Anasayfa

AYM, ÖSYM'nin gizlediği soru ve cevapları gündemine aldı

Anayasa Mahkemesi, ÖSYM'nin gizlediği soru ve cevapların Anayasaya aykırı olup olmadığını görüşecek

Haber Giriş : 2014-11-24T14:30, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Hatırlanacağı üzere geçen yıl yapılan düzenlemeyle, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda yer alan soruların ve cevapların yayımlanmasından vazgeçilmişti.

Bu düzenleme, ÖSYM'nin uyguladığı sınavlardaki soru ve cevapların ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına dışına çıkarılmasıyla olmuştu.

Yine hatırlanacağı üzere, kanuni düzenleme öncesinde ÖSYM başkanı büyük kitlelere uygulanan sınav soru ve cevaplarının açıklanacağını belirtmiş, ancak Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra sadece sınavın türüne bağlı olarak sınav sorularının yüzde 10'u veya 20'si açıklanmıştı.

Sınav soru ve cevapları açıklanmadığı için yeniden 1990'lı yıllara dönülmüş ve bu işin karaborsası oluşmaya başlamıştır. Üstelik bu uygulama en çok da, örgütlü olarak sınavlardan rant devşiren kapalı örgütlerin işine gelmiştir. Zira sınavlara sokulan örgüt elemanları, sınav sonrasında soruların tümünü çıkarabilmektedir. Elde edilen soru havuzu da sadece kapalı devre sistemi içinde yer alan örgüt elemanlarına verilmektedir.

İşte, ÖSYM'nin yürürlüğe koyduğu bu uygulamanın Anayasa'ya aykırılığı istemi 4 Aralık 2014 tarihinde görüşülecektir.

ÖSYM'nin kendi iş işleyişinden kaynaklanan ancak cefasını adayların çektiği bu saçma uygulamanın sonlanmasını umut ediyoruz.

Memurlar.Net - Özel