Anasayfa

İşçi vizesiyle hacca gitmek isteyenlerin uçuşlarına izin verilmedi

Hac farizasını yerine getirmek üzere mevsimlik işçi vizesi alarak Suudi Arabistan'a gitmek isteyen bir grubun, Atatürk Havalimanı'ndan uçuşlarına izin verilmedi

Haber Giriş : 2014-10-02T16:30, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Hac farizasını yerine getirmek üzere mevsimlik işçi vizesi alarak Suudi Arabistan'a gitmek isteyen bir grubun, Atatürk Havalimanı'ndan uçuşlarına izin verilmedi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen ve Suudi Arabistan'a gitmek için acentelere ücret ödediğini öne süren vatandaşlar, 2 gündür havalimanında bekliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurasını beklemeden Suudi Arabistan konsolosluklarından aldıkları mevsimlik işçi vizesiyle hac farizasını yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bu ülke yetkililerince kendilerine izin verilmediğini ve uçak bileti bile satılmadığını öne sürüyor.

Atatürk Havalimanı'ndaki gazetecilere konuşan Mehmet Ali Dayı, hacca gitmek üzere Trabzon'dan geldiği söyledi.

Dayı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac kurasını 7 senedir beklediğini dile getirerek, "Benim annem hacca tek başına gitti. Ben de onun yanında gitmek istedim ama olmadı. Ben de bu yola başvurdum" dedi.

Grupta bulunan Şanlıurfalı Ali Çakar, vatandaşların mevsimlik işçi vizesiyle Suudi Arabistan'a gitme nedenlerini anlattı. Çakar, Diyanet İşleri Başkanlığı'na yapılan başvurularda 7-8 seneden sonra hac fırsatı doğduğunu savunarak, "Onun için biz de böyle bir yol deniyoruz. Normalde Arabistan'a gidip 2-3 gün çalıştıktan sonra kalan günlerdeki hac döneminde de fırsattan istifade hacılığımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Vizelerini alan vatandaşların havalimanından Suudi Arabistan'a gitmesine izin verilmediğini dile getiren Çakar, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin her yerinden gelen hacılar uçamıyor. Bu işin çözülmesini ve insanların önünün açılmasını istiyoruz. Suudi Arabistan makamı ya bu vizeyi vermesin ya da vizeyi verdikten sonra bizim için uçuş problemi çıkarmasın. Zaten bugün son gün. Yarın hacılar Arafat'a çıkıyor. Bugün uçamazsa bu insanlar mağdur olarak evlerine dönecekler."

Suudi Arabistan'a gitmelerine izin verilmediği için mağdur olduklarını belirten Nadir Duyan da tek arzularının hacca gitmek olduğunu söyledi.

Çeşitli illerden yaklaşık 600-700 kişilik grubun havalimanında beklediğini dile getiren Duyan, "Bunlara işçi vizesi alındı. Her bir hacıya neredeyse 10 bin liraya patladı. Şu anda herkes işçi vizesiyle hac vazifesini yapmak için gidiyor. Hac vizesinin bir kotası var. Her bir ülkenin kotası var. Kota olduğu için işçi vizeleri artık bir ticarethane... Bunların talebi kutsal vazifeleri yerine getirmektir. Biz çalışmak için oraya gitmiyoruz. Çünkü çalışmak için gitsek onlar bize para verir" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı