Anasayfa

Yılbaşında gıda fırsatçılarına dikkat

''Yılbaşında gıda fırsatçılarına para kaptırmayın" uyarısı

Haber Giriş : 2014-12-28T13:56, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, kuraklığın önemli ölçüde bahane olarak kullanıldığı, fiyatların gereğinden fazla yükseltilmesine gerekçe yapıldığı bir yılın yaşandığını belirterek, "Yılbaşı öncesinde, fiyatları daha da tırmandırmak isteyen fırsatçılara meydan verilmemeli" dedi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, yılbaşı yaklaşırken, giyim sektörü ciddi indirimlere giderken, gıdada tersine bir sürecin yaşandığını, fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket gözlendiğini söyledi.

Bu yıl yaşanan kuraklığın bazı ürünlerde rekolte düşüşlerine ve önemli ölçüde fiyat artışlarına yol açtığını hatırlatan Yılmaz, kuraklık bahane edilerek yılbaşına günler kala fiyatların daha da tırmandırıldığını vurguladı.

Yılbaşı için alınması planlanan gıda maddeleri belirlendikten sonra iyi bir pazar araştırması yapılması ve alışverişin son güne bırakılmaması önerisinde bulunan Yılmaz, "Tüketiciler, iyi bir pazar araştırmasıyla güvenilir yerlerden alışveriş yapıp, fırsatçılara paralarını kaptırmasınlar. Alışverişi kesinlikle son güne bırakmasınlar" diye konuştu.

Yılmaz, daha fazla kar hırsıyla hareket edenlere prim verilmemesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Üreticiden ziyade aracılar tarafından kuraklığın önemli ölçüde bahane olarak kullanıldığı, fiyatların gereğinden fazla yükseltilmesine gerekçe yapıldığı bir yılı yaşadık. Yılbaşı öncesinde, fiyatları daha da tırmandırmak isteyen fırsatçılara meydan verilmemeli. Burada en büyük görev tüketicilere düşüyor, mutlaka piyasa ve fiyat araştırması yapsınlar. Keselerine ve aradıkları kaliteye uygun ürünleri kesinlikle bulacaklardır. Ama biraz çaba sarfedecekler. Kimse parayı kolay kazanmıyor."

Tüketicileri, fırsatçıların yanı sıra piyasada birçok riskin de beklediğini belirten Yılmaz, "Yılbaşı öncesinde alışveriş yoğunluğu olduğu için tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin son kullanma tarihlerine fazla dikkat etmiyor. Oysa, herkesin bir şeyler almaya çalıştığı bir dönemin arifesindeyiz. Tüketicilerin her zamankinden daha dikkatli davranması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, özellikle sağlık riski taşıyan ürünler konusunda denetim yetkisi bulunan kurum ve kuruluşlara büyük görevler düştüğüne de değinerek, denetimlerin uygun şekilde hayata geçirilmesi, tüketicilerin de dikkatli olmaları ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları halinde, fırsatçılara meydan verilmeyeceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı