Anasayfa

Meclis'te 'tekriri müzakere' zirvesi

Buldan'ın "İlk 16 madde yeniden görüşülecek" açıklamasının ardından Ak Parti Meclis'te muhalefetle buluştu. Görüşmelerde Ak Parti müzakere edilecek maddeler için teknik bir komisyon oluşturulmasını, MHP tasarıdan jandarma hükümlerinin çıkarılmasını, CHP ise görüşmelere ara verilmesini önerdi...

Haber Giriş : 2015-03-06T07:56, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

ŞEBNEM HOŞGÖR

Dolmabahçe açıklamasının ardından HDP'nin değiştirilmesini istediği iç güvenlik paketi için tekriri müzakere formülüne yeşil ışık yakan Ak Parti, kamuoyunda "HDP istedi paket değişti" algısının oluşmaması için CHP ve MHP'yi de sürece dahil etmek istiyor. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın önceki günkü "İlk 16 madde tekriri müzakere ile değişecek" açıklamasının hemen ardından Ak Parti kurmayları, aynı gece Meclis'te muhalefet ile bir araya geldi. Ak Parti, yeniden müzakere edilecek maddelerin tespiti ve yapılacak değişiklikler için 4 partinin teknik uzmanlarının yer alacağı bir komisyon çalışması önerdi. MHP ortak çalışma için tasarının Jandarma ile ilgili hükümlerinden vazgeçilmesi şartını öne sürdü. Ak Parti kanadı bu konuda geri adım atmadı. MHP, bunun üzerine, "biz bu çalışmada yokuz" mesajı verirken, CHP ise, "Meclis açıkken bu gergin atmosferde uzlaşma çalışması olmaz. Ara verilirse teknik komisyona temsilci göndeririz" görüşünü dile getirdi. CHP'nin ortak müzakereye yeşil ışık yakması üzerine Ak Parti, iç güvenlik tasarısının görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurul çalışmalarına pazartesiye kadar ara verdirdi.

Kürsü arkası zirvesi

HDP'li Buldan'ın önceki günkü tasarının ilk 16 maddesinin tekriri müzakere ile değiştirileceği açıklamasının ardından HDP Meclis'te partiler arasında sürpriz bir zirve yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre önceki gece Genel Kurul'a verilen bir arada, dört partinin kurmayları Başkanlık kürsüsünün arkasındaki odada bir araya geldi. Görüşmede Ak Parti temsilcileri, tekriri müzakere görüşmeleri için muhalefeti iknaya çalıştı. Ak Parti, "Her parti tasarının itiraz ettiği maddelerine ilişkin önerilerini hazırlasın. Bu önerileri partilerin hukukçuları ve teknik ekip bir çalışsın, ardından da grup başkanvekilleri olarak bir araya gelip, tekriri müzakere edilecek maddeleri ile bu maddelerde yapılacak değişiklikleri netleştirelim" önerisinde bulundu.

MHP'den jandarma şartı

Görüşmede MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, uzlaşma çağrısını değerlendirmek için ön şart öne sürdü. Halaçoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son grup konuşmasında, "her türlü öneriye açığız" mesajını anımsatarak Ak Parti'ye, partisinin itiraz ettiği tasarının Jandarma Genel Komutanlığı'nın tüm yönleriyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasını öngören düzenlemelerin geri çekilmesinin, değiştirilmesinin söz konusu olup olmadığını sordu. Halaçoğlu, Ak Parti'nin uzlaşma için samimiyetini göstermesi bakımından iyi niyet beyanında bulunması gerektiğini belirterek, "Ancak o zaman sizinle oturur konuşuruz" dedi. Ak Parti kurmayları ise MHP'nin talebini, "mümkün değil" diyerek reddetti. Halaçoğlu, "Jandarmayla ilgili talebimiz kabul edilmezse biz bu çalışmada yokuz" karşılığını verdi.

Milliyet