Anasayfa

Erdoğan başkanlığındaki toplantıdaki gündem maddeleri

Haber Giriş : 2015-01-20T01:45, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantının gündeminin yoğun olduğuna işaret eden Arınç, 2014 yılının genel bir değerlendirmesinin yapıldığını aktardı. Güvenlik ve asayiş konularının, "genel değerlendirme", "Çözüm Süreci'ndeki gelişmeler" ve "paralel devlet yapılanmasıyla mücadeledeki gelişmeler" başlıkları altında ele alındığını bildiren Arınç, bazı bakanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın konularla ilgili sunum yaptığını kaydetti.

İkinci bölümde, dış politika açısından 2014 yılının değerlendirildiğini, Suriye, Filistin ve Irak'taki gelişmelerin, küresel terörizm faaliyetlerinin ele alındığını, son haftalarda Türkiye, Fransa, Nijerya, Suudi Arabistan ve Yemen'deki saldırılar konusunda MİT Müsteşarlığının kapsamlı bir değerlendirmesi olduğunu belirten Arınç, Dışişleri Bakanlığının da Doğu Akdeniz'deki gelişmeler üzerine bir sunum yaptığını anlattı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da ekonomik gelişmeler açısından geçen yılı değerlendirdiğini kaydeden Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ihracat, ithalat, teşvik uygulamaları, yabancı sermaye ve yurtdışı yatırım fonlarının değerlendirmesiyle ilgili bir sunum yaptığını, finans sektörünün ele alındığını ve katılım bankacılığı konusunun gündeme geldiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Halkbankın, Ziraat Bankasının ve Vakıfbankın genel müdürleri, 2002 yılından bugüne kadar bankalarının gösterdiği gelişmeleri grafiklerle ayrıntılı biçimde ortaya koydular. Bu bankaların artık, katılım bankası kurması da mümkün oldu. Kendilerinin kuracağı katılım bankalarıyla ilgili bilgi sunmuş oldular" diye konuştu.

Toplantının son gündem maddesinin, her toplantıda olduğu gibi Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili gelişmeler olduğunu kaydeden Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın ayrıntılı bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Arınç, toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir değerlendirmede bulunduğunu bildirdi.


Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın sunumunda çok müspet bir tablonun ortaya çıktığını belirten Arınç, "Yani faizler düşme istidadı gösteriyor. Bildiğiniz gibi bizim cari açığımızda en önemli rolü oynayan akaryakıt fiyatları 106 dolarlardan neredeyse 45-50 dolarlara düşme gösteriyor. Dünyadaki gidişat içinde bizim üretimimizi arttırmamız, sanayiye can suyu vermemiz, yeniden istihdamın artması noktasında, enflasyonun düşmesi noktasında, faizlerin indirilmesinin beklendiği ifade edildi" diye konuştu.

Arınç, toplantıya katılan bakanların, Para Piyasası Kurulunda muhtemelen faiz indirimine gidileceğini temenni olarak ifade ettiklerini de bildirdi.

Merkez Bankasının bağımsız bir kurum olduğunu, yılda iki defa Bakanlar Kuruluna sunum yaptıklarını ve enflasyon hedefini tutturamazsa da bir mektupla hatayı kabul ettiklerini dile getiren Arınç, şunları söyledi:

"Bunlar basit işlemlerdir. Ama doğru olanı faiz politikalarında da elbette zamanı iyi takip etmek ve Türkiye'de iş adamlarına, yatırımcılara ve piyasaya rahatlık sağlayacak tedbirleri de alabilmektir. Türkiye'de talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu olduğuna göre, maliyet enflasyonunun da en önemli girdisi faizler olduğuna göre, faizlerde bugünlerde mutlaka bir düşüşün olması gerektiğini bakan arkadaşlarımız ifade ettiler."

Bülent Arınç, Sermaye Piyasası Kanunu'nda bir değişiklik yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, toplantıda özel olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nda bir değişiklik yapılmasına ilişkin herhangi bir konuşma olmadığını, bir tasarı veya teklif hazırlığından bahsedilmediğini belirtti.

Başka bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'şeffaflık paketi' ile ilgili, özellikle zamanlaması konusunda bazı rahatsızlıklarının bulunduğu" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığını belirterek, "Bu konu acaba bugünkü Bakanlar Kurulunda gündeme geldi mi, Cumhurbaşkanı'nın bu yönde bir rahatsızlığı gündeme getirmesi söz konusu mudur" soruları üzerine Arınç, "Bu konuyla ilgili bir cümle bile konuşulmadı" yanıtını verdi.

Anadolu Ajansı