Anasayfa

Amirin 'intiharı' AYM'ye taşındı

Hozat'ta 2 yıl önce başından vurulmuş halde bulunan Emniyet Amiri Şan'ın ölümüyle ilgili savcılık 'intihar' diyerek takipsizlik verince aile AYM'ye başvurdu.

Haber Giriş : 2014-10-08T08:48, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

ELİF ALTIN

Tunceli'nin Hozat ilçesinde Emniyet Amiri olarak görev yapan evli ve 1 çocuk babası Çağlar Şan, 2 yıl önce beylik tabancasıyla başına bir el ateş ederek intihar etmişti. Şan'ın İstanbul'da yaşayan ve emniyet amiri olan eşi Aslı Şan olay günü eşini defalarca telefonundan aramış ancak ulaşamayınca durum Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz'a intikal ettirilmişti. Polisler Şan'ın kaldığı eve giderek kapıyı kırmış, içeride kanlar içindeki cesediyle karşılaşmışlardı.

2 yıl süren soruşturma

Olayla ilgili başlatılan soruşturma iki yıl sonra karara bağlandı. Hozat Savcılığı, Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın ölümünün intihar olduğuna kanaat getirerek dosyaya takipsizlik kararı verdi. İntihar olduğuna inanmayan Şan'ın ailesi ise olayı aydınlatmakta kararlı. Savcılığın takipsizlik kararı üzerine Şan'ın ailesi avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Aile Şan'ın ölümünde şüpheleri olduğunu ve intihar olmadığını anlattıkları bir dilekçe sunarak yeniden soruşturma yapılmasını ve iddialarının araştırılması talebinde bulundu.

Fişlemeyle ilgili ifade vermişti

Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın ölümünden 5 ay önce İstanbul Bakırköy'den Hozat'a tayin olduğu tayinini durdurmak için mahkemeye başvurduğu ve davayı da kazandığı öğrenilmişti. Kazandığı davanın ardından ilçeden ayrılmak için hazırlıklar yapan Şan'ın Hozat'taki fişleme olayı ile ilgili mülkiye müfettişine bilgi verdiği ortaya çıkmıştı. Hozat'ta İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Amirliği'nin bazı kişileri iddiaya göre kaymakamlık talimatıyla fişlemesinin ortaya çıkmıştı.

Meclis Komisyonu inceleme yaptı

Çağlar Şan'ın ölümünün ardından annesi ve eşi TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na ifade vermişti. Eşi Aslı Şan şu ifadeleri kullanmıştı: "Kızını düşünür intihar etmezdi. Fişlemeden önce emniyet amirliğinde birtakım belgeler eksik olduğu için memurlar hakkında soruşturma açılmasını istedi. İntihar etmişse bile, ettirildi." Son 3 gün sıkıntısı başladı. Müfettişler ifadesini almadan önce 'Anne beni açığa alacaklar. Beni hapse atacaklar' dedi. Bu bir cinayettir. Benim

oğlum susturuldu" demişti.

Bir ay sonra Şan'ın evine hırsız girdi

Hozat Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın, ölümünden 1 ay sonra ise eşi Aslı Şan'ın Bahçelievler'deki evine hırsız girmişti. Aslı Şan'ın görevde olduğu sırada arka pencereden içeri girdiği öğrenilen hırsız ya da hırsızların, değerli bir eşyaya dokunmadığı, Çağlar Şan'ın ailesine teslim edilen kişisel eşyaları ve evrakları karıştırdığı ileri sürülmüştü.

Vatan