Çanak antenler merkezi hale getirilip çatıya yerleştirilecek.

Kent kurulu geliyor

ÇEVRE Bakanlığı'nın çalışması kapsamında, il genelinde, kentsel tasarım rehberleri hazırlanacak. Yine bu çerçevede 'Kent Estetiği Koordinasyon Kurulları' oluşturulacak.

Akşam