Anasayfa

Doğal afetler, geçen yıl 22 milyon kişiyi evinden etti

Doğal afetler nedeniyle geçen yıl evini terk etmek zorunda kalanların sayısının çatışmalar yüzünden göç edenlerden 3 kat fazla olduğu açıklandı.

Haber Giriş : 2014-09-17T12:31, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bağımsız acil yardım örgütü Norveç Mülteci Konseyi'nin raporu, geçen yıl doğal afetler nedeniyle 22 milyon kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını ortaya koydu.

New York'ta haftaya yapılacak iklim konulu zirveden önce yayımlanan raporda, 1970'lerden bu yana evini terk etmek zorunda kalanların sayısının 2 kat arttığı, bunun "hassas durumdaki" ülkelerde son 40 yıldaki kentleşmenin artmasına bağlı olduğu vurgulandı.

Örgüt raporunda, hükümetlerin büyüyen göç riski konusunda projeler üretmesi ve yardım örgütlerinin de bu duruma dikkatle yaklaşması, göçlerin ve yeniden konaklama imkanı sağlanma yollarının kolaylaştırılması gerektiğini bildirdi.

Doğal afetler nedeniyle geçen yıl evini terk etmek zorunda kalanların yüzde 80'den fazlasının Asya'da olduğu belirtilen raporda, Haiyan ve Trami tayfunlarıyla en ağır darbeyi alan Filipinler'de 5,8 milyon kişinin evsiz kaldığı örneği verildi.

Raporda, nüfusun fazlalığı göz önüne alındığında en ciddi 20 doğal afetten 8'inin Sahraaltı Afrikası'nda meydana geldiği ifade edildi.

Örgüt, Afrika'nın büyüyen nüfusu ile doğal afetlerden giderek daha fazla etkilenme riskiyle karşı karşı kaldığına dikkati çekti.

Zengin ülkelerin de doğal afetlerden nasibini aldığına vurgu yapılan raporda, Japonya'daki tayfun, ABD'deki hortumlar ve Kanada'daki şiddetli yağışlar nedeniyle yaklaşık 600 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Örgütün Başkanı ve BM'nin acil durumdan sorumlu eski yetkilisi Jan Egeland, iklim değişikliğine bağlı doğal afetler nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların durumuna öncelik verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Anadolu Ajansı