Anasayfa

'Gemi adamlarına yıpranma hakkı verilecek mi?'

Elvan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliğinin (GİSBİR) Tuzla'daki merkezinde, denizcilik alanında faaliyet gösteren 70'e yakın sivil toplum örgütü ve sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Haber Giriş : 2014-12-26T00:07, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Balıkçıların sertifikalandırılması konusunda gemi adamları ve balıkçı ayrımına dikkati çeken Elvan, "Balıkçılarımızı gemi adamlarından ayırıyoruz. Onların sertifika ve sınavlarını kolaylaştırıcı mevzuat düzenlemesi de yapıyoruz" dedi.

Bakan Lütfi Elvan, gemi adamları için Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW) Sözleşmesi'nin gereklerinden ödün vermeden, Türkiye'deki denizcilik şartlarını gözeten bir değişikliğin yapılacağını söyledi. Elvan, tasarlanan yeni yönergenin Ocak ayının ilk haftasında yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Gemi adamlarının yıpranma hakkına ilişkin taleplerini de değerlendiren Elvan, şunları kaydetti:

"Çalışma Bakanlığımızla benden önceki dönemlerde bu defalarca görüşülmüş. Ancak Bakanlık bu konuya sıcak bakmamış. Biz bu konuda hala görüşüyoruz, bir adım atmak istiyoruz ama uygun zaman ve zemini bekliyoruz. Bu konu aklımızdan hiç çıkmıyor. Açıkçası bununla ilgili teklifimiz de hazır. Gerekli çalışmaları arkadaşlarımız yaptı, hatta bakanlıktaki bazı arkadaşlarımızın da mağduriyetleri söz konusu ama gemi adamlarımız için yıpranma konusunda şu an söz veremiyorum, onu açık yüreklilikle ifade edeyim. Doğrudan bizim yetki alanımızda değil."

Anadolu Ajansı