Anasayfa

Hükümet'ten 'Güvenlik Paketi' için yeni taktik

132 maddelik İç Güvenlik Paketi'ndeki sancılı ilerleyiş iktidarı yeni arayışlara itti. Seçenekli formüller üzerinde duran AK Parti, muhalefetin direnci gelecek hafta da kırılmazsa paketi bölüp takvimi hızlandırmayı değerlendiriyor.

Haber Giriş : 2015-02-27T07:37, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bülent SARIOĞLU

Ak Parti, gerekirse mart sonuna kadar çalışıp paketin tamamını çıkarma veya askıya alma seçenekleri dışında 3'üncü bir yol açmaya çalışıyor. AK Parti yönetiminin, "Görüşmeye 1 gün ara verelim, 4 partiden birer üyeyle uzlaşma önergeleri hazırlayalım" teklifini muhalefet reddetti. Hükümetin güvenlikle ilgili önemsediği hükümlerin bir bölümü Genel Kurul'da kabul edildi. 5 bölümden oluşan tasarının ilk 3 bölümünün yasalaşması iktidar kanadında yeterli görülüyor. Son 2 bölümde yer alan nüfus düzenlemeleriyle ilgili hükümler ise seçim öncesinde iktidar açısından ivedilik taşımıyor. Bu amaçla AK Parti, öncelikle 3'üncü bölümdeki görüşmeleri hızlandırmaya çalışacak. Hükümetin acil görmediği bazı maddeler tasarıdan çıkarılarak hem paketin yükü hafifletilecek hem de muhalefete yapıcı mesaj verilmeye çalışılacak.

BÖLME TAKTİĞİ

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun önceki günkü toplantısında, paketi bölme taktiğinin ise şimdilik uygulanmaması kararlaştırıldı. TBMM İçtüzüğü'ne göre komisyonun Genel Kurul'daki tasarıların bazı maddelerini geri çekme hakkı bulunuyor. Bu durumda daha önce kabul edilen maddeler yasalaşabiliyor. AK Parti, gelecek haftaki görüşme hızına bağlı olarak bu seçeneği işletip işletmemeye karar verecek. Görüşmeler ağır ilerlerse güvenlik ve Emniyet'teki tasfiye hükümlerinin yasalaştırılmasıyla yetinilecek.

SIRADA İNTERNET VAR

Genel Kurul'un gündemini mart sonuna kadar İç Güvenlik Paketi'yle sınırlı tutmak istemeyen iktidar, hızlandırma adımlarının ardından gündeme internet düzenlemesini almayı planlıyor. Komisyonda kabul edilen torba düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği '4 saatte internet yasağı' yeniden çıkarılacak.

CHP: TEKLİF ÇEKİLSİN

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iktidarın sınırlı uzlaşma arayışıyla ilgili, "Paketle ilgili teknik bir çalışmaya iktidar ile oturmamız mümkün değil. Biz teklifin tamamının geri çekilmesini istiyoruz. Biz bu şekliyle bu günaha ortak olmayız. Kanun koyulan yerde kanunun ırzına geçilmez" dedi.

Sonunda tansiyonu düştü

GÜNLERDİR kavgalı oturumları yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, dün Genel Kurul'u açtıktan birkaç dakika sonra tansiyonu düşünce fenalaştı. Görüşmelere 1 saat ara veren Bahçekapılı, Başkanlık Divanı'nın arkasındaki dinlenme odasına çekildi. Meclis hekimleri Bahçekapılı'nın tansiyonunu 9/5 olarak ölçtü. Milletvekilleri de oturumun açılması için AK Partili Başkanvekili Sadık Yakut'u bekledi.

Hürriyet